Myelografie

Een myelografie is een techniek om een afbeelding van het ruggenmerg te maken door een contraststof in het ruggenmergkanaal te brengen en daarvan röntgenfoto's te maken. Hierdoor kan de vorm van het ruggenmerg worden beoordeeld, evenals eventuele structuren die daarop drukken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Myelografie)

Terwijl er signalen naar en van de hersenen worden getransporteerd, wordt het ruggenmerg door de wervelkolom beschermd. Maar desondanks kan het ruggenmerg beschadigd raken. Voor het vaststellen van letsel aan de ruggengraat maken artsen vaak gebruik van een  myelografie. Met een dergelijk onderzoek kunnen hernia's, tumoren of beschadigde ruggenmergzenuwen worden opgespoord.

Tijdens de behandeling zit of ligt de patiënt op een röntgentafel. Er wordt eventueel plaatselijke verdoving toegepast, zodat de injectieplaats voor de contrastkleurstof gevoelloos wordt. Met een langer buisje wordt dan de speciale kleurstof in het wervelkanaal ingespoten. Na inspuiting van de contrastkleurstof worden er röntgenopnamen gemaakt terwijl de röntgentafel voor- en achterover kantelt, zodat de kleurstof zich door de ruggengraat van de patiënt kan verspreiden. De arts bestudeert het contraströntgenogram om de locatie en de aard van het ruggengraatletsel te bepalen, zodat de juiste behandeling kan worden ingezet.  (http://www.uzleuven.be/video/Myelografie)

Na het onderzoek is het belangrijk dat U 4 uur recht of halfrecht zit. Deze houding is noodzakelijk om te voorkomen dat de toegediende contraststof zich naar de hersenen zou verplaatsen.  Van deze tijd blijft U anderhalf uur op de Dagkliniek Heelkunde (H1). U krijgt hier 1 liter Cola (Cola Light voor diabetici) te drinken.  Daarna mag U onder begeleiding naar huis.  U mag rechtstaan of wandelen.

Na deze tijd is het wenselijk dat U 20 uur ‘bij voorkeur in een liggende houding’ blijft, het hoofd goed ondersteund met een hoofdkussen.  Deze houding voorkomt, door drukvermindering op de prikwonde, lekkage van ruggemergvocht.

Het is aangeraden dat U nog 1 à 2 liter drinkt (bv. koffie, cola, water), tenzij er medische tegenindicaties zijn. Veel drinken bevordert een snelle uitscheiding van de contraststof; caffeïnehoudende drank vermindert de kans op hoofdpijn.

Redenen om U terug aan te melden op de Spoedgevallenafdeling (tel 089 32 51 80) zijn:

  • Zichtbaar waterig vochtverlies ter hoogte van de prikplaats
  • Blijvende erge hoofdpijn of toenemende hoofdpijn in rechtstaande houding

Zo gewenst, krijgt U een werkonbekwaamheidsattest voor 2 dagen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Martijn Grieten, Medische beeldvorming - 2015

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg