Het laboratorium bestaat uit werkposten waar verschillende soorten onderzoeken worden verricht.
Er is laboratoriumactiviteit op twee campussen van het ZOL: ZOL Genk, campus Sint-Jan en ZOL Maas en Kempen.

Chemie

Op de chemie afdeling wordt vooral bloed en urine onderzocht op analyten zoals elektrolyten, cholesterol, eiwitten en glucose (diabetici) maar ook voor merkers voor het beoordelen van de functie van de nieren, lever, pancreas, spier en hart. 

Hematologie

De werkpost hematologie spitst zich toe op het onderzoeken van de bloedcellen. Hieronder verstaan we het tellen van de rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Stolling

Deze afdeling houdt zich bezig met het meten van eiwitten in het bloed die verantwoordelijk zijn voor de stolling.

Immuno-hematologie

Het bepalen van bloedgroepen vindt plaats op de afdeling immuno-hematologie. Hiernaast worden er ook kruisproeven uitgevoerd die ervoor zorgen dat de patiënt veilig bloed kan worden toegediend.

Serologie

Op de werkpost serologie worden antistoffen bepaalde tegen infectieuze en niet-infectieuze ziekteverwekkers.

Hormonologie en immunologie

In dit deel van het laboratorium worden verschillende parameters bepaald waaronder geslachtshormonen, vitamines, tumormerkers maar ook merkers voor de schildklier, bijnieren en het bot.

Microbiologie

In het labo microbiologie onderzoekt men of er  infectieuze ziekteverwekkers zoals bacteriën, gisten, virussen schimmels of parasieten aanwezig zijn. Op basis van de resultaten wordt ook de gevoeligheid van verschillende antibiotica nagegaan om een optimale behandeling te bekomen bij de patiënt.

Moleculaire diagnostiek

Moleculaire technieken winnen alsmaar meer aan belang in de diagnostiek, in het bijzonder in de microbiologie en de hemato-oncologie. Binnen de microbiologie wordt genetisch materiaal (DNA of RNA) van micro-organismen opgespoord in klinische stalen van de patiënten (identificatie van het infectieus agens, bepaling van resistenties t.o.v. antibiotica, monitoring van de therapie,...). Binnen de hemato-oncologie worden afwijkingen (mutaties) in het genetisch materiaal van menselijke cellen onderzocht (diagnostische investigatiefase en opvolging).

NGS

Voor analyses die worden uitgevoerd met de innovatieve techniek “next generation sequencing” (NGS) is de afdeling NGS opgericht.
Met NGS kan men op korte tijd de sequentie van het gehele menselijke genoom of van specifieke regio’s achterhalen.
Deze info kan vervolgens onder andere gebruikt worden voor het uitvoeren van een niet-invasieve prenatale test (NIPT) of voor het opstarten van een gepersonaliseerde behandeling bij kanker. 

Spermadiagnostiek

In dit laboratorium wordt er onderzoek uitgevoerd op sperma stalen van mannen die op consultatie komen met vruchtbaarheidsproblemen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Kristien Van Pelt​​​, Klinisch Laboratorium - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg