Klinisch Laboratorium

In het laboratorium worden dagelijks analyses uitgevoerd op bloed, urine, stoelgang en andere lichaamsvochten. Voor de uitvoering van deze onderzoeken wordt gebruikt gemaakt van een groot aantal analysemethoden waarbij gestreefd wordt naar het rapporteren van kwaliteitsvolle en betrouwbare resultaten.
Voor een aantal onderzoeken worden de stalen verstuurd naar andere gespecialiseerde laboratoria in binnen- of buitenland.

COVID-19 informatie

Patiënten

Huisartsen

Informatie test drive-in

Test drive-in

Opsporing van variante SARS-CoV-2 stammen ZOL

Het Klinisch Laboratorium van het ZOL werkt samen met het nationale sequencing consortium, en stuurt 20% van alle positieve stalen (ad random selectie) door voor baseline surveillance m.b.v. sequencing (= gouden standaard). Dit geeft ons een goed beeld van de circulerende stammen in onze regio.

Daarbovenop worden ook positieve stalen gesequenced in het kader van actieve surveillance. Een overzicht van alle indicaties voor actieve surveillance vindt u hier. Een aanvraag voor actieve surveillance m.b.v. sequencing kan u doorgeven via mail aan secretariaat.klinischlabo@zol.be. Gelieve hierbij de volgende gegevens op te nemen:

  • Naam, voornaam en geboortedatum van de patiënt
  • Datum positief staal (de analyse kan enkel uitgevoerd worden indien positief met zeer hoge virale lading)
  • Indicatie

Hieronder vindt u het meest recent overzicht van de sequencing resultaten. Het % variants of concern (VOC) kan een lichte overschatting zijn t.o.v. de circulatie in onze regio gezien de inclusie van actieve surveillance.

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg