ZOLlers bieden hulp in Turkije

Zorgverleners ZOL helpen slachtoffers na zware aardbevingen

Na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië was noodhulp van levensbelang. Internationale hulporganisaties zetten massaal hulpacties op poten. België stuurde het veldhospitaal van B-FAST naar Turkije om slachtoffers van de aardbevingen te verzorgen. Onder het medische team van dat veldhospitaal waren ook vijf ZOLLers: urgentiearts Ruben Haesendonck, anesthesist Griet Vermeulen, kinesitherapeut Rina Pirlotte, ziekenhuisapotheker Michèle Van den Heuvel en verpleegkundige Mustafa Kemaldar. In het veldhospitaal boden ze elk met hun specifieke expertise medische hulp aan de lokale bevolking. Door de zware aardbevingen was het ziekenhuis in Kirikhan immers grotendeels onbruikbaar geworden. Het Belgische veldhospitaal bood een oplossing. 
Klik hier om de PDF-versie van het artikel te bekijken. (Lees verder onder de foto.)


Urgentiearts Ruben Haesendonck, zieken-huisapotheker Michèle Van den Heuvel, kinesitherapeut Rina Pirlotte en anesthesist Griet Vermeulen voor het veldhospitaal van B-Fast in het Turkse Kirikhan. Foto: ZOL.

(Lees verder onder de foto.)


Dr. Griet Vermeulen, anesthesist in ZOL met een Turkse patiënt. Foto: ZOL.

"Als anesthesist was ik vooral actief in het operatiezaaltje van het veldhospitaal. We opereerden hier breuken of deden aan wondzorg onder verdoving. Een enkele keer gingen we over tot een keizersnede. In het totaal werden er acht baby’s geboren in ons hospitaal." 
Dr. Griet Vermeulen, anesthesist in ZOL

(Lees verder onder de foto.)


Rina Pirlotte, kinesitherapeut in ZOL, helpt een Turkse patiënt bij de revalidatie in het veldhospitaal. Foto: ZOL.

“Ik hielp bij de revalidatie van patiënten die trauma’s opliepen door de aardbeving. Vanwege de ernst van de aandoeningen behandelde ik patiënten soms meermaals per dag. Het was hard werken, maar ik kreeg veel voldoening en dankbaarheid in de plaats.”
Rina Pirlotte, kinesitherapeut in ZOL

(Lees verder onder de foto.)


Michele Van den Heuvel (rechts op de foto), ziekenhuisapotheker in ZOL in de apotheek van het veldhospitaal waar ze verantwoordelijk voor was. Foto: ZOL.

“Naast het ontvangen en sorteren van goederen, bereidde ik medicatie en leverde ik geneesmiddelen aan verpleegkundigen en artsen. Hard werk maar het voelde enorm waardevol om iets te kunnen betekenen voor mensen in nood.”
Michele Van den Heuvel, ziekenhuisapotheker in ZOL

(Lees verder onder de foto.)


Dr. Ruben Haesendonck (links op de foto), urgentiearts van ZOL, was hoofd van de spoed in het veldhospitaal. Foto: ZOL.

“In het veldhospitaal hebben we zo'n 3.500 slachtoffers van de aardbevingen verzorgd. Aanvankelijk was het de bedoeling om in het veldhospitaal zo’n 100 patiënten per dag te helpen. Maar dat aantal liep al snel op tot zo’n 150 à 200 per dag.”
Dr. Ruben Haesendonck, urgentiearts in ZOL

(Lees verder onder de foto.)


Mustafa Kemaldar (tweede van links op de foto), verpleegkundige op de dienst Medische Beeldvorming, samen met andere zorgverleners. Mustafa hielp met de opbouw van het veldhospitaal. Foto: ZOL.

“We hoorden schrijnende verhalen en zagen hartverscheurende taferelen. Toch probeerde de lokale bevolking ondanks alles positief te blijven. Ik heb met hart en ziel gewerkt om een bijdrage te kunnen leveren voor mijn vaderland.”
Mustafa Kemaldar, verpleegkundige op de dienst Medische Beeldvorming.

Wenst u de slachtoffers van de aarbevingen in Turkije en Syrië te helpen? Meer informatie over online gifts en hulpacties vindt u via deze link.

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg