Hartrevalidatie

Het verbeteren van de conditie is, samen met het verminderen van de angst om terug in beweging te komen, de voornaamste doelstelling in dit deel van het programma.

Een betere inspanningscapaciteit geeft een verbeterde bloeddruk- en hartslagrespons en doet het zuurstofverbruik van de hartspier dalen.

Een gezonde levensstijl is van groot belang na een myocardinfarct of na elke ingreep waarbij de bloedvoorziening van het hart zelf verbeterd werd. Lichaamsbeweging is daarin zeer belangrijk.

Tijdens het revalidatieprogramma krijgt u door middel van conditietraining ook beter inzicht in wat uw lichaam nog aankan.

Iedereen wordt aangemeld via zijn of haar cardioloog die beslist of u in aanmerking komt voor dit programma en wordt voorafgaand aan het programma gezien door dr. Hulselmans, cardioloog-revalidatie-arts.  Afhankelijk van de inspanningstest die u daar aflegde, wordt een oefenprogramma opgesteld. Er worden ook enkele vragenlijsten ingevuld om mentale risicofactoren op te sporen.

Behandeling gebeurt in een klein groepjes. Bloeddruk en hartslag worden gecontroleerd.

De ergotherapeut geeft u begeleiding over hartbelasting en er bestaat de mogelijkheid tot rookstopbegeleiding en dieetadvies. Reanimatietechnieken worden aangeleerd door een gespecialiseerd verpleegkundige. U wordt samen met uw familie uitgenodigd voor een les waar dr. Hulselmans meer uitleg verschaft over het hart.

De trainingssessies duren anderhalf uur en vinden 2 tot 3 maal per week plaats. Een hartrevalidatie duurt gemiddeld een drietal maanden. Leeftijd is op zich geen beperking.

We zijn erkend als conventiecentrum. Dat wil zeggen dat veel van de mensen die de hartrevalidatie volgen een specifieke terugbetaling krijgen. Aan de behandeling verandert er verder niets, ook diegenen die hier niet onder vallen, volgen hetzelfde programma.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Donald Bobbaers, Fysische Geneeskunde en Revalidatie - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg