Oogproblemen bij diabetes

Diabetische retinopathie

Klik hier om de PDF-versie van het artikel te bekijken.

Wat is diabetische retinopathie? 
Dr. Valerie Verhelle: "Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij een te hoog bloedsuikergehalte het netvlies aantast. Vooral de kleine bloedvaten in het netvlies worden getroffen waardoor bloed, vocht en vetten in het oog terecht komen. Dit kan zorgen voor problemen met het zicht zoals wazig zien, verlies van contrast of problemen met het kleurenzicht. Als ernstige diabetische retinopathie gedurende jaren onbehandeld blijft kan het zelfs leiden tot blindheid. Diabetische retinopathie komt voor bij zowel type 1 als bij type 2 diabetes."

(Lees verder onder de foto.)


Gezond oog zonder bloedingen of vetdeposities (exsudaten). Afbeelding: Shutterstock. 

Wat is het verschil met een gezond oog? 
"In het eerste stadium van diabetische retinopathie zie je veranderingen in de bloedvaten. Ze worden groter, breder, gaan meer kronkelen en er zijn zeer kleine splinterbloedingen (microaneurysmata) te zien. In een volgende fase worden de bloedingen groter en talrijker, kunnen er kleine zones van verminderde doorbloeding optreden (cottonwool exsudaten) en zijn er vetdeposities (exsudaten) in het netvlies. In het laatste stadium vormen zich nieuwe broze bloedvaten van slechte kwaliteit in en op het netvlies. Dat kan leiden tot verschillende complicaties zoals netvliesloslating, een vitreumbloeding, of hoge oogdruk."

"Het is cruciaal dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt zodat een adequate behandeling tijdig kan worden opgestart."
Dr. Valerie Verhelle, oogarts

(Lees verder onder de foto.)


Oog met diabetische retinopathie. Afbeelding: Shutterstock.

Wat kan ik doen? 
Heb je diabetes, laat je je ogen best regelmatig controleren. Minimaal één controle per jaar is aangewezen. Het is cruciaal dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt zodat een adequate behandeling tijdig kan worden opgestart. De behandeling hangt af van de ernst van de oogaantasting. Verschillende behandelingsopties zijn mogelijk: laserbehandeling, intravitreale injecties met specifieke medicaties of een ingreep (vitrectomie). Een goede controle van de bloedsuiker, een gezond gewicht, voldoende beweging en een evenwichtig dieet verlagen de kans op het ontstaan en op een ernstige vorm van diabetische retinopathie. 

Afspraken en info

www.zol.be/oogziekten

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg