Onderzoek

Postmenopauzale vrouwen hebben meer kans op het krijgen van kanker ten opzichte van premenopauzale vrouwen. Volgens Belgische gegevens uit 2016 is 85% van de vrouwen waarbij kanker wordt vastgesteld 50 jaar of ouder.

De 3 meest voorkomende kankers bij Belgische postmenopauzale vrouwen in 2016 waren borstkanker (32%), dikke darmkanker (13%) en longkanker (10%). Gynaecologische tumoren kwamen minder voor: van alle kankers betrof 5%  de baarmoeder, 3% de eierstokken en 1% de baarmoederhals.
Vanaf 50 jaar is het aanbevolen om deel te nemen aan de tweejaarlijkse borstkankerscreening (50-70j) en aan de opsporing van darmkanker (50-75j).
De overheid raadt bovendien aan om driejaarlijks een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten onderzoeken (25-65j)

Een vrouw van 50 jaar loopt een risico van 2.3 op 1000 om in het volgende jaar borstkanker te ontwikkelen.

Vrouwelijke hormonen hebben een invloed op het risico op borstkanker. In 2002 toonde een Amerikaanse studie (WHI-studie) alarmerende cijfers bij het gebruik van hormoonsubstitutie: de kans op borstkanker verhoogde met 30% bij dagelijkse inname van CEE + MPA (geconjugeerd paardenoestrogeen met medroxyprogesteronacetaat). Dit betekende concreet dat het risico op borstkanker steeg naar 3 op 1000 vrouwen (+0.7 kansen op 1000). Ondertussen weet men dat dit het gevolg was van de hoge dosage van deze synthetische preparaten. Een grote Franse studie (E3N-studie) toonde dat een combinatie van bio-identiek oestrogenen (E2) met bio-identiek progesteron geen verhoging tot het risico op borstkanker gaf. Een grote Deense studie heeft aangetoond dat de dosis van de oestrogenen en de progestagenen belangrijk is: laaggedoseerde hormoon substitutie gaf geen verhoging van het risico op borstkanker.

Ook de levensstijl heeft een belangrijke invloed op het risico op borstkanker:

  • Alcohol: Het dagelijkse gebruik van 1 eenheid alcohol (10g), zou een toename van het risico op borstkanker verhogen met 10%. Dagelijks 3 glazen alcohol consumeren, geeft bijgevolg een verhoging van 30%. 

  • Overgewicht: Vrouwen met een verhoogde BMI hebben tot 50% meer kans op borstkanker (risico van 3.5 op 1000)

  • Roken: Roken op jonge leeftijd zal de kans op borstkanker met 30 tot 80 % verhogen. 

  • Lichaamsbeweging: Per uur sport per week verlaagt het risico op borstkanker met 8 tot 10 %. Gemiddeld gezien vermindert fysieke activiteit de kans op borstkanker met 32%.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Carmen Kerkhofs, Gynaecologie - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg