Wereld Diabetes Dag: diabeteskennistest in het ZOL

Wereld Diabetes Dag: diabeteskennistest in het ZOL
dinsdag, 12 nov 2019

Naar aanleiding van de 29ste editie van Wereld Diabetes Dag op 14 november, wil de Diabetes Liga vzw de grootste misverstanden rond diabetes uit de wereld helpen. En dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat de Vlamingen veel te weinig weten over de oorzaken van diabetes, de verschillende vormen en hun behandeling.
Daarom lanceert de Diabetes Liga een online Diabetes Mythe Meter.

Op 14 november kunnen bezoekers en patiënten deze Diabetes Mythe Meter testen in de inkomhal van campus Sint-Jan. Om zo enkele hardnekkige mythes rond diabetes te ontkrachten en de kennis rond diabetes breed te verspreiden.

Over diabetes

Momenteel hebben 1 op 12 van de wolwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat.

In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Risicofactoren zijn overgewicht (vooral te dikke buik), te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes). Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Meer informatie: www.diabetes.be

 

© 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg