Robotchirurgie

Robotingrepen in het ZOL

Het ZOL beschikt sinds 26 maart 2014, als eerste Limburgse ziekenhuis, over een operatierobot. Met de Da Vinci SI Xi wil het ZOL de dienstverlening aan haar patiënten verder optimaliseren. De ultramoderne robot wordt op dit ogenblik gebruikt door de diensten Abdominale Heelkunde, Cardiochirurgie, Gynaecologie, Urologie en Vaatheelkunde. Zij hebben de afgelopen jaren al heel wat ervaring opgebouwd. Andere diensten zullen wellicht volgen.

 

Voordelen

Robotchirurgie voordelen

 

​Robotchirurgie heeft vele voordelen. De toegang tot het lichaam gebeurt via kleine gaatjes in plaats van een grotere incisie wat ervoor zorgt dat de patiënt minder bloed verliest, minder pijn heeft, een beter cosmetisch resultaat heeft en sneller recupereert met een kortere hospitalisatie tot gevolg. Het voordeel voor de chirurg is dat hij kan werken via een vergroot en haarscherp driedimensionaal beeld. Bovendien werkt hij op een afstand van de patiënt waardoor de instrumenten meer wendbaar en trillingvrij zijn. De Da Vinci Xi is een open platform dat voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen en dat ten allen tijde aangevuld kan worden. Met behulp van de feedback van vorige systemen, heeft Intuitive Surgical een aantal nieuwe instrumenten ontwikkeld, waaronder een stapler, zodat de mogelijkheden van de robot steeds verder uitgebreid worden en er meer chirurgische disciplines mee zullen werken.

 

Robotarmen

Robotchirurgie robotarmen

 

De Da Vinci Xi heeft vier robotarmen die boven de patiënt hangen. Op een van die robotarmen wordt een camera geplaatst. Bij de Da Vinci Xi kan de camera in elke arm gepositioneerd worden. In tegenstelling tot bij een laparoscopie, waar bijvoorbeeld een assistent de controle heeft over de camera-arm, heeft de chirurg hier zelf de controle over. Op de drie andere robotarmen worden instrumenten geplaatst.

Verpleegkundigen hebben de verantwoordelijkheid om het instrumentarium in die robotarmen te veranderen. Het instrumentarium gaat een beperkt aantal ingrepen mee en heeft gewrichtjes op het uiteinde, waardoor de beweeglijkheid enorm toeneemt.

Vanuit de console kunnen de drie instrumentarmen en de camera-arm probleemloos met twee handen worden bestuurd. De console bevat twee pedalen: de linkse pedaal is voor de bediening van de vier armen, de rechtse pedaal voor onder andere de coagulatie (monopolair of bipolair). Daarnaast is er ook een microfoonsysteem aanwezig. Zo hoort de chirurg in de console beter wat er aan tafel gezegd wordt. Wat de chirurg in de console zegt, weerklinkt door twee luidsprekers aan de robotarmen.

 

Dubbel consolesysteem

Robotchirurgie dubbel consolesysteem

 

De Da Vinci Xi beschikt over een dubbel consolesysteem: twee chirurgen kunnen samen gelijktijdig een procedure uitvoeren op eenzelfde patiënt. Ze kunnen instrumenten aan elkaar doorgeven of van elkaar overnemen, maar er zal steeds een dominante console zijn. Het ZOL heeft bewust voor dit dubbel consolesysteem gekozen om ingewikkelde chirurgische ingrepen met twee chirurgen te kunnen uitvoeren, wat de kwaliteit van de zorg verbetert. De Dual Console Capability maakt het ook mogelijk om de operatierobot te gebruiken voor training en opleiding.

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg