Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Zorgcentrum na Seksueel Geweld Limburg vangt slachtoffers op na verkrachting of aanranding

ZOL opent Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Sinds 27 februari heeft ook Limburg een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG Limburg). Elk slachtoffer van seksueel geweld kan er terecht, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Het gespecialiseerde team van ZOL-medewerkers biedt er warme medische en psychische zorg. Tegelijk kan er bewijsmateriaal verzameld worden en kan het slachtoffer indien gewenst aangifte doen bij een zedeninspecteur van de politie. Het ZSG Limburg is gelegen op de vierde verdieping van het nieuwe R-gebouw op campus Sint-Jan van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. De federale ministers Frank Vandenbroucke en Vincent Van Quickenborne waren aanwezig bij de opening. 
Klik hier om de PDF-versie van het artikel te bekijken. (Lees verder onder de foto.)


V.l.n.r.: Bart Ramaekers (hoofdinspecteur PZ CARMA), Geert Verheyen (korpschef PZ CARMA), Tom Arts (voorzitter ZOL), Frank Vandenbroucke (minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken), Eve Van Lee (forensisch verpleegkundige), Vincent Van Quickenborne (minister van Justitie), Anne-Mieke Diel-tiens (forensisch verpleegkundige), Liesbet Paulissen (coördinator ZSG Limburg) en dr. Pieter Jan Van Asbroeck (medisch coördinator ZSG Limburg).

“Gespecialiseerde zorg door getraind personeel op één plek mét de mogelijkheid om aangifte te doen. Dat is waar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld voor staat”, zegt minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. “Het ZSG wil een veilig onthaal zijn voor de slachtoffers die zelf het ritme kunnen bepalen van het bezoek”, vult coördinator van het Zorgcentrum Liesbet Paulissen aan. "We willen de mensen warm ontvangen en hen opnieuw de controle geven over hun eigen lichaam en leven. Dat kan alleen dankzij de nauwe samenwerking met het parket, slachtofferonthaal, justitie, politie en vele andere partners.”
 
Totaalzorg 
Voorheen was het zoeken als slachtoffer. Eerst moest je naar het politiekantoor waar je indien gewenst een klacht kon neerleggen. Vaak gebeurde dat om verschillende redenen niet. Wie wel klacht neerlegde werd doorverwezen naar het ziekenhuis waar een staalafname gebeurde. En dit terwijl seksueel geweld vaak leidt tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). “Die aanpak liet te wensen over”, zegt Liesbet Paulissen. “In het Zorgcentrum kunnen we gespecialiseerde totaalzorg bieden en dat is cruciaal. We weten bijvoorbeeld dat bij goede psychologische zorg het risico op PTSS enorm afneemt maar ook dat slachtoffers die deze allesomvattende zorg krijgen na seksueel geweld een grotere kans hebben op herstel en op een snellere verwerking”. 

“Het Zorgcentrum wil een veilig onthaal zijn voor slachtoffers van seksueel geweld. We willen de mensen warm ontvangen en opnieuw controle geven over hun eigen lichaam en leven.”
 Liesbet Paulissen, coördinator ZSG Limburg 

72 uur 
Met de opening van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld Limburg in ZOL zijn er nu acht zorgcentra in België. Later dit jaar volgen nog Namen en Aarlen. Zo zal er in elke provincie een Zorgcentrum beschikbaar zijn op maximum een uur afstand en kunnen mensen snel geholpen worden.“Omdat na 72 uur de kans daalt om sporen te vinden, is het belangrijk dat slachtoffers zich snel na het misbruik melden”, zegt urgentiearts dr. Pieter Jan Van Asbroeck, die de medische coördinatie van het ZSG Limburg op zich neemt. “Al vangen we uiteraard ook slachtoffers op bij wie het seksueel geweld langer geleden is.” Het zorgcentrum bevindt zich in een discrete ruimte op het vierde verdiep van de nieuwe R-blok. Er werd gekozen voor rustgevende groene tinten en neutrale ruimtes met grote ramen die uitkijken op het bos. “In het zorgcentrum is ook een rustkamer en een douche beschikbaar voor slachtoffers. Ze krijgen er nieuwe kleren en iets te eten als ze dit wensen,” vult dr. Van Asbroeck aan. 

(Lees verder onder de foto.)


“In het Zorgcentrum kunnen we gespecialiseerde totaalzorg bieden en dat is cruciaal",  Liesbet Paulissen, coördinator ZSG Limburg. Foto: Boumediene Belchabir.

Forensisch onderzoek 
De opvang van slachtoffers gebeurt door forensisch verpleegkundigen die speciaal opgeleid werden om bewijsmateriaal correct af te nemen en te bewaren. Alles wordt rustig uitgelegd, er wordt geïnformeerd of er iemand opgebeld moet worden en of er al dan niet een klacht wordt ingediend tegen de dader. Is dat zo dan kan het forensisch onderzoek starten. “Dit gebeurt aan de hand van een stappenplan, in combinatie met een uitgebreide vragenlijst. Nadien worden de resultaten besproken, wordt er eventueel medicatie gegeven en is er psychologische begeleiding”, weet dr. Van Asbroeck. “Vervolgens gaat het slachtoffer, indien gewenst, naar de zedeninspecteur van de politie voor het verhoor”, gaat Geert Verheyen, Korpschef van de Politiezone CARMA verder. “Er werden daarvoor 52 zedeninspecteurs opgeleid, gespecialiseerd in het verhoren van slachtoffers van seksueel geweld. Hiervoor is er een speciale ruimte voorzien in het centrum”, besluit Verheyen. Nadien volgt het afsluitend gesprek en het regelen van de nazorg. 

“Omdat na 72 uur de kans daalt om sporen te vinden, is het belangrijk dat slachtoffers zich snel na het misbruik melden.”
 Pieter Jan Van Asbroeck, urgentiearts

Nazorg 
Elk slachtoffer wordt de dag na de aanmelding opgebeld om te horen hoe het ermee gaat en voor verdere medische of psychologische opvolging. “Door casemanagement wordt de situatie van elk slachtoffer opgevolgd. Medewerkers van het ZSG bellen het slachtoffer meermaals op om te vragen hoe het gaat. De frequentie van het contact hangt af van de noden van het slachtoffer. De slachtoffers die initieel geen klacht neerleggen, hebben tot zes maanden na de feiten de tijd om dit alsnog te doen. Dat geven we ook duidelijk aan tijdens de gesprekken", vertelt coördinator Liesbet Paulissen. “Ook steunfiguren zoals ouders, familieleden, of vrienden die meekomen met het slachtoffer kunnen trouwens rekenen op ondersteuning. 
Tijdens de aanmelding krijgen ze opvang, uitleg, en advies. Ook voor hen is er de mogelijkheid tot psychologische ondersteuning.” 

(Lees verder onder de foto.)


“Gespecialiseerde zorg door getraind personeel op één plek mét de mogelijkheid om aangifte te doen. Dat is waar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld voor staat”, zegt minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. Foto: Boumediene Belchabir.

Bereikbaarheid 
“Elke dag worden in ons land 100 mensen verkracht”, weet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Dat zijn er ongeveer 10 per dag in Limburg. Het aantal aangiftes was zeer laag, het waren er amper een tiende daarvan omdat veel mensen ook de weg niet vonden naar hulp. In de bestaande ZSG’s is de aangifte nu 7 op 10, dat is een enorme stijging. We willen komaf maken met straffeloosheid maar daarom is het wel belangrijk dat de slachtoffers zich aanmelden", verduidelijkt de minister. “Aanmelden kan op verschillende manieren”, zegt Liesbet Paulissen. “Slachtoffers kunnen rechtstreeks of zonder verwijzing bij ons aanbellen. Dit gebeurt vooral als ze geen klacht willen indienen, zo blijkt uit cijfers bij andere zorgcentra. Maar ze kunnen zich ook melden in een politiekantoor. De politie zal hen in burgerkledij en met een geanonimiseerd voertuig naar het zorgcentrum brengen. Het zorgcentrum vangt slachtoffers op uit de hele provincie, soms is dat transport een belangrijke hulp. Daarnaast kunnen ze zich ook aanmelden via de chatfunctie op seksueelgeweld.be of worden ze warm verwezen vanuit een Spoedgevallendienst in Limburg.” 

Praktisch 

ZSG Limburg
Ziekenhuis Oost-Limburg, campus Sint-Jan 
Synaps Park 2050 - bus C 
3600 Genk

Parking
Gratis parkeren kan naast het R-gebouw

Openingsuren
ZSG Limburg is dag en nacht geopend, 24u op 24u. 

Contact
​Tel. 089 80 81 00
E-mail: zsglimburg@zol.be
Website: www.zol.be/zsg


Er werd gekozen voor rustgevende groene tinten en neutrale ruimtes met grote ramen die uitkijken op het bos. Foto: Boumediene Belchabir.


 Het zorgcentrum bevindt zich in een discrete ruimte op het vierde verdiep van de nieuwe R-blok. Foto: Boumediene Belchabir.


In het zorgcentrum is ook een rustkamer en een douche beschikbaar voor slachtoffers. Foto: Boumediene Belchabir.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg