Vaatheelkunde

De Xi, het model van de da Vinci robot waar ook het ZOL over beschikt, is uiterst geschikt om, naast andere ingrepen, specifiek thoracale heelkundige ingrepen te kunnen uitvoeren.

Via enkele kleine incisies worden de poorten tussen de ribben ingebracht. Hierin worden de instrumenten opgevoerd. De instrumenten worden verbonden met de armen van de robot, die op hun beurt via een console op afstand bediend worden.

Naast grotere precisie hebben de instrumenten ook een veel grotere flexibiliteit en bewegingsratio. Hierdoor is het makkelijker om te werken aan organen die thoracoscopisch moeilijker te bereiken zijn en wordt het hechten veel eenvoudiger en preciezer. Daarom zullen procedures waarbij multipele hechtingen worden geplaatst ook meer en meer met de robot worden uitgevoerd, bv. een sleeve lobectomie. Een sleeve lobectomie is een lobectomie waarbij ook een stuk bronchus wordt weggenomen en opnieuw aan elkaar wordt gehecht.

Ook letsels in het voorste mediastinum, bijvoorbeeld thymomen, kunnen met de robot gemakkelijker en preciezer verwijderd worden.

 

Robotchirurgie Vaatheelkunde

 

Robotchirurg

  • Dr. Geert Lauwers

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg