Onze afdeling telt 3 verloskamers.  Al deze kamers zijn uitgerust met een ontspanningsbad, verlostafel, verzorgingstafel voor jullie baby, toilet en douche.  Als je komt bevallen, kom je binnen in de verloskamer en blijf je hier ook tot ongeveer 2u na de bevalling.  Verder vind je op deze gang een babykamer, waar je baby terecht komt als er extra zorgen nodig zijn.
 

Verloskamer ZMK

​Wanneer moet je langskomen?

  • Bij weeën: Op het einde van de zwangerschap gaat de baarmoeder samentrekken. Dit zijn harde buiken, ze bereiden je lichaam al wat voor op de bevalling. Bij echte weeën wordt de buik regelmatig hard en dit doet ook pijn. Het is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijnen die in de onderbuik, de rug of in de benen kunnen beginnen. De frequentie van de weeën en de pijn nemen geleidelijk  toe. Meestal moet je de ademhaling aanpassen en stoppen met wandelen tot de wee over is. Wacht met langskomen tot de weeën gedurende een uur met regelmaat blijven doorkomen om de 5 à 7 minuten en niet overgaan als je gaat liggen op je linkerzij.
     
  • Bij het breken van de vliezen: Er zijn 2 manieren, ofwel verlies je plots veel vruchtwater, ofwel is er druppelsgewijs vochtverlies dat niet stopt. Vruchtwater onderscheidt zich van urine door de geur en de kleur. Het heeft een fletse geur en is kleurloos met witte vlokken, rozig of groenachtig. Bij twijfel kom je best even langs de verloskamer om te controleren of je vruchtwater verliest.
     
  • Bij bloedverlies: Als je veel helderrood bloedverlies hebt moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis komen. Een beetje rood – bruinachtig bloedverlies na een consultatie met inwendig onderzoek is normaal.  Dit kan ook optreden na betrekking of persen voor harde stoelgang.  Bruinachtig bloed of oud bloed is geen reden tot ongerustheid.
     
  • Algemeen onwel gevoel:  Als je hoofdpijn hebt, zwarte vlekken voor de ogen, felle maagklachten en/of plots dikke voeten en handen hebt, moet je ook langskomen.
     
  • Hevige pijn ter hoogte van het litteken van een vorige keizersnede.
     
  • Verminderd leven:  Als je het gevoel hebt dat de baby minder beweegt kan je proberen eerst iets te drinken en te eten en ergens rustig te gaan zitten.  Indien je dan nog geen leven voelt of ongerust bent moet je ons altijd contacteren of kom je even langs om de harttonen te laten controleren.

Wat moet je meenemen?

  • Documenten: 
    • identiteitskaart
    • bloedgroepkaart
    • moederboekje
    • een voorschot voor de kamer als je een 1 persoons of luxe kamer vraagt (bancontact mogelijk)
    • eventuele kaart van de verzekering.
  • Voor de bevalling: 
    • Een comfortabel nachtkleed of T-shirt en onderbroeken.
    • GSM of camera voor foto's
    • Een apart zakje in je koffer met een propere pyama, onderbroek en BH en de eerste kleertjes voor de baby.Dit is voor als je bevallen bent, dan vindt de vroedvrouw alles snel terug.  
  • Voor je verblijf op de kraamafdeling: 
    • Toiletgerief, nachtkleedjes of pyjama's, een kamerjas en pantoffels. 
    • Voldoende handdoeken, washandjes en wasgerief.
    • Neem ook extra, voldoende ruime onderbroeken mee.
    • Als je borstvoeding geeft is een borstvoedingsBH zeer handig. 
    • Kleding voor je vertrek naar huis.
  • Voor je baby: 
    • Kleertjes voor de baby: voldoende rompertjes en pyama's met lange mouwen, ook als het buiten warm is.
    • Handschoentjes voor als de baby zich krabt (kan je ook sokjes voor gebruiken
    • Slabbetjes
    • Kleertjes voor de dag van ontslag: romper, kruippakje, jasje ne mutsje
    • Er kan in het ziekenhuis een pakket verzorgingsproducten aangekocht worden tegen een voordelige prijs. Hier zit ook een thermometer in. Indien je dit pakket niet aankoopt dien je zelf een baby thermometer mee te brengen (enkel voor rectale meting!)

Opname voor een bevalling

Het is zover, je bent in arbeid of je vliezen zijn gebroken, je gaat bevallen! Als je in arbeid bent, mag je gewoon naar de verloskamer komen, je hoeft je niet in te schrijven aan de receptie.

Overdag (tussen 7u en 20u30) kom je binnen via de hoofdingang van het ziekenhuis. Na 20u30 kom je binnen via de spoedgevallendienst.

Verloskamer ZMK

Eenmaal in de verloskamer gaat de vroedvrouw je aan de monitor koppelen. Eerst gaan we uitwendig voelen hoe de baby ligt om dan naar het hartje te luisteren. Ook de weeën worden geregistreerd. De monitorcontrole duurt ongeveer 45 minuten. Daarna gaat de vroedvrouw een inwendig onderzoek uitvoeren om te kijken hoeveel ontsluiting je hebt en of de baby al ingedaald is. De vroedvrouw neemt telefonisch contact op met de gynaecoloog van wacht en bespreekt het verdere verloop.

Samen overlopen we hoe jullie de bevalling zien.  We vragen je ook welke kamer je wilt en sturen dan de partner naar de receptie om de inschrijving af te handelen.  Er wordt een vragenlijst afgenomen. De vroedvrouw zoekt ook de uitslag van de streptokokken op.  Indien je positief bent wordt er via een infuus antibiotica gegeven.

Verloskamer ZMK bevallingsbad

Elke bevalling is anders en wordt individueel begeleid. Er is 1 vroedvrouw per dienst (vroege – late – nacht) die je zal begeleiden. Je kunt gebruik maken van verschillende manieren om de weeën op te vangen. We hebben grote ballen om op te zitten, je mag rondlopen, we of je partner kunnen je masseren of je kunt in bad. Geef aan wat helpt en wat je aangenaam vindt. Natuurlijk wordt er ook heel regelmatig naar de baby geluisterd en controleert de vroedvrouw je parameters (bloeddruk, pols, temperatuur).

Indien de pijn voor jou moeilijk op te vangen is mag je om een epidurale verdoving vragen. Dit is een katheter die via de rug in de epidurale ruimte geplaatst wordt. Er wordt constant verdoving gegeven en deze stopt pas als de vroedvrouw dit stop zet. Bij iedereen werkt een epidurale anders, bij sommige eerder een verdoving ter hoogte van de buik, bij anderen ter hoogte van de schaamstreek. Voor dat er een epidurale verdoving gegeven wordt krijg je een infuus om de bloedvaten goed op te vullen en in sommige gevallen wordt er bloed getrokken. Eenmaal de epidurale geplaatst kan je  zelf niet meer opstaan tot 6u na het uitzetten van de epidurale pomp.

Als je 10cm ontsluiting hebt en de baby is voldoende ingedaald, kunnen we beginnen met persen. De gynaecoloog van wacht wordt opgebeld voor de bevalling. Het hoofdje wordt eerst geboren, daarna volgen snel de schouders en de rest van het lichaam. Jullie kindje wordt onmiddellijk op mama’s blote borst gelegd, krijgt een lekkere warme doek over zich en er wordt en muts opgezet. Als papa wil mag hij de navelstreng doorknippen.  Indien de toestand van je kindje het toelaat blijft je kindje minstens 1u bij jou liggen. Als je borstvoeding gaat geven proberen we de baby tijdens dit uur al aan te leggen. Ondertussen wordt de moederkoek geboren en wordt een eventuele knip of scheur gehecht.

Als alles achter de rug is wordt je wat opgefrist en wordt je kindje gemeten, gewogen, de hoofdomtrek wordt gemeten en krijgt hij/zij de eerste vitamientjes. Dan ga je naar de kraamafdeling waar regelmatig je bloedverlies en je baarmoederhoogte gecontroleerd worden. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje nu zijn/haar eerste flesje.

Het eerste opstaan na de bevalling gebeurt altijd samen met een vroedvrouw.

Opname voor keizersnede

Er is een brochure uitgewerkt rond keizersnede. Klik hier

Opname voor inleiding

  • Als de vermoedelijke  bevallingsdatum met 10 dagen overschreden wordt of er is een andere medische reden, kan de gynaecoloog beslissen om de bevalling in te leiden.  Dit kan op verschillende manieren:
    • Een ballon die geplaatst wordt ter hoogte van de baarmoederhals om zodat die weker en korter wordt
    • Een tabletje dat vaginaal wordt ingebracht en een paar uur later een infuus om weeën op te wekken.
    • Een infuus met medicatie die de weeën op gang brengt.
    • Het kunstmatig breken van de vliezen als je al ontsluiting hebt

De opname gebeurt verder net hetzelfde als bij een gewone bevalling.

Kostprijs

Het ziekenhuis factureert alle kosten en honoraria van je ziekenhuisopname. Jij moet alleen de kosten betalen die het ziekenfonds niet betaalt.

De prijs wordt bepaald volgens de wettelijke RIZIV-reglementering.

Om je factuur achteraf correct te interpreteren is het belangrijk om volgende begrippen te begrijpen. Aan de hand van een voorbeeld (prestatie) worden deze begrippen toegelicht.

  • RIZIV-bedrag van een prestatie = wettelijk overeengekomen bedrag dat een zorgenverstrekker (bv. een arts, een kinesist...) mag aanrekenen voor het uitvoeren van die prestatie.
  • Terugbetalingstarief van een prestatie = gedeelte van het RIZIV-bedrag dat door de mutualiteit wordt terugbetaald.
  • Persoonlijk aandeel van een prestatie = Verschil van het RIZIV-bedrag en het terugbetalingstarief.
  • Supplement van een prestatie = bedrag dat bovenop het RIZIV-bedrag aan de patiënt wordt aangerekend (bv. door deconventionering van de arts, door specifieke vragen van kamerkeuze van de patiënt..)

De prijs is afhankelijk van je kamerkeuze. Indien je voor een éénpersoonskamer kiest, dan betaal je een kamersupplement en kunnen de behandelende geneesheren tot 150% supplement op het honorarium aanrekenen. Dit geldt zowel voor de geleverde prestaties als voor de toezichtshonoraria.

  • In volgende gevallen wordt er geen supplement op een éénpersoonskamer aangerekend:
  • Indien je om medische redenen op een éénpersoonskamer opgenomen wordt. De behandelende arts zal dit dan schriftelijk bevestigen.
  • Indien je zonder het te vragen op een éénpersoonskamer terechtkomt bij plaatsgebrek op gemeenschappelijke kamers.

Indien je niet aangesloten bent bij een ziekenfonds, zal je factuur hoger zijn.

Het ziekenhuis vraagt u een voorschot op de eindfactuur bij een luxe- of éénpersoonskamer. Daarbij houdt men rekening met de te verwachte kosten. De betaalde voorschotten houdt men in op van het uiteindelijke factuurbedrag. Meer informatie kan je krijgen bij het onthaal.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg