Mijn probleem(pje)

Je komt naar het ziekenhuis omdat je je ergens niet goed bij voelt. Vaak is dit een probleempje waarmee onze dokters je heel goed kunnen helpen. Je komt ook bij een dokter terecht die over jouw probleem veel afweet. Enkele voorbeeldjes:

 

Je hebt een probleem met plassen

Het plassen lukt bij jou niet altijd even goed. Het kan zijn dat je 's nachts nog in je bed plast terwijl je daar eigenlijk te groot voor bent. Of dat er een probleempje is met je blaas. In je blaas komt de pipi samen voordat je naar het toilet moet. Of misschien maak je overdag je broekje nog nat. Voor al deze probleempjes kan je terecht bij dokter Elke Vanhoyweghen

 

Je worstelt met je gewicht of je lengte

Het kan zijn dat je te veel of te weinig weegt voor je leeftijd en je lengte. Of dat je nogal groot bent voor je leeftijd, of net te klein. Dokter Nele Reynaert kan je daarbij helpen. Wist je trouwens dat we voor kinderen die een beetje te dik zijn een leuke manier hebben om wat kilootjes kwijt te raken. We doen dat in groepjes met andere kinderen die hetzelfde probleem hebben. 'Ik heb een maatje', zo noemen die groepjes.

 

Je hebt epilepsie

In je hoofd zitten er heel veel celletjes die met elkaar praten en samenwerken zodat we bijvoorbeeld kunnen praten en bewegen. Als je epilepsie hebt ontstaat er soms een kortsluiting in je hoofd waardoor de celletjes niet meer goed luisteren naar elkaar en je een aanval krijgt. Aanvallen kunnen bij iedereen anders zijn, dit hangt af van waar de aanval begint. Een scan van je hoofd en een EEG (topjes op je hoofd) kunnen de dokter helpen om de epilepsie beter te begrijpen. Gelukkig vinden we vaak een goed medicijn om de aanvallen tegen te houden. Veel kinderen hebben ook maar een tijdje epilepsie zodat we de medicijnen weer kunnen stoppen. Dokter Leen Wouters zal je vertellen wat je eraan kan doen.

 

Je hebt vaak buikpijn

Wanneer je geregeld buikpijn hebt, breng je best een bezoekje aan dokter Wim Arts. Dokter Arts weet heel veel over de darmen en de andere organen in je buik, zoals je maag en je lever. Hij zal samen met jou naar een oplossing zoeken zodat je hopelijk geen hinder meer ondervindt van die vervelende buikpijn.

 

Je moet voortdurend hoesten

Je moet voortdurend hoesten, je bent regelmatig kortademig of je hebt een piepende ademhaling. Dit kan komen door een virus of een bacterie. Dit zijn moeilijke woorden voor onzichtbare beestjes die in de buurt van je keel zitten en die ervoor zorgen dat je keel kriebelt of pijn doet. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Een bezoekje aan dokter Jan De Koster kan duidelijk maken wat precies voor die vervelende hoest zorgt en wat je moet doen om ervan te genezen.

 

Je hebt misschien een allergie

Soms reageert je lichaam vreemd en krijg je uitslag, jeuk, niesbuien,... of word je ziek zonder dat je precies weet waarom. Dan kan het zijn dat je een allergie hebt. Een allergie wil zeggen dat je bepaalde vormen van eten of sommige stofdeeltjes in de lucht niet goed verdraagt. Dokter Jan De Koster gaat op zoek naar de stof of het eten waar jij allergisch voor bent en gaat je helpen zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt.

 

Je eet niet zoals mama of papa het zouden willen

Om te groeien en gezond te blijven moet je goed eten. Misschien lukt dat al een tijdje niet al te best. Dan doe je er best aan om even langs te gaan bij dokter Wim Arts. Want het is belangrijk dat je wél weer goed leert eten. Zo word je niet ziek en je zal zien dat ook alle andere zaken die je doet leuker worden. Je mama en papa kunnen deze brochure al even doorlezen.

 

Je hebt koorts en je voelt je slecht

Je hebt koorts wanneer je lichaamstemperatuur 38 graden Celsius is of meer. Koorts is geen ziekte maar wijst erop dat je misschien een infectie of een kinderziekte hebt. Misschien doe je er goed aan om je te laten onderzoeken door dokter Jan De Koster, dokter An-Sofie Lemmens en dokter Wim Arts om uit te zoeken wat er scheelt.

 

Je hebt een probleem met je hart

Misschien heb je wel ruis op je hart, hartkloppingen of een aangeboren hartafwijking. Dokter Derize Boshoff is hierin gespecialiseerd en kan je verder helpen.

 

Je puberteit verloopt anders dan die van je leeftijdsgenoten

Misschien begin je al haartjes te krijgen op plaatsen waar enkel grote mensen die hebben? Of denk je dat je borstjes er al te vroeg zijn, of net veel te laat? Misschien werkt je schildklier wat te snel of eerder te traag? Dokter Nele Reynaert kan je vertellen wat er met je aan de hand is.

 

Je hebt een nierziekte

Ben je geboren met een ziekte van de nieren ( bijvoorbeeld je hebt maar één nier, of je hebt een vergrote nier, je nieren werken minder goed) dan kan Dokter Elke Van Hoyweghen je daar verder mee helpen. Ook als je een nierziekte hebt gekregen (bijvoorbeeld bloed of eiwit in de urine) helpt dokter Van Hoyweghen je verder.

 

Je ontwikkelt anders dan je leeftijdsgenoten

Je hebt een ziekte van de hersenen, het ruggemerg, de spieren of de zenuwen waardoor je minder kracht hebt, later stapt, je anders gedraagt of wat trager ontwikkelt. Hiermee kan je terecht bij dokter Leen Wouters.

 

Je hebt regelmatig last van je luchtwegen of je longen

Je hebt al meer dan een maand een verstopte neus. Of je hebt regelmatig last van je luchtwegen of je longen. Misschien heb je wel een allergie of zelfs een longziekte zoals bijvoorbeeld mucoviscidose. Dokter Jan De Koster kan je hiermee helpen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan De Koster, Pediatrie - 2017

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg