Navigatiesuite met intra-operatieve CT

Beschrijving

De meest moderne navigatietoepassingen maken gebruik van scanners (CT of MRI) die binnenin de operatiezaal geplaatst worden om tijdens een ingreep (per-operatief of intra-operatief) beelden te maken. In het ZOL campus St.-Jan Genk maken wij sinds november 2015 gebruik van de Brainlab neuronavigatiesuite met peroperatieve multislice (32) AIRO-CT.

Werkwijze

De CT scan die zich in de operatiezaal bevindt, is rechtstreeks gelinkt met de neuronavigatiecomputer. Alle beelden die de scanner genereert, kunnen meteen doorgestuurd worden en bewerkt voor planning. In de praktijk wordt dit hoofdzakelijk gebruikt voor spinale (wervelkolom) navigatie en ultra-nauwkeurige craniale (schedel/hersenen) navigatie. Dankzij de intra-operatieve CT scan is de chirurg in staat om de patiënt die onder narcose gebracht is, onder de CT scan te plaatsen, beelden te genereren van hoge kwaliteit met de patiënt in die exacte positie en daarmee aan het werk te gaan. Zo kan bvb. het plaatsen van moeilijke schroeven in verschillende wervels op voorhand geprogrammeerd en neuronavigatie-gestuurd verlopen. Ook bestaat de mogelijkheid om tijdens het vorderen van de operatie (bvb. wegnemen van hersen- of schedelbasistumoren) een nieuwe scan te maken om terug de reële toestand in het navigatiesysteem in te laden en de accuraatheid te vergroten. Dankzij een speciaal daarvoor ontwikkelde operatietafel in verbinding met de eigenlijke mobiele CT die op 2 rails staat, kan de patiënt naar en van de scan geschoven worden zonder positieveranderingen van de patiënt zelf en kan vervolgens de CT-scan gebeuren terwijl de scanner zich traag verplaatst op de rails.
 

Opstelling navigatiesuite

Figuur: Opstelling navigatiesuite

 

Beweging CT scan tijdens gebruik

Figuur: Beweging CT scan tijdens gebruik

 

Verschillende tafelpositioneringen

Figuur: Verschillende tafelpositioneringen

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg