Valkliniek

Evenwichtsstoornissen?
Meermaals gevallen?
Moeilijk stappen?

U bent niet alleen...

Eén op drie thuiswonende mensen boven de 65 jaar valt minstens éénmaal per jaar. Het risico op vallen neemt toe met de leeftijd.
Vaak wordt een val veroorzaakt door een samenloop van verschillende omstandigheden. In meer dan de helft van de valpartijen lopen mensen een letsel op. Dit kan gaan van een verstuiking of snijwonde tot ernstige letsels zoals een breuk (heup, pols, wervel,...)

Op de valkliniek trachten we te zoeken naar de oorzaken van het vallen. Daarnaast nemen we ook maatregelen om bij een eventuele volgende val letsels te voorkomen: zo wordt door osteoporosepreventie de kans op breuken bij een val verkleind.

Wat is de valkliniek?

De valkliniek is een dagopname op het dagziekenhuis geriatrie. Tijdens de dag wordt u door de arts onderzocht en worden er een aantal onderzoeken uitgevoerd bv. een RX foto, hartondezoek, botmeting, CT scan, echo halsvaten...
De verpleegkundige van het dagziekenhuis zal op voorhand alle onderzoeken voor u plannen en u begeleiden doorheen deze dag.

Verder wordt door de kinesitherapeut en de ergotherapeut uw gangpatroon nagekeken. Zij geven u tips om een volgende val te voorkomen.

U krijgt 's middags een maaltijd.

Wanneer u een beroep wil doen op de valkliniek zal u steeds een verwijsbrief van uw (huis)arts nodig hebben. Uw huisarts krijgt nadien een volledig verslag van alle onderzoeken.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hugo Daniels, Geriatrie - 2015

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg