Wat?

5-ALA of 5-Amino-Levulinic-Acid is een aminozuur dat wordt gebruikt in het kader van hersenoperaties met zogenaamde "peroperatieve tumorfluorescentie". Dit is een techniek die bij volwassenen aangewend kan worden om tijdens het wegnemen van maligne gliomen (kwaadaardige primaire hersentumoren) de kwaadaardige cellen te laten oplichten ("fluoresceren") terwijl de normale hersencellen dit niet doen. Aminolevulinezuur is een bestaand aminozuur dat bij alle zoogdieren tussenkomt in de synthese van "Heem" (dit bestaat uit een ijzer-molekuul en een porphyrine-ligand). "Heem b", bestaande uit ijzer en protoporphyrine IX (PPIX), is de bekendste en is aanwezig in o.a. hemoglobine (het belangrijkste eiwit van onze rode bloedcellen), myoglobine, cytochromen, ... Bepaalde kwaadaardige tumoren (niet alle types echter) hebben de neiging om meer PPIX op te stapelen dan gezonde cellen. Door 1 à 2 uur vòòr een operatie een flinke dosis 5-ALA toe te dienen (opgelost in een drankje), zijn de kwaadaardige cellen tijdens de ingreep "overladen" met PPIX en dit heeft de eigenschap om onder een speciaal blauw-violetkleurig licht (wat door de microscoop kan uitgezonden worden) fluorescerend roze te worden, waardoor de chirurg kwaadaardige vs. gezonde zones hersenweefsel beter kan onderscheiden.

Voordelen?

Verschillende studies hebben aangetoond dat het wegnemen van de tumor tot op het niveau dat de postoperatieve MRI-scan geen cellen meer kan aantonen (dit betekent niet dat er geen microscopisch kleine tumordeeltjes meer aanwezig zijn!) tot 30% hoger ligt. Maligne gliomen hebben sowieso altijd de neiging om terug te komen (recidief) maar dit treedt duidelijk later op bij patiënten die geopereerd werden met de 5-ALA techniek. Ook is ondertussen geweten dat hoe meer tumor er weggenomen kan worden, des te beter de andere behandelingen zoals chemo, bestraling, immunotherapie, ... aanslaan. Of dit uiteindelijk ook op de middellange termijn gevolgen zal hebben voor de overleving, kwaliteit van leven, ... wordt nog onderzocht.

Voorzorgsmaatregelen?

Patiënten die 5-ALA gedronken hebben vòòr hun operatie, zijn gedurende 24h overgevoelig aan licht (zowel daglicht als kunstlicht) en worden daarom in het donker gehouden: dit betekent dat hun kamer verduisterd wordt, zij afgedekt onder beschermende lakens door het ziekenhuis getransporteerd worden, in een donkere operatiezaal binnenkomen en ook nadien op de dienst intensieve zorgen in een donkere kamer liggen. Blootstelling aan licht kan een huidreactie zoals klassieke zonnebrand veroorzaken. Na 24h kunnen deze voorzorgsmaatregelen opgeheven worden.
 

Hersentumor onder wit licht

Figuur: Hersentumor onder wit licht

Hersentumor onder blauw licht

Figuur: Hersentumor onder blauw licht

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg