De dagen na de operatie

Intensieve zorgen

Na de meeste electieve hersenoperaties worden de patiënten minstens voor één nacht overgebracht vanuit het operatiekwartier naar Intensieve Zorgen. De bezoekuren zijn hier beperkt om de patiënten voldoende rust te geven en om ze zeer goed te kunnen opvolgen. Klassiek wordt er na een hersenoperatie daags nadien een controle-CT scan uitgevoerd om eventuele verwikkelingen niet te miskennen. Indien de patiënt goed wakker is en deze scan goed is, kan de patiënt dan de dag na de ingreep terug naar de gewone kamer. Meer uitleg hierover in het hoofdstuk "Trepanatie" bij "Ziektebeelden".

Zaalronde

Dagelijks wordt er minstens éénmaal op de verschillende afdelingen een zaalronde uitgevoerd door één van de neurochirurgen of één van de neurochirurgen in opleiding. Deze worden bijgestaan door de hoofdverantwoordelijke van de verpleging van die dag. Dit gebeurt meestal in de voormiddag. Deze zaalronde is vooral bedoeld om uw vragen omtrent de ingreep en postoperatief verloop op te lossen. Hierbij kunnen ook afspraken gemaakt worden i.v.m. regelen thuishulp, invullen verzekeringspapieren, wondverzorging, nabehandeling etc. ... Indien u meer specifieke vragen heeft of indien u uw eigen behandelende arts wil spreken, gelieve dit tijdig te signaleren zodat hiervoor een afspraak met de behandelende arts tijdens de hospitalisatie kan gemaakt worden. Het neurochirurgisch artsenteam is werkzaam in meerdere ziekenhuizen, waardoor ze niet altijd in de mogelijkheid zijn om zelf dagelijks langs te komen.

Mobilisatie

Het tijdstip wanneer de patiënt uit het bed mag, is afhankelijk van het type ingreep. We hechten veel belang aan een snelle en vlotte mobilisatie. Hiervoor staat het team van kinésitherapeuten ter beschikking. Zij zullen u begeleiden in de mobilisatie en dit dag per dag opdrijven en evalueren.

Na spinale chirurgie (ingrepen t.h.v. de wervelkolom) mogen de patiënten daags nadien uit bed. Hierbij krijgt u tips van de verpleegkundige en de kinésitherapeuten over hoe u het beste rechtop komt uit het bed. Het is niet ongewoon dat u bij de eerste maal rechtop komen, zich wat duizelig voelt. Dit heeft met de narcose en het langdurige liggen in bed te maken en berust op een lichte bloeddrukval.

Na een hersenoperatie blijven de patiënten doorgaans iets langer in bed, omwille van de vele infuzen en catheters die nog aanwezig zijn. Dit wordt individueel bekeken.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg