Slokdarm-maag-duodenum (SMD) en RX Transit

Algemeen

Tijdens dit onderzoek wordt er een reeks radiografische opnames gemaakt tijdens het drinken en inslikken van een contraststof. 
Een RX Transit is een volledige doorloop van het contrast doorheen de dunne darm en neemt veel meer tijd in beslag (ongeveer 2u). Dit onderzoek kan volgen op een SMD. 
Voor dit onderzoek dient u 4 uur op voorhand nuchter te blijven. 

Het onderzoek kan uitgebreid worden met een transitonderzoek van de dunne darm. 
Bij aanwezigheid van een maagbandje kan dit worden opgespoten of leeg gelaten, al gebeurt dit meestal door de behandelende chirurg. 

U moet nuchter zijn (niet eten en drinken 4 uur voor het onderzoek) en u mag niet roken voor het onderzoek. Indien u recent andere contrastonderzoeken gehad heeft, moet u dit melden voor aanvang van het onderzoek.

Voor meer informatie zie radiografie
U dient een afspraak te maken voor dit onderzoek. 

Belangrijk: zonder papieren of elektronische aanvraag van uw verwijzende (huis)arts kunnen wij het onderzoek niet uitvoeren.

Brochure RX slokdarm-maag-duodenum bij kinderen

Dit onderzoek kan plaatsvinden op deze locaties:

Voorbereiding

U moet nuchter (niet eten en drinken 4 uren voor het onderzoek) zijn  en u mag niet roken voor het onderzoek. Indien u recent andere contrastonderzoeken gehad heeft moet u dit melden voor de aanvang van het onderzoek. 

Verloop

U moet zich uitkleden maar mag wel uw ondergoed aanhouden.
U drinkt een hoeveelheid contrast, soms met gasproducerende korrels. Tijdens het onderzoek zal de radioloog herhaaldelijk  vragen om te draaien en de adem in te houden.  De gasproducerende korrels maken lucht vrij in de maag. De maag ontplooit dan volledig zodat meer details kunnen gezien worden.

Duur van het onderzoek: ong. 30 min.

Nazorg/opmerkingen

Het SMD-onderzoek kan uitgebreid worden met een transit-onderzoek;
De stoelgang is daags nadien wit gekleurd. Het bariumcontrast kan neiging tot constipatie (verstopping) veroorzaken.  Veel drinken na het onderzoek is wenselijk om de stoelgang te bevorderen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bruno De Peuter, Medisch Beeldvorming - 2022

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg