Operatiekwartier

Het Operatiekwartier bestaat uit een opvangruimte voor patiënten die moeten geopereerd worden, operatiekamers en een recovery waar patiënten rustig kunnen wakker worden na een ingreep. In ZOL Genk, campus Sint-Jan telt het ZOL 18 operatiekamers, inclusief een urgentiezaal en een sectiozaal voor dringende keizersnedes. In ZOL Genk, campus Sint-Barbara zijn er 5 operatiekamers.

De operatiekamer is een afgesloten ruimte waar met behulp van verschillende technieken zoals luchtbehandeling, koeling en overdruk een zo hoog mogelijke steriliteit wordt nagestreefd. Een operatiekamer is uitgerust met hoogtechnologische apparatuur voor anesthesie, monitoring en beademing en chirurgische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een operatierobot.

Het operatieteam bestaat uit verschillende specialisten waaronder chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen. Bij hartoperaties zijn perfusionisten aanwezig die de hart-long-machine bedienen. Indien nodig worden ook andere specialisten betrokken.

Het chirurgisch team draagt aangepaste kleding, mutsen, maskers en steriele handschoenen en schorten om het besmettingsgevaar voor de patiënt zo laag mogelijk te houden.

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg