ZOL plaatst hartfalen in de kijker

ZOL plaatst hartfalen in de kijker
donderdag, 09 mei 2019

Op woensdag 8 mei werd er in het ZOL extra aandacht besteed aan hartfalen. 
De dienst Cardiologie deed dit door samen met patiënten en medewerkers van ons ziekenhuis een menselijke ketting te maken in de vorm van een hart. 

Hartfalen is een progressieve chronische aandoening waarbij het hart zijn pompende functie niet goed meer kan vervullen. Het hart is niet meer in staat om het bloed optimaal in het lichaam te laten circuleren en verliest dus het vermogen om de verschillende organen correct van bloed te voorzien. Deze aandoening komt vier keer vaker voor dan het aantal nieuwe gevallen van borstkanker, baarmoederkanker of dikkedarmkanker en de levensverwachting van patiënten is aanzienlijk lager. Dat leverde hartfalen de bijnaam de ‘kanker van de cardiologie’ op. De symptomen komen soms pas aan het licht als de ziekte al jaren aanwezig is.

De beste behandeling tegen hartfalen is uiteraard het voorkomen ervan. Dat kan door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, niet te veel zout te eten en op het gewicht te letten. Ook de overige algemene tips voor een gezonde levensstijl die gelden voor andere hart- en vaatziekten zijn hier van toepassing: roken en alcohol beperken, een evenwichtige voeding enz.

Zodra de diagnose gesteld is, krijgt de patiënt verschillende behandelingen voorgesteld naargelang het type hartfalen.

Chronisch hartfalen wordt in de eerste plaats met medicijnen behandeld. In bepaalde gevallen kan een behandeling ook zonder medicijnen, door bijvoorbeeld het implanteren van een pacemaker voor cardiale resynchronisatie of indien nodig het implanteren van inwendige defibrillatoren. In bepaalde gevallen van chronisch hartfalen wordt geopteerd voor mechanische hartondersteuning en zelfs harttransplantatie.

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg