BeweegSaam, een project van het ZOL valt in de prijzen

BeweegSaam, een project van het ZOL valt in de prijzen
dinsdag, 21 mei 2019

Vorige week reikte de Stichting tegen Kanker dertig Social Grants uit voor de ontwikkeling van projecten rond fysieke activiteiten voor kankerpatiënten. Onze dienst Oncologie en Future Health kregen 100.000 euro voor BeweegSaam, een beweegtraject met digitale ondersteuning dat ze willen ontwikkelen voor oncologische patiënten.
Patrick Stijven, verpleegkundig begeleider oncocoaches en Jan Van Hoecke, paramedisch manager, namen de prijs in ontvangst.

 

De dienst Oncologie zal de app samen ontwikkelen met Future Health, het ZOL-platform waar klinische zorg de brug slaat met onderzoek, opleiding en ondernemerschap met het oog op de ontwikkeling en de toepassing van klinische zorginnovatie.

 

Beweegsaam moet een beweegtraject worden dat de patiënt, zo snel mogelijk na de diagnose, gidst door een ruim aanbod van fysieke oefeningen. Wetenschappelijke studies tonen immers aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling. In sommige gevallen bevordert dit zelfs de kans op genezing. Voor heel wat patiënten zou lichaamsbeweging dus standaard als aanvullende behandeling tijdens en na een kankerbehandeling in het zorgtraject moeten worden opgenomen.
 

Via de app zal de patiënt virtueel gecoacht worden. De app zal voorzien in een ruim aanbod van fysieke oefeningen op ieders niveau. De patiënt zal zelf zijn niveau kunnen kiezen of dit laten bepalen door een algoritme dat rekening houdt met de toestand van de patiënt op dat moment.

 

Het aanbod zal aansluiten bij het onco-revalidatieprogramma in het ziekenhuis, maar kan ook los van dit programma gebruikt worden. Daarnaast wil de app ook doorverwijzen naar het bestaande reguliere aanbod in Limburg en van de Rekanto-partners van weleer, een programma van de Stichting tegen Kanker met fysieke activiteiten voor patiënten. Vanuit de app zullen ook geschikte fiets- en wandelroutes aangeboden worden. Ook onze eigen ZOL-omgeving biedt tal van groene routes die mee in kaart zullen gebracht worden. De app levert tevens ontspanningsoefeningen.

 

Tot slot zou de app de activiteiten die patiënten gedaan hebben kunnen registreren. Op die manier kunnen deze deel uitmaken van de zorgopvolging in het elektronisch patiëntendossier en toegevoegd worden aan het zorgtraject dat de patiënt doorloopt.

 

copyright © FCC / STK - Johan Martens.

© 2019 Ziekenhuis Oost-Limburg