Welbevinden

Welbevinden

Het krijgen van een kindje is een heel bijzondere gebeurtenis. Velen linken dit gebeuren aan emoties als blijdschap en allesoverheersende liefde. Er wordt hierbij dan ook vaak verwezen naar de zogenoemde 'roze wolk'.

Het kan zijn dat bovenstaande gevoelens uitblijven en dat er eerder gevoelens van spanning, angst of verdriet aanwezig zijn. We weten dat maar liefst 1 op 5 vrouwen emotionele klachten ervaart in de perinatale periode. Met perinatale periode bedoelen we de periode van zwangerschap tot 1 jaar na de bevalling.

We weten dat het niet altijd gemakkelijk is om deze klachten te herkennen en/of te benoemen. Daarom willen wij hier vanuit onze dienst extra aandacht aan besteden. Dit betekent dat wij op een aantal momenten in de zwangerschap enkele korte vragen zullen stellen omtrent uw mentaal welzijn. Afhankelijk van de antwoorden kan het zijn dat u een uitgebreidere vragenlijst zal ontvangen.

Als u merkt dat u met deze gevoelens van spanning, angst of verdriet kampt en graag hulp of ondersteuning wenst, dan kan u steeds bij één van onze psychologen terecht. U kan contact opnemen op eigen initiatief of na een doorverwijzing van de gynaecologen of vroedkundigen.

Bij praktische vragen of zorgen rond hulp thuis, hulp bij administratie rond de zwangerschap of financiële informatie verwijzen wij u graag door naar onze financiële dienst.

Contactgegevens

Bij verdere vragen kan u steeds contact opnemen op weekdagen tussen 9:00 u en 16:30 u. 

Raadpleging gynaecologie en verloskunde: 089 32 50 50

Dienst psychologie: 089 32 56 85

Sociale dienst: 089 32 16 66

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. T. Mesens, gynaecoloog - 2023

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg