3e Ventriculostomie

Definitie

In de hersenen bevinden zich hersenkamers waarin het hersenvocht (=cerebrospinaalvocht of liquor) wordt geproduceerd en rond circuleert. De derde ventrikel is een centraal gelegen hersenkamer, waarin het vocht vanuit de twee laterale ventrikels toekomt. Normaal stroomt het vocht vanuit deze kamer verder via de aqueduct naar de vierde ventrikel, waarna het verder kan doorstromen naar de ruimtes rond de hersenen en het ruggenmerg. Bij obstructie van de normale liquoruitstroom, krijgen we een obstructieve hydrocephalie (cfr hoofdstuk Hydrocephalie).

Een derde ventriculostomie is een minimaal invasieve endoscopische techniek waarbij via een boorgat frontaal (vooraan het hoofd), een buisvormige camera doorheen de hersenen gebracht wordt via de laterale ventrikel tot in de derde ventrikel. Door middel van een ballon-catheter, kan dan een opening gemaakt worden in de bodem van de derde ventrikel. Hierdoor kan het hersenvocht, dat niet op een normale manier kan wegvloeien, via een alternatieve opening wegstromen. Op die manier kan de hydrocephalie elegant aangepakt worden en is geen ventriculo-peritoneale shunt noodzakelijk.

Hieronder enkele camerabeelden van een dergelijke procedure.
 

Zicht bij intrede in de laterale ventrikel op het foramen van Monroe, de doorgang naar de derde ventrikel

Figuur: Zicht bij intrede in de laterale ventrikel op het foramen van Monroe, de doorgang naar de derde ventrikel

Zicht op de bodem van de derde ventrikel, waar het doorzichtige vliesje moet geperforeerd worden

Figuur: Zicht op de bodem van de derde ventrikel, waar het doorzichtige vliesje moet geperforeerd worden

Zicht op de bodem van de derde ventrikel na het maken van de extra opening

Figuur: Zicht op de bodem van de derde ventrikel na het maken van de extra opening

Zicht voorbij de bodem van de derde ventrikel op de arteria basilaris

Figuur: Zicht voorbij de bodem van de derde ventrikel op de arteria basilaris

Procedure en postoperatieve zorgen

Deze procedure wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt een kleine incisie thv het voorhoofd gemaakt in de buurt van de haargrens van meestal een vijftal centimeter. Na het maken van een klein boorgat wordt de camera in gebracht en de ventriculostomie uitgevoerd. Na de procedure wordt soms een drain achtergelaten als "rescue" voor in het geval de liquor onvoldoende kan wegstromen via het nieuw gemaakte gaatje. Na de procedure wordt de patiënt wakker gemaakt in de operatiezaal of op intensieve zorgen. Dit hangt af van de klinische toestand waarin de patiënt verkeerde voor de ingreep. Bij een normaal postoperatief verloop, kan de patiënt na een drietal dagen naar huis. Dit hangt uiteraard opnieuw af van de klinische toestand van de patiënt en het eigenlijke probleem van hydrocephalie, dat soms bvb in het geval van een obstructieve tumor, nadien verder moet aangepakt worden. 

Complicaties

Een intracraniële bloeding, wondproblemen en neurologische beschadiging behoren tot de mogelijke complicaties, maar zijn zeer zeldzaam. Het is een veilige ingreep.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jan Wuyts, Neurochirurgie - 2016

Contact

Voor het plannen van een afspraak, opvragen van attesten of verslagen of meer informatie kan u terecht op ons hoofdsecretariaat te Genk.
Bereikbaar alle werkdagen van 08.30 u tem 16.30 u.

Tel. 0032 (0)89/32 60 40
E-mailadres: secretariaat.neurochirurgie@zol.be

Symposia

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de symposia van onze groep.

Publicaties

Hieronder kan u een overzicht raadplegen van de wetenschappelijke publicaties en professionele activiteiten van onze groep.

Bekijk alle publicaties

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg