Endometriumcarcinoom

Wat zijn de mogelijke klachten?

Abnormaal bloedverlies, typisch postmenopauzaal bloedverlies. Het verlies van bloed na het intreden van de overgangsjaren moet altijd gezien worden als een waarschuwingsteken en moet altijd onderzocht worden ook al is de bloeding minimaal in hoeveelheid of slechts gedurende 1 dag.

Welke zijn risicofactoren?

Gevorderde leeftijd (meestal na de menopauze), overgewicht, langdurig en continu gebruik van vrouwelijk hormoon (oestrogeen), wanneer reeds dikke darmkanker doorgemaakt.

Welke zijn beschermende factoren?

Pilgebruik, vorige zwangerschappen, baarmoeder werd reeds verwijderd.

Hoe wordt de diagnose bevestigd?

Door het bekijken van de holte van de baarmoeder via vaginale echografie (van buiten af kijken) en/of met hysteroscopie (met een kleine camera inwendig kijken in de holte van de baarmoeder) samen met het nemen van een stukje weefsel (biopsie) van de binnenkant (slijmvlies) van de baarmoeder. Het nemen van een uitstrijkje alleen is onvoldoende. Specifieke scans worden gemaakt om de uitgebreidheid van de ziekte en dus de behandeling en de prognose te bepalen.

Waarin bestaat de behandeling?

Aangezien bloeding na de menopauze meestal een vroeg teken is, worden de meeste van deze kankers in een vroeg stadium gevonden waarbij de ziekte beperkt is tot het slijmvlies van de baarmoederholte. In deze gevallen is het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken voldoende als behandeling.

Wanneer de ziekte meer ingroeit in de baarmoeder worden behalve het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken ook de lymfeklieren in het kleine bekken weggenomen. In deze gevallen bestaat de kans dat bestraling als nabehandeling zal voorgesteld worden.

Wanneer de ziekte zich buiten de baarmoeder spreidt maar operabel is, zullen de baarmoeder, de eierstokken , de lymfeklieren en alle aanwezige tumor verwijderd worden. De nabehandeling bestaat dan niet alleen uit bestraling maar ook uit chemotherapie en/of hormonale therapie.

Is er een effectieve vroegtijdige opsporing mogelijk?

Enkel gepast reageren op symptomen van abnormale bloeding is aangewezen.

Bij vrouwen met een verhoogd aangeboren risico (genetisch) wordt een baarmoederonderzoek (zie diagnose) jaarlijks aanbevolen vanaf de leeftijd van 40 jaar. (Het nemen van een uitstrijkje alleen is onvoldoende).

Na het voltooien van de kinderwens is het aangewezen de baarmoeder te laten verwijderen om het risico te beperken. 

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. Dr. Eric de Jonge, Gynaecologie - 2017

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg