Verblijf

Gemiddelde verblijfsduur

In overleg met de kinderarts en de gynaecoloog verblijft u 3 nachten in het ziekenhuis bij een vaginale bevalling. Bij een keizersnede blijft u gemiddeld 5 dagen. 

Dagindeling

Kinesist Kind en gezin

In de loop van de voormiddag (tussen 7u en 12u) worden zowel mama als baby verzorgd. Uw kamer zal ook dagelijks in de voormiddag worden schoongemaakt. Verder kan u bezoek krijgen van uw gynaecoloog, de kinderarts, de kinesist en de verpleegkundige van Kind en Gezin. In de namiddag (tussen 14u en 17u) en ’s avonds (vanaf 19u) wordt er opnieuw een verzorgingsronde voorzien voor zowel mama als baby.

U vraagt zich nu misschien af wat de verzorging zoal inhoudt? Bij de mama wordt er meermaals per dag de temperatuur, bloeddruk, baarmoederhoogte en het bloedverlies gecontroleerd. Indien de mama een knip of een wonde van de keizersnede heeft, wordt deze ook gecontroleerd en eventueel verzorgd. Indien nodig zal de mama pijnstilling aangeboden krijgen. De mama zal de eerste dag een kiemvrije vulvaspoeling krijgen van de verpleging. Het spoelsysteem op het toilet zal ook worden aangeleerd. De eerste dag na de bevalling wordt er een routinebloedonderzoek gedaan. De kinesist zal tijdens uw verblijf langskomen, indien u dit wenst, om u bekkenbodem- en buikspieroefeningen aan te leren.

Het personeel van de afdeling zal u stap voor stap de verzorging van uw baby aanleren. Dit houdt in: het verwisselen van de luier, het geven van een badje, de verzorging van de navelstrengstomp, het toedienen van vitaminen en oogdruppels. Verder zullen de vroedvrouwen u begeleiden in het geven van borst- of flesvoeding. Als de baby minstens 72 uur oud is, zal de vroedvrouw een bloedname bij uw baby doen, de zogenaamde guthrietest, om eventuele stofwisselingsziektes vroegtijdig op te sporen. Deze bloedname kan ook thuis worden gedaan door een zelfstandige vroedvrouw of vroedvrouw van het Wit-Gele Kruis.

Minstens 2 maal tijdens uw verblijf (kort na de geboorte en vlak voor ontslag) komt er een kinderarts naar keuze langs om uw baby te onderzoeken. De kinderartsen aangesloten bij onze afdeling zijn Dr. Van de Casseye, Dr. De Koster, Dr. Lemmens, Dr. Arts, Dr. Eerdekens en Dr. Vanhoyweghen.
Meer informatie over de verzorging van uw baby en van uzelf, vindt u in de brochure “Proficiat”, die u op de afdeling zal ontvangen.

Bezoekregeling

Om uzelf en uw baby een rustige start te geven, raden we u aan het bezoek enigszins te beperken. Het bezoekuur voor vrienden en familie loopt van 14u tot 20u. Uw partner mag wel de hele dag bij u zijn. Op een meerpersoonskamer mag de partner van 8u tot 20u bij u zijn, dit om ook de rust van de kamergenoot te kunnen verzekeren. Op een éénpersoonskamer kan de partner zelfs blijven overnachten en maaltijden nuttigen, dit tegen een vergoeding (22 euro voor overnachting met maaltijden, 5 euro voor enkel overnachten).

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. Dr. Willem Ombelet, Gynaecologie - 2015

© 2021 Ziekenhuis Oost-Limburg