Naar het dagziekenhuis

Soms is het nodig dat je geopereerd wordt. De dokter zal je vooraf uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Meestal krijg je deze uitleg al als je een eerste keer bij de dokter langsgaat. Als je zelf vragen hebt, kan je ze altijd stellen aan de dokter.

Vóór de operatie

Het is belangrijk dat je de dag dat je geopereerd wordt niets eet of drinkt. Als je in het ziekenhuis aankomt, kan je onmiddellijk naar het dagziekenhuis gaan waar ze je inschrijven en je naar je kamer brengen.

Foto dagziekenhuis aanmelden aan de balie

In het dagziekenhuis krijg je een bedje. Ze zullen je ook een armbandje aandoen waar je naam op staat. Je moet je volledig uitkleden en een operatieschortje aantrekken. Het is belangrijk dat je ook alle haarspelden, juwelen, losse tandbeugels en lenzen uitdoet. Als je wil, kan je nog even naar het toilet gaan. 

De verpleegkundige zal je met je bedje naar de operatiezaal brengen waar verpleegkundigen en dokters in groene pakjes je opwachten. Mama of papa mogen met je meegaan en bij je blijven tot de slaapdokter of anesthesist je in slaap gedaan heeft.

Je knuffel mag de hele tijd bij jouw blijven om samen spannende avonturen te beleven.

Foto op de kamer vóór de operatie

In de operatiekamer

In de operatiekamer word je op een operatiebedje gelegd en zorgt de slaapdokter of anesthesist dat je rustig inslaapt en wegdroomt. 

Na de operatie

Als de operatie gedaan is, word je rustig wakker gemaakt in de ontwaakruimte. Als je weer helemaal wakker bent, brengt de verpleegkundige je terug naar je kamer waar mama of papa op je wachten. 

Het kan zijn dat je een verband, een gips of een infuus hebt. Als je hier vragen over hebt, mag je ze altijd stellen.

Je mag pas opnieuw eten of drinken wanneer de verpleegkundige dit goed vindt.

Foto na de operatie op de recovery

Hanne gaat naar het dagziekenhuis

Ook Hanne moest geopereerd worden. Ze kreeg buisjes in haar oren. In dit filmpje kan je zien hoe haar dag verlopen is.
 

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan De Koster, Pediatrie - 2017

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg