Urinestaal voorspelt of hartfalenpatiënt binnenkort in ziekenhuis wordt opgenomen

Urinestaal voorspelt of hartfalenpatiënt binnenkort in ziekenhuis wordt opgenomen
donderdag, 11 jul 2019

Door urinestalen van hartfalenpatiënten te analyseren kunnen dokters voorspellen of de patiënt in de toekomst opnieuw gaat opgenomen worden in het ziekenhuis.
Zelfs nog voor hij of zij zich subjectief slechter begint te voelen. Dat blijkt uit het LCRC-doctoraatsonderzoek van dr. Pieter Martens, dat hij uitvoerde aan UHasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg.
“In een volgende fase willen we onderzoeken of patiënten thuis ook zelf zo een analyse kunnen uitvoeren.”

“Bij hartfalenpatiënten bestaat er een verhoogd risico dat de nieren te veel zout en water opnemen. Dat kan tot ernstige complicaties leiden, zoals vochtopstapeling in de longen”, legt dr. Pieter Martens uit. “Tijdens mijn doctoraatsonderzoek heb ik onderzocht of we beter en sneller kunnen opsporen welke patiënten zulke vochtopstapeling zullen ontwikkelen. In het Ziekenhuis Oost-Limburg vroegen we aan 80 hartfalenpatiënten om 30 weken lang, iedere week een urinestaal in te vriezen en deze op geregelde tijdstippen naar het ziekenhuis te brengen voor een analyse. Uit die analyse konden we afleiden  dat bepaalde patiënten lage hoeveelheden zout in de urine hadden. Dit is een belangrijke bevinding omdat als het zout en water niet in de urine komt, dit mogelijks kan opstapelen in het lichaam.”

Nog voor de patiënt zich subjectief slechter begon te voelen of er complicaties optraden van vochtopstapeling, konden de onderzoekers al vaststellen of er in de nieren wat misliep. “Bij patiënten die zich slecht begonnen te voelen en in het ziekenhuis moesten opgenomen worden, zagen we dat zij al weken voor de ziekenhuisopname minder zout in hun urine hadden. Hetgeen erop wees dat hun nieren te veel zout ophielden in het lichaam.”

Sneller ingrijpen

Tot nu wordt aan hartfalenpatiënten vooral gevraagd om hun gewicht in de gaten te houden. Komen zij op een korte periode verschillende kilo’s bij, dan is dat een alarmsignaal. “Maar eigenlijk zijn we dan al te laat in onze behandeling”, zegt dr. Pieter Martens. “Dat is dan ook het grote voordeel aan dit urineonderzoek, waarbij we op voorhand al zien of er wat mis gaat in het lichaam van de patiënt. Zo kunnen we sneller ingrijpen.”

Ook op vlak van dieet kan dit een grote hulp zijn voor de hartfalenpatiënten. Nu krijgen alle patiënten de raad om een zoutarm dieet te volgen. Dat is ingrijpend, en niet altijd nodig, want we zagen dat niet alle patiënten te maken krijgen met een verhoogde zoutopname in de nieren. “Door nauwgezet de urinestalen te analyseren zouden we mogelijks in de toekomst enkel een zoutarm dieet kunnen aanbevelen aan patiënten die ook daadwerkelijk moeilijkheden hebben om zout uit te scheiden. Hetzelfde zien we bij het voorschrijven van plasmedicatie. Deze medicatie wordt veel aangeraden aan patiënten om zout en water uit te plassen, maar dit is waarschijnlijk niet altijd nodig. Een analyse van urinestalen kan op die manier meer informatie prijsgeven”, zegt dr. Pieter Martens. 

Thuisanalyse

Voorlopig gebeurt de analyse van de urinestalen in het ziekenhuis. “In een volgend onderzoek willen we bekijken of hartfalenpatiënten deze analyse niet zelf thuis kunnen doen met een analysestick. Die zou dan kunnen aangeven of de samenstelling van de urine aan het veranderen is waardoor de patiënt sneller gewaarschuwd wordt. Maar voor we zover zijn, is er nog heel wat onderzoek nodig.”

30ste LCRC-onderzoek afgerond

Het onderzoek van Pieter Martens is het dertigste LCRC-doctoraatsonderzoek dat afgerond wordt sinds de start van de onderzoekssamenwerking tussen UHasselt, Ziekenhuis Oost- Limburg en Jessa Ziekenhuis in 2011. Het Limburg Clinical Research Center werd opgestart met de steun van de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), de Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in het kader van het SALK-Actieplan, UHasselt, ZOL en Jessa, om het medisch-wetenschappelijk onderzoek in de regio te versterken.

 

 

Agenda

Infosessie voor kankerpatiënten - Vermoeidheid
donderdag, 21 maart, 2024 - 14:00 tot 16:00
Endocrino @ ZOL 2024
donderdag, 25 april, 2024 - 20:00 tot 22:15
Infosessie voor kankerpatiënten - Vermoeidheid
donderdag, 30 mei, 2024 - 14:00 tot 16:00

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg