Negen pediatrieafdelingen promoten ‘comfort talk®’ om pijnervaring bij kinderen te verbeteren

Negen pediatrieafdelingen promoten ‘comfort talk®’ om pijnervaring bij kinderen te verbeteren
donderdag, 26 sep 2019

Deze week is het de  Week tegen de Pijn bij kinderen. Voor een kind betekent een ziekenhuisopname vaak pijn, angst en stress. De laatste jaren groeide het besef dat je pijn, angst en stress bij kinderen beter kan bestrijden als je transparant, op de juiste manier communiceert. Aankondigen dat een prikje een beetje pijn zal doen, is  NIET de juiste aanpak. 

‘Het Limburgs Kenniswerk’ dat pediatrieafdelingen van 9 ziekenhuizen overkoepelt, wil zorgverleners aanmoedigen om ‘comfort talk®’ te gebruiken wanneer ze kinderen behandelen of verzorgen.
De manier waarop je een kind toespreekt bij een mogelijke (aankomende) pijnervaring, maakt een belangrijk verschil. Zeggen dat ‘de MR veel lawaai gaat maken’ of ‘dat het even pijn gaat doen’, zorgt net voor meer pijn, angst en stress. Bij ‘comfort talk®’ ligt de focus minder op het negatieve maar vooral op wat het kind voelt, ziet en hoort.

Informeren blijft het doel

Door de juiste woorden te kiezen, door open en op een niet-dreigende manier te communiceren,  kan een zorgverlener het vertrouwen van het kind winnen. Dit heeft een positieve impact op de pijnervaring. Het gaat dus niet om het achterhouden van informatie. Bij het toepassen van ‘comfort talk®’ geeft de zorgverlener nog steeds informatie aan het kind, maar hij of zij denkt bewuster na over de woordkeuze.

 

Volgende ziekenhuizen maken deel uit van ‘Het Limburgs Kenniswerk’: Ziekenhuis Maas & Kempen in Maaseik,  Sint-Trudo ziekenhuis  in St.-Truiden, az Vesalius in Tongeren, Mariaziekenhuis Noord-Limburg in Pelt,  Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder, RZ Tienen, ZOL in Genk, AZ Diest en Jessa in Hasselt.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg