Internationale Vrouwendag in ZOL

Internationale Vrouwendag in ZOL
dinsdag, 08 mrt 2022

Vandaag 8 maart is het de Internationale Vrouwendag. Wij haalden 10 sterke vrouwen voor onze lens en vroegen wat Internationale Vrouwendag voor hen betekent. Op deze pagina lees je het resultaat. Op onze sociale media kan je de fotoreeks volgen.

In ZOL beseffen we de relevantie van zo’n vrouwendag maar al te goed want zonder al onze sterke vrouwen zou ZOL, ZOL niet zijn. 3620 intelligente, talentvolle en sterke vrouwen geven elke dag het beste van zichzelf in ons ziekenhuis. En daar zijn we trots op.

 

Dr. Griet Vander Velpen, medisch directeur

“Alle aandacht voor de fundamentele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is belangrijk. Deze Internationale Vrouwendag is de ideale gelegenheid om dat nog eens in de verf te zetten. Er is nog een hele weg af te leggen, zeker als we het hebben over vrouwen in andere plaatsen in de wereld. Ook in de medische wereld is er trouwens nog werk aan de winkel. Ik heb het zelf meegemaakt dat, vooral door patiënten, vrouwelijke artsen niet altijd gelijkwaardig werden behandeld. Dat is pijnlijk en erg onrechtvaardig. Het stemt me dan ook tevreden dat anno 2022 het maatschappelijk bewustzijn voor gendergelijkheid groeit. Als vrouw en medisch directeur ben ik trouwens trots om in ZOL te werken, een organisatie die gendergelijkheid hoog in het vaandel draagt. Ik wil alle inspirerende vrouwen in ZOL dan ook aanmoedigen om hun kansen te grijpen en zichzelf te zijn!”

Meriam Dino, medewerker op de dienst Schoonmaak

“Zelf ben ik een hardwerkende, behulpzame en flexibele vrouw, een sterke vrouw als ik dat van mezelf mag zeggen. Maar ik ben niet alleen, in ZOL werken heel veel sterke en unieke vrouwen, elk met eigen kwaliteiten en talenten. Ik wil vandaag graag laten weten dat ik elk van hun een warm hart toedraag!”

Dr. Rahela Habibi, psychiater

“Op Internationale Vrouwendag sta ik graag stil bij vrouwen die niet alle kansen krijgen. Dat blijft nodig want ook vandaag zijn er nog steeds heel wat vrouwen die op één of andere manier onderdrukt worden. Ik prijs me gelukkig dat ik werk in een omgeving waar ik als vrouwelijke arts gerespecteerd word door mijn mannelijke collega’s. Iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn, overal ter wereld.”

Dr. Tinne Mesens, gynaecoloog

“14 jaar geleden startte ik als vrouwelijke gynaecoloog tussen een bastion van toffe mannelijke collega’s. Vandaag is dat evenwicht verschoven. Er zijn heel wat vrouwelijke artsen die lange dagen combineren met een gezin en tegelijk 100% voor hun patiënten gaan. Stuk voor stuk topvrouwen.
Dat we vandaag staan waar we staan, als vrouwelijke artsen, wil toch zeggen dat er al een hele weg is afgelegd. Toch zijn er wereldwijd nog steeds heel wat vrouwen die te weinig kansen krijgen om te zijn of te worden wie ze willen zijn. Aan alle vrouwen: Durf te dromen! Laat niemand je zeggen dat wat je wil, niet weggelegd is voor jou. Uiteindelijk vindt alles zijn weg!”

Wendy Pomante, verpleegkundige op de dienst Geriatrie

“Ik ben blij en dankbaar dat ik mag zijn wie ik wil zijn en dat ik de kansen krijg om mijn dromen achterna te gaan. Als verpleegkundige op een geriatrische afdeling verzorg ik samen met mijn collega’s patiënten van de derde leeftijd. Sterk in je schoenen staan is een must. Want naast de zorg van de patiënt komt er ook nog de begeleiding van de familie bij. Vaak staan we zelf niet stil bij alles wat we dagelijks realiseren. Zelf heb ik mij op latere leeftijd omgeschoold tot verpleegkundige, ben ik moeder en oefen ik mijn job uit met volle toewijding. Ik probeer elke tegenslag om te buigen naar iets positiefs, ook al is dat niet altijd makkelijk. Het is daarbij belangrijk om jezelf te blijven als vrouw en niet te twijfelen aan jezelf!”

Jolien Slegers, verpleegkundige op de dienst Spoedgevallen

"Ik vind het belangrijk dat vrouwen voor zichzelf durven opkomen, en ook eens aan zichzelf durven denken. Onze dienst telt heel wat vrouwelijke collega’s die heel bewust een veeleisende job combineren met een goed draaiend gezin, zorg voor anderen, sportieve prestaties, opleidingen en nog zo veel meer. Daar heb ik enorm veel bewondering voor. Evengoed bewonder ik alle sterke vrouwen die kiezen om heel wat dingen net niet te doen, om zo tijd voor zichzelf vrij te maken. Daarnaast bewonder ik vrouwen die durven uitkomen voor wat ze wel en niet willen, die hun mening durven uiten, zonder deze op te dringen aan anderen. Vrouwen die feedback durven geven en open staan om feedback te krijgen, hun onvolmaaktheden accepteren maar er zo nodig ook aan werken.”

Katrien Bortels, Financieel - administratief manager

“Ik draag alle vrouwen een warm hart toe op deze Internationale Vrouwendag en ben dankbaar voor alle vrouwen die mij iedere dag weer de nodige inspiratie en energie geven! De Vrouwendag is voor mij ook een dag om stil te staan bij het feit dat we allemaal ‘mens’ zijn. Geslacht, geaardheid, huidskleur,… mogen het verschil niet maken. Het belangrijkste is dat je je goed in je vel voelt en dat je kan zijn wie je écht bent.”

Mieke Jaspers, personeelsbegeleider

“Op Internationale Vrouwendag sta ik graag even stil bij de positie van de vrouwen in onze samenleving. Ik kijk tevreden terug op wat we al allemaal hebben kunnen bereiken maar ben ook niet blind voor alles wat nog beter kan. Daar moeten we samen elke dag aan blijven werken. Ik heb enorm veel respect voor alle vrouwen die iedere dag het beste van zichzelf geven in soms moeilijke situaties. Dat zijn de échte sterke vrouwen! Vrouwen die zichzelf zijn en zich ook kwetsbaar durven op te stellen, respect!”

Daisy Dreezen, verpleegkundige in het Operatiekwartier

“Als verpleegkundige in het operatiekwartier is het belangrijk om je job met veel passie en volle overtuiging uit te voeren. Ons team bestaat uit sterke vrouwen, die een drukke job vaak perfect weten te combineren met een gezin. Vrouwen die elke dag het beste van zichzelf geven.

Zelf vind ik het belangrijk om te focussen op het positieve en je daaraan op te trekken. Ik wens iedere vrouw dan ook de kracht toe om iedere dag hetzelfde te doen!”

Kadriye Dereli, verpleegkundige op de dienst Cardiologie

“Een sterke vrouw zijn betekent voor mij dat je je eigen geluk kunt vinden. Als ik aan sterk zijn denk, denk ik aan; het kennen van je eigen grenzen en deze durven aangeven, voor jezelf opkomen, je gevoelens durven uiten en keuzes kunnen en durven maken. Ik besef dat dit alles niet altijd evident is en daarom wil ik graag nog even aanstippen dat voor mij alle vrouwen sterke vrouwen zijn. Al was het maar omdat we nog steeds moeten afrekenen met heel wat genderongelijkheid. Dat moeten we afkeuren, hoe groot of hoe klein de ongelijkheid ook is. Alleen daarom al blijft het belangrijk om Internationale Vrouwendag te vieren!”

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg