Overzicht activiteiten

Januari

  • 1.500 feestvierders op tweejaarlijks personeelsfeest

    1.500 feestvierders op tweejaarlijks personeelsfeest

    Januari

    Om de twee jaar organiseert ZOL een  groots feest voor haar medewerkers. Ook dit jaar daagden zo’n 1.500 ZOLlers op in de Limburghal voor het themafeest ‘a sparkle of gold’, waar ze konden genieten van een walking dinner en optredens van Level6 en dj Tom Delsaer.
     

  • Consensusdocument voor investigatie en behandeling van zeldzame buiktumoren

    Consensusdocument voor investigatie en behandeling van zeldzame buiktumoren

    Januari

    Abdominaal chirurgen dr. Kim Govaerts en prof. dr. Kurt Van der Speeten zetten mee het onderzoek op voor de opstelling van een consensusdocument voor de investigatie en  behandeling van appendixtumoren met uitzaaiingen in het buikvlies en tumoren uitgaande van het buikvlies zelf. Deze tumoren kunnen – mits een goede en grondige aanpak – vaak nog een zeer goede prognose hebben. Omdat ze zeer zeldzaam zijn, bestaan er tot op heden geen gerandomiseerde studies omtrent hun aanpak.

  • Uitbreiding netvlieschirurgie met 24/7 permanentie wachtdienst

    Uitbreiding netvlieschirurgie met 24/7 permanentie wachtdienst

    Januari

    De dienst Oogziekten van het ZOL telt momenteel tien oogartsen. Iedere oogarts heeft zich toegelegd op één of meerdere subspecialiteiten zodat bijna elke oogafwijking op een kwaliteitsvolle manier in het ZOL kan behandeld worden. Door de komst van een nieuwe vitreo-retinale chirurg werd de wachtdienst voor patiënten met een netvliesprobleem uitgebreid zodat patiënten 24/7 kunnen geholpen worden. Het ZOL is het enige Limburgse ziekenhuis dat deze permanentie aanbiedt.

  • Samenwerking pijncentra ZOL en Maastricht UMC+

    Samenwerking pijncentra ZOL en Maastricht UMC+

    Januari

    Prof. dr. Jan Van Zundert, medisch diensthoofd van het Multidisciplinair Pijncentrum van het ZOL, werd aangesteld tot hoogleraar Pijngeneeskunde aan de Faculty of Health, Medicine and Life Science van de Universiteit van Maastricht. In het kader van deze aanstelling werd er ook een akkoord gesloten tussen de pijncentra van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Ziekenhuis Oost-Limburg. Hiermee werd de samenwerking die reeds meer dan 20 jaar bestaat, geofficialiseerd op het vlak van onderzoek, onderwijs en opleiding.

     

  • Badgesysteem voor fietsers 

    Badgesysteem voor fietsers 

    Januari

    Fietstikkingen voor medewerkers die met de fiets naar het werk komen gebeuren voortaan elektronisch. Fietsers gebruiken hiervoor hun badge. Het systeem registreert automatisch welke vergoeding aan de medewerker toegekend wordt. De badgelezers werden zowel op campus Sint-Jan als op campus Sint-Barbara geïnstalleerd. 
     

Februari

  • Opnameafdeling moet zorgen voor meer comfort bij onze patiënten

    Opnameafdeling moet zorgen voor meer comfort bij onze patiënten

    Februari

    Op 3 februari werd de opnameafdeling op campus Sint-Jan geopend. Deze afdeling bevindt zich in een afgescheiden deel van de afdeling J10 en is op weekdagen geopend van 6u45 tot 13u15.
    Het opzet is om patiënten met een geplande ingreep - voorafgaand aan de operatie - via deze afdeling op te nemen en voor te bereiden. De meerwaarde zit vooral in de service voor de patiënt
    die hierdoor vlotter kan opgenomen worden. Deze nieuwe vorm van dienstverlening geldt als een testcase in functie van toekomstige patiëntenstromen doorheen ons ziekenhuis.
     

  • Campus Sint-Jan uitgebreid met R-gebouw

    Campus Sint-Jan uitgebreid met R-gebouw

    Februari

    De opdracht tot schetsontwerp van een nieuw gebouw op campus Sint-Jan werd gegeven. Het R-gebouw - want dit is de naam van de nieuwe blok wordt een flexibel, open gebouw met veel licht en glas. Het wordt ingeplant tussen de G-blok en de bezoekersparking en omringd door heel wat groen. Een loopbrug zal het R-gebouw verbinden met de eerste verdieping van de G-blok. De cardiorevalidatie verhuist naar het R-gebouw vanuit de huidige locatie op K-1. Op die manier wordt er extra ruimte vrijgemaakt in de K-blok voor het oncologisch dagcentrum.
    Verder wordt een flexibele revalidatieunit voorzien die onder andere dienst kan doen als sportmedisch centrum, maar die ook de mogelijkheid biedt om andere revalidatie-activiteiten multidisciplinair te ontwikkelen. Ook is er in het R-gebouw plek voor een huisartsenwachtpost en een apotheek. En tot slot komen er eveneens logementen voor artsen en verhuurbare kantoorruimtes voor bedrijven gelinkt aan het ZOL.
     

  • 216 ZOLlers doen mee aan Tournée Minérale

    216 ZOLlers doen mee aan Tournée Minérale

    Februari

    Februari is de maand van ‘Tournée Minérale’. Ook dit jaar was er de oproep om een maand geen alcohol te drinken. 216 ZOL medewerkers en artsen gingen de uitdaging aan om te ervaren wat een maand zonder alcohol met je lichaam doet. 
     

  • Vlaamse Patiëntenpeiling

    Vlaamse Patiëntenpeiling

    Februari

    Patiënten werd gevraagd om een enquête in te vullen over hun behandeling en/of opname in ZOL. Zo werd er onder meer gepeild naar de kosteninformatie, de hoffelijkheidscampagne van het ZOL en de voorbereiding op het ontslag uit het ziekenhuis.
     

  • Nieuwe chirurgische aanpak voor behandeling van niertumoren

    Nieuwe chirurgische aanpak voor behandeling van niertumoren

    Februari

    Patiënten met een niertumor waarbij een partiële nefrectomie haalbaar is, worden in ZOL retroperitoneaal en volledig robotgeassisteerd geopereerd. Deze approach biedt vele voordelen, zowel voor de chirurg als voor de patiënt. De dienst Urologie van ZOL is één van de weinige centra in de Benelux die deze ingreep systematisch op deze manier uitvoert.

  • Dienst Endocrinologie biedt begeleiding voor patiënten met diabetes die aan sport doen

    Dienst Endocrinologie biedt begeleiding voor patiënten met diabetes die aan sport doen

    Februari

    De endocrinologen zijn gestart met een raadpleging voor patiënten met diabetes type 1 die met een zekere passie en met fanatisme een sport beoefenen. Deze patiënten krijgen advies op maat over voeding en glycemie-opvolging. Zowel professionele als niet-professionele sporters zijn welkom.

Maart

  • Vergroening Synaps Park

    Vergroening Synaps Park

    Maart

    Samen met de partners van het Synaps Park besloot ZOL te gaan voor een groenere campus. Het plan is om alle partners van het Synaps Park dichter bij de natuur te brengen met het project ‘Bloem en Bos’. Tegen 2021 vergroent campus Sint-Jan met wandelpaden, een speelbos, een fruitgaard en bloemenweides.
     

  • De functionaliteiten van het patiëntendossier mijnzol.be

    De functionaliteiten van het patiëntendossier mijnzol.be

    Maart

    Sinds begin februari 2020 biedt het ZOL de mogelijkheid aan haar patiënten om via mijnzol.be hun eigen patiëntendossier te raadplegen. Deze nieuwigheid kent een groot succes, heel wat patiënten bezoeken de website om hun persoonlijke dossier in te kijken. De functionaliteiten zijn de volgende:

    • Toekomstige en voorbije afspraken inkijken
    • Zelf een afspraak boeken
    • Algemene informatie uit het dossier raadplegen
    • Uitslagen van labo, microbiologie en radiologie inkijken
  • Inleefreis Bokonzi

    Inleefreis Bokonzi

    Maart

    Twee ZOL-medewerkers brachten een werkbezoek aan ons partnerziekenhuis in Congo. ZOL levert sinds 2003 structurele hulp aan haar partnerziekenhuis in Bokonzi, Congo. Op deze manier wil ZOL haar steentje bijdragen om de gezondheidszorg voor mensen in ontwikkelingsgebied mee te helpen uitbouwen. Met de financiële steun van ZOL werd er in Maleke een gezondheidscentrum gebouwd. De 10.000 inwoners kunnen er terecht voor niet-dringende gezondheidszorg. 
     

  • Dataregistratie met behulp van HiX

    Dataregistratie met behulp van HiX

    Maart

    Met de hulp van het elektronisch patiënten dossier HiX kan dataregistratie structureel ingebouwd en volledig geïntgreerd worden. Met de hulp van de dienst ICT zijn verschillende diensten hiermee van start gegaan en wordt dataregistratie multidisciplinair uitgebouwd voor het volledige zorgtraject van specifieke pathologieën.

    Dataregistratie biedt heel wat mogelijkheden voor onderzoek maar is ook noodzakelijk voor het verwerven van specifieke erkenningen of conventies (zeldzame tumoren, stroke…)
     

April

  • 1.000ste HIPEC-procedure

    1.000ste HIPEC-procedure

    April

    Eind april 2020, in volle coronacrisis, voerde abdominaal chirurg prof. dr. Kurt Van der Speeten zijn 1.000ste HIPEC-procedure uit. HIPEC staat voor ‘Heated Intra-Peritoneal Chemotherapy’. De procedure is aangewezen bij een lokaal uitgezaaide dikke darm- en endeldarmkanker. Tijdens een HIPEC-procedure wordt het zichtbare tumorweefsel weggesneden, waarna de buikholte gespoeld wordt met warme chemotherapie van 42°C.

    De ruime klinische en wetenschappelijke expertise met HIPEC plaatst de dienst Abdominale Heelkunde van ZOL wat betreft aantallen in de top 3 van Europa en de top 5 wereldwijd.

  • Start van het Plug n Patch project

    Start van het Plug n Patch project

    April

    Binnen het Limburg Clinical Research Center (LCRC, samenwerking tussen UHasselt, ZOL en Jessa) is het VLAIO ICON project Plug n Patch van start gegaan. Het is één van de vier projecten met betrekking tot gepersonaliseerde geneeskunde die het VLAIO financiert.
    Plug n Patch ontwikkelt nieuwe medische pleisters die als draagbare sensoren kwaliteitsdata van patiënten verzamelen. Deze data moeten toelaten de zorg te optimaliseren voor individuele patiënten met chronische ziekten.

    Het project wordt geleid door Byteflies, in samenwerking met KU Leuven, UGent, Henkel, Nitto Belgium en Quad lndustries. ZOL & UHasselt focussen met hun project op patiënten met chronische cardio-respiratoire aandoeningen.

Mei

  • Internationale Dag van de Verpleegkundige

    Internationale Dag van de Verpleegkundige

    Mei

    Op 12 mei werd traditiegetrouw de Internationale Dag van de Verpleegkundige gevierd. Traditiegetrouw zet het ZOL op die dag alle ziekenhuismedewerkers in de spotlights. Er was een attentie voorzien voor elk personeelslid, elke stagiair, elke jobstudent, elke vrijwilliger en elke arts. De Genkse artiest IBE verzorgde een exclusief, digitaal  optreden voor medewerkers en patiënten van het ZOL. 

     

  • Bijzondere editie Genk Loopt

    Bijzondere editie Genk Loopt

    Mei

    Sinds 2013 organiseert het ZOL samen met de stad Genk de stratenloop Genk Loopt. Omwille van corona werd een bijzondere editie uitgedacht. Lopers en wandelaars konden een uitgestippeld parcours lopen. Ze kregen demogelijkheid om als steun een armbandje ter waarde van 5 euro te kopen. De opbrengst werd geschonken aan 'Ik heb een maatje', het project van Campus O³ in Genk dat kinderen van 8 tot 12 jaar met overgewicht begeleidt, en waar ook onze kinderartsen mee samenwerken. 
     

  • KCE-studie ADVOR hartfalen halfweg

    KCE-studie ADVOR hartfalen halfweg

    Mei

    Met de ADVOR-studie onderzoeken we of het toevoegen van acetazolamide aan de standaard behandeling van patiënten met acuut hartfalen zorgt voor een sneller herstel en een betere levenskwaliteit.

     

    Deze studie is de eerste studie van ZOL die door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gefinancierd wordt. Dertig Belgische ziekenhuizen nemen deel aan deze studie. Eind 2018 ging deze studie van start en in mei 2020 werd de helft van de beoogde patiënten geïncludeerd. 

Juni

  • A-blok campus Sint-Barbara opgefrist

    A-blok campus Sint-Barbara opgefrist

    Juni

    Op campus Sint-Barbara kregen de afdelingen Oogheelkunde en Medische beeldvorming een opfrisbeurt. Op de derde verdieping werd er hard gewerkt aan een nieuwe multidisciplinaire raadpleging.
     

  • Positief resultaat van ruim 2,7 miljoen Euro in 2019

    Positief resultaat van ruim 2,7 miljoen Euro in 2019

    Juni

    Op de Algemene Vergadering werd het financieel resultaat van 2019 goedgekeurd. Het jaar werd afgesloten met een positief saldo van 2.722.122 euro. Het goede resultaat heeft veel te maken met de activiteiten die blijven groeien in het ZOL. 
     

  • Participatie ZOLBIZZ vzw in DEO

    Participatie ZOLBIZZ vzw in DEO

    Juni

    ZOLBIZZ vzw participeerde in juni 2020 in DEO nv via een converteerbare lening. DEO biedt een Operating Room Efficiency Platform aan waarmee wij een uniek inzicht krijgen op de manier waarop we vandaag onze middelen inzetten tijdens de operatie. Dit betreft zowel financiële, menselijke als fysieke middelen. DEO gebruikt een data gedreven aanpak om optimale kostenbesparende maatregelen voor ziekenhuis en arts voor te stellen.

    Dit soort valorisatie-activiteiten moeten ertoe leiden dat innovatie en onderzoeksactiviteiten ook de nodige opbrengsten generen om de verdere financiering van innovatie en klinisch onderzoek mogelijk te maken en zo de patiënt ten goede komen door continue verbetering van de zorg.

  • Publicatie artikel JAMA mbt antistoffen pilootproject bij ZOL-medewerkers en artsen

    Publicatie artikel JAMA mbt antistoffen pilootproject bij ZOL-medewerkers en artsen

    Juni

    Het wereldvermaarde, medisch tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) heeft het artikel gepubliceerd over de screening van onze medewerkers op het aanmaken van antistoffen tegen COVID-19. Het artikel is van de hand van dr. apr. Deborah Steensels en dr. Line Heylen.

    De publicatie is belangrijk nieuws in de medische wereld omdat het aangeeft dat de wijze waarop ZOL haar medewerkers beschermd heeft tegen het virus, door zorginstellingen wereldwijd als leidraad kan gebruikt worden bij een mogelijke nieuwe uitbraak. Procentueel lag de besmettingsgraad van het ZOL-personeel met 6,4% namelijk veel lager dan bij de zorgmedewerkers in andere zwaar getroffen gebieden in de wereld.

    Onze rigoureuze beschermingsmaatregelen hebben hun effect niet gemist en worden nu internationaal erkend. De publicatie in JAMA zorgde via sociale media en e-mail voor honderden reacties uit de medische sector en dit van over de hele wereld. Ons infectiepreventiebeleid wordt hierin alom geprezen.

Juli

  • Voorbereiding campus Maas en Kempen voor JCI

    Voorbereiding campus Maas en Kempen voor JCI

    Juli

    ZOL wil in 2023 met alle campussen voor de volgende accreditatieronde gaan. In 2020 is het op elkaar afstemmen van de procedures en het normenkader met campus Maas en Kempen al van start gegaan. Ook de implementatie van HiX op campus Maas en Kempen, noodzakelijk voor de accreditatie werden de eerste voorbereidingen getroffen. 
     

  • Verstoorde bloedcirculatie oorzaak van zwangerschapsvergiftiging

    Verstoorde bloedcirculatie oorzaak van zwangerschapsvergiftiging

    Juli

    De kettingreactie die bij zwangerschapsvergiftiging de organen van de moeder aantast, wordt veroorzaakt door een verstoorde bloedcirculatie en blijkt zich ook voor te doen bij andere orgaanziekten. Het mechanisme is dus niet uniek voor een zwangerschap. Deze conclusie werd zopas beschreven in The Journal of Clinical Medicine door het Limburgse onderzoeksteam van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk onder leiding van prof. dr. Wilfried Gyselaers.

  • Fusie ZOL en ZMK: eerst stap

    Fusie ZOL en ZMK: eerst stap

    Juli

    Op 1 juli 2020 zijn ZOL en ZMK samengesmolten tot één organisatie en kantelde de nieuwe campus in in de divisiestructuur van ZOL.

    Er werd gekozen om de nieuwe, vierde campus van ZOL ‘campus Maas en Kempen’ te noemen, naar analogie met de andere ZOL-campussen.

    Ook de samenstelling van het directiecomité werd vanaf 1 juli aangepast. Benny Stevens nam de functie van bedrijfskundig directeur op. Tot en met 30 juni bleef hij in zijn functie van financieel en project directeur van ZMK. De huidige directieleden van ZOL bleven aan boord.

    Johan Cox, verpleegkundig-paramedisch directeur van ZMK, werd divisiemanager in ZOL. Dr. Frank Claessens, hoofdarts van ZMK, werd adjunct van de medisch directeur voor campus Maas en Kempen.

    Hans Ramaekers, voormalig algemeen directeur van ZMK, stapte uiteindelijk niet mee in de fusie maar werd algemeen directeur van Noorderhart (Pelt).

  • Toekenning van 2 interreg-covid projecten aan ZOL

    Toekenning van 2 interreg-covid projecten aan ZOL

    Juli

    ZOL coördineert in het project CoDaP  (Corona Data driven interventions & data Platform) een grootschalige studie om de heterogeniteit bij Covid-patiënten op de intensieve zorgen verder in kaart te brengen in de Euregio Rijn-Maas met Belgisch en Nederlands Limburg, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap en de regio Aken. Ondanks een vrij homogene populatie binnen deze Euregio, zijn er toch opmerkzame verschillen vast te stellen. Zo lopen de behandelingen erg uiteen en zijn de zorgstelsels, ziekenhuisinfrastructuur en de criteria voor opname op intensieve zorgen anders. Maar die onderlinge variatie is ook een rijke bron voor onderzoek naar succesvolle behandelingen. Voor het project werkt ZOL samen met Jessa ziekenhuis Hasselt, Maastricht UMC+, Uniklinik RWTH Aachen en Groupe Santé CHC Luik. Het project steunt op de Klinische Data Unit van ZOL.

    ZOL is (via het Limburg Clinical Research Center, in samenwerking met UHasselt) ook partner in het WearIT4COVID project. Het project is een opvolger van het interreg project WearIT4Health, en heeft als doel een draagbare pleister te ontwikkelen om Covid-patiënten continu te monitoren. Het project wordt geleid door de Universiteit van Luik en omvat nog zes andere partners in de euregio Maas-Rijn.

     

Augustus

  • Diensten Cardiochirurgie ZOL en UZ Leuven tekenen samenwerkingsstructuur uit

    Diensten Cardiochirurgie ZOL en UZ Leuven tekenen samenwerkingsstructuur uit

    Augustus

    Om een uniform, hoogkwalitatief zorgaanbod cardiale heelkunde aan te bieden in Leuven en Genk, werd een samenwerkingsstructuur uitgewerkt. Binnen de samenwerking werden verschillende zorgprogramma’s geïdentificeerd, waaraan specifieke ‘dedicated’ chirurgen toegewezen worden.

    De operaties binnen de basiszorg zullen in principe uitgevoerd worden zonder uitwisseling van locatie. De uitwisseling van chirurgen wordt toegespitst op ingrepen in specifieke domeinen gedefinieerd per zorgprogramma. Dit laat toe om expertise te verenigen. De pathologie wordt in zijn geheel beschouwd worden vanaf de indicatiestelling, het ontwerp van het chirurgisch plan en de uitvoering ervan. Dit laat toe om gezamenlijke data op te bouwen voor research. In het kader van opleiding kunnen ook senior-assistenten, fellows en residenten campusoverschrijdend worden ingeschakeld.

  • Q-Stagelabel 2020

    Q-Stagelabel 2020

    Augustus

    Het ZOL behaalde opnieuw het Q-Stagelabel van werkgeversorganisatie VOKA. De jury was onder de indruk van de vele inspanningen die in het ZOL geleverd worden om stagiairs een nuttige en zinvolle stage te bezorgen. Ook de wervingscampagne 'Helden van het ZOL' viel bijzonder in de smaak. 
     

  • Opleidingsaanbod voor de thuiszorg

    Opleidingsaanbod voor de thuiszorg

    Augustus

    De coronapandemie heeft nog maar eens aangetoond hoe belangrijk het is om kennis te delen. In dit kader werd het vormingsaanbod voor de thuiszorg door het verpleegkundig-paramedisch departement in 2020 verder uitgebouwd en gestructureerd.

  • Sporthor: raadpleging voor sporters binnen een uniek kader

    Sporthor: raadpleging voor sporters binnen een uniek kader

    Augustus

    De diensten Fysische Geneeskunde en het Orthopedisch Centrum Limburg van ZOL startten  SPORTHOR op. SPORTHOR staat voor het samenwerkingsproject tussen KRC Genk en het ZOL waarbij zowel sporters die een acute blessure opliepen tijdens een training of wedstrijd als sporters met een langer bestaand probleem terecht kunnen voor de meest deskundige zorgen binnen een uniek kader. Tijdens deze raadpleging wordt beoogd om zowel op het gebied van diagnostiek als therapie snel en adequaat in te spelen op de noden van de geblesseerde sporter. 

September

  • Digitaal LCRC doctoraat

    Digitaal LCRC doctoraat

    September

    Op 16 september heeft Helene De Cannière (promotor cardioloog prof. dr. Pieter Vandervoort) haar doctoraatsonderzoek binen het LCRC verdedigd. Wegens COVID helaas niet feestelijk in een aula, maar feestelijk online. Met FITBEAT heeft Hélène stappen gezet naar de ontwikkeling van een cardiopulmonaire fitness level index voor de gepersonaliseerde opvolging van hartfalenpatiënten. De onderzoekslijn wordt voorgezet in het VLAIO ICON project Plug n Patch, in samenwerking met een consortium dat wordt geleid door het sensorbedrijf Byteflies.

  • VR-bril Palliatieve Zorgen

    VR-bril Palliatieve Zorgen

    September

    Sinds oktober zet de dienst Palliatieve Zorgen in op Virtual Reality om patiënten de ziekenhuisomgeving even te laten vergeten. Patiënten kunnen kiezen voor een virtuele meditatiesessie, een virtuele boswandeling, maar evengoed voor een virtueel concert. Het project wordt gesteund door de Stichting tegen Kanker. Op termijn is het de bedoeling om ook (palliatieve) patiënten op andere afdelingen de kans te geven om de VR-toepassingen uit te proberen.
     

  • Vormingssessies voor zorgprofessionals

    Vormingssessies voor zorgprofessionals

    September

    Vanuit onze samenwerking binnen de Limburgse Zorgacademie (LiZa) organiseerde het ZOL in het najaar 2020 diverse vormingssessies voor zorgprofessionals. De vormingssessies zijn gratis voor medewerkers van het ZOL.
     

  • Nieuwe CPR BLS baby oefenpop

    Nieuwe CPR BLS baby oefenpop

    September

    Op 1 september nam de dienst Opleiding en Ontwikkeling nieuwe baby reanimatiepoppen in gebruik in het CPR-lokaal. Deze nieuwe poppen zijn ingesteld conform de normen zoals omschreven in de Europese reanimatierichtlijnen. De test bestaat uit 5 initiële beademingen gevolgd door 3 cycli van telkens 15 compressies en 2 beademingen. Wie slaagt voor de test ontvangt een CPR BLS baby-attest dat twee jaar geldig is.
     

  • Oprichting multidisciplinair voedingsteam

    Oprichting multidisciplinair voedingsteam

    September

    Ter verbetering van het voedingsconcept werd een multidisciplinair voedingsteam opgericht. Naast het tijdig detecteren en behandelen van ondervoeding van patiënten wil het voedingsteam ook werken aan het welzijn van patiënten én medewerkers door gezonde voeding op maat aan te bieden.  

  • Opleidingsprogramma referentieverpleegkundigen

    Opleidingsprogramma referentieverpleegkundigen

    September

    De dienst Opleiding en Ontwikkeling werkte voor het najaar een opleidingsprogramma voor referentieverpleegkundigen uit. Referentieverpleegkundigen vervullen een belangrijke rol in ons ziekenhuis. Naast hun functie als verpleegkundige op een afdeling hebben ze een specifieke expertise ontwikkeld in een bepaald verpleegkundig gerelateerd domein (bvb. pijn), een bepaalde patiëntengroep (bvb. palliatieve zorg) of een bepaald verpleegkundig zorgaspect (bvb. wondzorg). Ze spreken collega's en patiënten aan en adviseren familieleden vanuit die expertise.
     

  • Car free day

    Car free day

    September

    Op donderdag 17 september nam het ZOL opnieuw deel aan Car Free Day. De deelname kadert binnen de beleidskeuze om steeds meer mensen te overtuigen met de fiets naar het werk te komen. Aan iedereen die in de maand september met de fiets kwam werd een fiets uitgeloot ter waarde van 2.500 euro. Nog voor fietsers werd een installatie voorzien om fietsbatterijen van hun e-bike brandveilig op te laden. 
     

  • Ontwikkeling systeem om zorgzwaarte op afdelingen te meten

    Ontwikkeling systeem om zorgzwaarte op afdelingen te meten

    September

    De drukte op de afdeling en de daarmee gepaarde zorgzwaarte blijft voor veel afdelingen een belangrijke bekommernis. Om de zorgzwaarte op de afdelingen op een objectieve manier te meten, wordt een systeem ontwikkeld. Het is de bedoeling om in de toekomst met behulp van dit systeem te kunnen bepalen welke afdeling versterking nodig hebben wat betreft de zorg voor de patiënten.

Oktober

  • Uitbouw dienst Neurologie

    Uitbouw dienst Neurologie

    Oktober

    De dienst Neurologie werd het afgelopen uitgebreid. Op het vlak van beroertezorg door de introductie van prospectieve dataregistratie, met daardoor een betere opvolging van kwaliteitsindicatoren en bijhorende interventies. Het meest concrete resultaat hiervan is dat de mediane ‘door-to-needle time’ kon gereduceerd worden tot minder dan 30 minuten. 

    Met betrekking tot epilepsie en slaap werd continue EEG-monitoring gestart op Hartbewaking en op Intensieve Zorgen. Hierdoor is er een snellere detectie, behandeling en prognosticatie mogelijk van een status epilepticus.

    Nieuw is ook de multidisciplinaire slaapraadpleging. Hierdoor is er meer aandacht voor andere oorzaken van insomnia dan onder andere slaapapnoe. Voor slaap wordt indien nodig samengewerkt met de pneumologen van het slaaplabo.

  • Doctoraatsbeurzen voor LCRC

    Doctoraatsbeurzen voor LCRC

    Oktober

    Binnen het Limburg Clinical Research Center, de structurele samenwerking tussen UHasselt, ZOL en Jessa gericht op academisch klinisch onderzoek, werden in 2020 maar liefst 5 nieuwe doctoraatsbeurzen verworven voor doctorandi in ZOL:

    - FWO-beurs voor Henri Gruwez: Voorkamerfibrillatie voel je niet altijd, maar verhoogt wel sterk de kans op beroertes. Preventieve screening is dus belangrijk. Onder promotorschap van professoren dr.  Vandervoort, dr. Pison en dr. Haemers (KULeuven) onderzoekt Henri of screening via smartphone de klinische outcome verbetert.

    - FWO-beurs voor Leen Heyens: Onder promotorschap van prof. dr Geert Robaeys valideert Leen een zorgpad dat een vroege diagnose en behandeling van NAFLD mogelijk maakt. Op die manier wordt verdere verergering tot bvb levercirrose of leverkanker maximaal voorkomen.

    - LCRC en BOF UHasselt beurs voor Femke Wouters: Het detecteren van een hartritmestoornis als oorzaak van een beroerte is belangrijk om nieuwe beroertes te voorkomen. Langdurige opvolging van het hart is dan ook aanbevolen door middel van een implanteerbare hartmonitor. Dit PhD onder promotorschap van dr. Vandervoort en dr. Mesotten onderzoekt de toegevoegde waarde van mobiele gezondheidstoepassingen in deze opvolging.

    - LCRC en BOF UHasselt beurs voor Pauline Dreesen: Onder promotorschap van prof dr Gyselaers onderzoekt Pauline het effect van antihypertensieve medicatie op het cardiovasculair profiel van zwangere vrouwen met een verhoogd risico op de ontwikkeling van gestationele hypertensieve aandoeningen. Het doel is om op termijn een  gerichte en gepersonaliseerde preventieve of therapeutische aanpak te kunnen realiseren op basis van subklinische pathofysiologische afwijkingen in het onderliggend CV-profiel.

    - Amy Belba, PhD student bij prof. dr. Van Zundert en prof. dr. Bellemans, kon via LCRC een beurs voor een PhD-opstartjaar verwerven. Zij zal onderzoek doen naar de inzet van radiofrequency (RF) behandeling in de behandeling van chronische kniepijn. Pijnreductie door RF-behandeling zou resulteren in beter functioneren en betere levenskwaliteit.

  • NGS-technologie aangewend voor NIPT en oncologische diagnostiek

    NGS-technologie aangewend voor NIPT en oncologische diagnostiek

    Oktober

    De laboratoria Klinische Biologie en Anatoompathologie zijn sinds 2019 gestart met de uitbouw van next-generation sequencing (NGS) in het ZOL.

    NGS-technologie wordt onder andere aangewend voor niet-invasieve prenatale testen (NIPT) bij zwangere vrouwen en oncologische diagnostiek.

    Voor dit project is het ZOL een verregaande samenwerking met UZ Leuven aangegaan om toegang te hebben tot de meest geavanceerde NGS-apparatuur en de meest nauwkeurige data-interpretatie voor de patiënten te bekomen.

    Het klinisch labo van ZOL is sinds juli 2019 geaccrediteerd voor het uitvoeren van de ‘whole genome sequencing’ NIPT en voerde dit jaar meer dan 1800 analyses uit. Via NIPT worden alle chromosomen in kaart gebracht en kunnen, naast het opsporen van trisomie 21, 18 en 13 dus ook afwijkingen van andere (delen van) chromosomen opgepikt worden.

    Sinds oktober 2020 werd ook de accreditatie voor NGS analyse van solide tumoren behaald door het laboratorium anatoompathologie. Het toepassen van NGS op tumoraal weefsel helpt in de diagnose, inschatten van de prognose alsook het kiezen van de meest geschikte therapie.

  • Dienst Pneumologie breidt verder uit

    Dienst Pneumologie breidt verder uit

    Oktober

    De dienst Pneumologie telt tien longartsen. Deze onderzoeken en behandelen patiënten met longaandoeningen en problemen aan de luchtwegen. Speerpunten zijn COPD en revalidatie, long- en longvlieskanker, interstitieel longlijden en sarcoïdose, pulmonale hypertensie en ziekten van bloedvaten van de long (satelliet expertcentrum pulmonale hypertensie i.s.m. UZ Leuven), slaapstoornissen, astma en allergieën, onder andere voor bijen en wespen.

    Door het aantrekken van nieuwe artsen werden de speerpunten het afgelopen jaar verder uitgebreid met pulmonale infectieziekten en bronchiëctasieën. Ook werden voorbereidingen getroffen voor het uitvoeren van conebeam-geleide bronchoscopische biopsienamen.

  • De longkankerpatiënt ontdekt PROMS in het digitale patiëntenportaal mijnzol.be

    De longkankerpatiënt ontdekt PROMS in het digitale patiëntenportaal mijnzol.be

    Oktober

    In 2020 zijn PROMS (patient reported outcome measures) toegevoegd aan het patiëntenportaal mijnzol.be. Zo ontvangt de longkankerpatiënt op weekbasis een vragenlijst die peilt naar mogelijke neveneffecten ten gevolge van de behandeling. Een integratie van deze scores met het ziekenhuis EPD garandeert een betere opvolging van de individuele patiënt door het zorgteam. Daarnaast ontvangt de patiënt vragenlijsten die peilen naar de algemene gezondheidsstatus en het fysisch/emotioneel/cognitief/sociaal functioneren. Dit in lijn met de ICHOM methodologie. Het spiegelen van deze resultaten op populatieniveau met zorgteams van andere ziekenhuizen laat toe om de aangeboden zorg te verbeteren, en zo ook de levenskwaliteit van de longkankerpatiënt.

     

  • Revatuin op campus Sint-Barbara

    Revatuin op campus Sint-Barbara

    Oktober

    De Z-blok op campus Sint-Barbara werd gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van een revatuin. In de revatuin kunnen patiënten wandelen en vertoeven tussen de kenmerkende inheemse boom- en plantensoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een wadi (bufferings- en infiltratievoorziening) voor infiltratie van het water van de aangrenzende gebouwen en een bijenhotel dragen bij aan de ecologische waarde van het gebied. 
     

  • LEDOC is een expertisecentrum met zes verschillende pijlers

    LEDOC is een expertisecentrum met zes verschillende pijlers

    Oktober

    Op 1 oktober ging in ZOL het Limburgs Expertisecentrum voor Digestieve en Oncologische Chirurgie (LEDOC) van start. LEDOC is onderdeel van de dienst Abdominale Chirurgie dat met tien abdominaal chirurgen tot de grootste chirurgische diensten van Vlaanderen behoort. Het expertisecentrum telt zes verschjillende pijlers of zorgpaden waarin de expertise van de verschillende chirurgen en hun team gebundeld wordt.

  • ZOL-kortfilm: ‘Dit is wie wij zijn’

    ZOL-kortfilm: ‘Dit is wie wij zijn’

    Oktober

    Begin oktober lanceerde het ZOL met de nodige trots haar eigen kortfilm ‘Dit is wie wij zijn’. Gedurende drie dagen werd er op verschillende locaties gefilmd om een realistisch beeld te geven over de diversiteit van het verpleegkundig beroep. De kortfilm is een samenwerking met Hogeschool UCLL en HBO Verpleegkunde Genk en werd ingesproken door Stijn Meuris. De hoofdrollen zijn weggelegd voor onze eigen ZOL-helden.
     

  • Retzius-sparende of Bocciardi prostatectomie ook in ZOL

    Retzius-sparende of Bocciardi prostatectomie ook in ZOL

    Oktober

    Naast de bestaande, nog steeds waardevolle anterieure techniek voor radicale prostatectomie, wordt nu ook de Retzius-sparende of Bocciardi prostatectomie aangeboden in ZOL. Deze innovatieve, robotisch geassisteerde techniek wil een antwoord bieden op de mogelijke problemen die kunnen optreden na klassieke prostaatingrepen. Zo blijkt een groot deel van de patiënten duidelijk sneller en volledig continent na de Bocciardi-behandeling. 

  • 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg

    10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg

    Oktober

    Tussen 1 en 10 oktober werd het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker gezet. De thema's ontmoeting en verbinding stonden centraal. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn immers essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.
     

  • ZOL neemt deel aan Magnet4Europe studie

    ZOL neemt deel aan Magnet4Europe studie

    Oktober

    ‘Magnet Hospitals’ zijn in de Verenigde Staten een gekend begrip; ze worden gekenmerkt door een 14-tal aspecten die het werken bij een dergelijke Magneetorganisatie aantrekkelijk maakt en waardoor zorgverleners graag bij zo’n ziekenhuis willen (blijven) werken. Enkele basiscomponenten van dit model zijn een sterk klinisch leiderschap, uitmuntende klinische praktijkvoering, innovatie en empirische toetsing van outcomes op niveau van patiënt en organisatie. De Magnet4Europe studie is een ‘organisatie interventie studie’ (jan 2020 – dec 2023). Het doel van deze studie is om het Magnet© model in Europa te evalueren. Dit enerzijds op vlak van verbetering van het welzijn van artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen en anderzijds op vlak van het effect op de kwaliteit van de patiëntenzorg. De studie wordt uitgevoerd in meer dan 60 ziekenhuizen verspreid over Europa waarvan 15 Vlaamse ziekenhuizen. Gedurende deze studie wordt het ZOL gekoppeld aan een erkend Magnet©-ziekenhuis en worden er nationaal en internationaal best practices uitgewisseld.
     

November

  • 30 jaar IVF in Genk/Hasselt

    30 jaar IVF in Genk/Hasselt

    November

    In november 1988 gebeurden in Genk de eerste in-vitrofertilisaties. In 2006 werd het centrum helemaal vernieuwd. Een deel van het centrum werd een one-stop diagnostische en therapeutische kliniek voor baarmoederproblemen.

    In juli 2013 besloten de centra voor reproductieve geneeskunde van Genk en Hasselt nauwer samen te werken om de kwaliteit van de reproductieve zorg in de provincie Limburg verder te verbeteren.

    Er zijn 23 leden dagelijks bij het centrum betrokken en worden er meer dan 2.000 cycli per jaar geteld, inclusief IVF, ICSI, IUI met homoloog en donorsperma etc.

    Het Genkse centrum wordt wereldwijd beschouwd als referentiecentrum voor IUI-onderzoek. Deze behandeling is uitgegroeid tot de meest gebruikte techniek van geassisteerde reproductie wereldwijd. Na een visitatie in januari 2018 verkreeg het Genkse IVF-centrum de ‘ESHRE / EBCOG Center-accreditatie van een subspecialistisch trainingsprogramma in reproductieve geneeskunde’, een belangrijke mijlpaal.

  • Ecocheques ter waarde van 100 euro

    Ecocheques ter waarde van 100 euro

    November

    Om haar dank te betuigen voor de geleverde inspanningen tijdens de coronacrisis voorziet de directie voor personeelsleden (in dienstverband) een ecocheque ter waarde van 100 euro. De ecocheques komen toe aan personeelsleden die in het ZOL in dienst waren op 1 november 2020.

  • Synaps Park krijgt eigen apotheek

    Synaps Park krijgt eigen apotheek

    November

    Op maandag 9 november opende Apotheek Synaps Park haar deuren. Met de opening van een apotheek wenst het ZOL - in samenwerking met de Verenigde Apothekers Genk - farmaceutische zorg ter beschikking te stellen aan patiënten, bezoekers en medewerkers. De apotheek bevindt zich ter hoogte van de vijver en langs de bezoekersparking richting de inkomhal van campus Sint-Jan.
     

  • Eerste inclusie in BeNeFIT (KCE Trials) PRECISe studie

    Eerste inclusie in BeNeFIT (KCE Trials) PRECISe studie

    November

    De impact van eiwitvoeding op het herstel van patiënten die langdurig op intensieve zorgen verblijven wordt onderzocht in de PRECISe studie. De PRECISe studie is de eerste studie van het ZOL die geselecteerd werd voor financiering door de Belgische en Nederlandse overheid (KCE en ZonMW, respectievelijk) via het BeNeFIT project. In November 2020 werd de eerste patiënt geïncludeerd. 5 Belgische ziekenhuizen en 4 Nederlandse ziekenhuizen nemen deel aan deze studie. In totaal zijn er 824 patiënten nodig.

  • Twee knierobots op dienst Orthopedie

    Twee knierobots op dienst Orthopedie

    November

    Chirurgen van de dienst Orthopedie plaatsten het afgelopen jaar - ondanks de corona-pandemie - meer dan 350 knieprotheses met de nieuwe Rosa Robot (Robot Surgical Assistant). De intelligente robot zorgt ervoor dat de chirurgen een prothese nog nauwkeuriger kunnen positioneren. Ook voor de patiënt zijn er voordelen: er is minder schade aan het omliggende weefsel en de ligamenten zodat het herstel sneller verloopt.

    Ook de Mako-robot werd enkele jaren geleden in gebruik genomen door de knie- en heupchirurgen van de dienst Orthopedie.

  • Cardiologieprijs voor onderzoeker dr. Pieter Martens

    Cardiologieprijs voor onderzoeker dr. Pieter Martens

    November

    Cardioloog dr. Pieter Martens heeft de Jacqueline Bernheimprijs ontvangen voor zijn onderzoek rond de behandeling van personen met niet-synchroon samentrekkende hartkamers. Het onderzoek werd uitgevoerd in ZOL, met de steun van het Limburg Clinical Research Center.

  • MyMindScan bewaakt mentale gezondheid medewerkers

    MyMindScan bewaakt mentale gezondheid medewerkers

    November

    Sinds de uitbraak van het coronavirus zet ZOL extra in op de mentale gezondheid van haar medewerkers. Zo werden drie extra personeelsbegeleiders (klinisch psychologen) aangesteld en zorgmomenten aangeboden waar concrete tips en handvaten meegegeven werden. Ook een stilteplek werd ingericht, een plaats om in een rustgevend kader even op adem te komen, iets neer te schrijven of iets te vinden waar men weer even mee verder kan. Ten slotte geraakte de online trainingstool MyMindScan ingeburgerd. De tool brengt de mentale gezondheid in kaart en volgt deze op een systematische manier op. Daarnaast biedt de tool ontspannings- en concentratieoefeningen aan, gedachtentraining, visualisatie en mentaal-cognitieve oefeningen. 
     

December

  • Eenmalige IFIC-premie

    Eenmalige IFIC-premie

    December

    Er werd een nieuwe functieclassificatie met daaraan gekoppeld nieuwe loonschalen (IFIC-barema’s) uitgewerkt voor de zorgsector. De zorginstellingen in de private sector hebben deze nieuwe loonschalen reeds beperkt geïmplementeerd. In de openbare sector - waartoe het ZOL behoort - was er in 2020 nog geen akkoord tussen de federale regering, werkgevers en de sociale partners. De overheid reserveerde echter wel de middelen voor de publieke sector en heeft de instellingen gevraagd om een éénmalige IFIC-premie te voorzien voor de medewerkers in afwachting van het akkoord rond de IFIC-barema’s.
     

  • CTU registreert 137 nieuwe klinische studies in 2020

    CTU registreert 137 nieuwe klinische studies in 2020

    December

    In 2020 registreerde de Clinical Trial Unit 137 nieuwe studies. 35% van de studies werden door ZOL-art/onderzoekers zelf opgezet. De overige studies werden ofwel door de industrie (21%) of andere ziekenhuizen of onderzoekspartners (44%) geregistreerd. Er werd ook in het ZOL een bijdrage geleverd aan onderzoek rond COVID-19. Een 25-tal studies bestudeerden een spectrum aan aspecten rond het topic dat iedereen 2020 in de ban hield. Hiervan werden maar liefst 9 studies door ZOL arts/onderzoekers zelf opgestart.

  • Beurs voor ontwikkeling leefstijl app NAFLD-patiënten

    Beurs voor ontwikkeling leefstijl app NAFLD-patiënten

    December

    De Nederlandse Maag-Darm-Leverstichting kent aan prof. dr Robaeys en collega prof. dr. Ger Koek (MUMC) een beurs toe voor de ontwikkeling van een leefstijl app voor NAFLD (niet-alcoholische leververvetting) patiënten in samenwerking met Stichting Happi. NAFLD is een leverziekte die steeds meer voorkomt omwille van de ongezonde Westerse levensstijl. Levensstijlmaatregelen zijn dus de eerste stap in de behandeling.

  • Live a Life overhandigt 14.500 euro aan kankeronderzoek

    Live a Life overhandigt 14.500 euro aan kankeronderzoek

    December

    Live a Life schonk eind 2020 een cheque ter waarde van 14.500 euro aan het Limburg Clinical Research Center (LCRC). Een mooi geldbedrag dat de organisatie inzamelde tijdens een coronaproof zomerevent. Het geld zal dienen voor het kankeronderzoek dat binnen het LCRC aan Universiteit Hasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis plaatsvindt.

  • Verbeteren doorlooptijden op Spoed

    Verbeteren doorlooptijden op Spoed

    December

    Om de doorlooptijd van patiënten op Spoed te verbeteren en daarmee ook de patiëntentevredenheid te verhogen, werden een aantal acties opgezet. Doelstelling was ervoor te zorgen dat 75 percent van de patiënten binnen de 4 uur Spoed kunnen verlaten.

    Om de doelstelling te bereiken, werd de organisatie van anesthesie en andere medische diensten aangepast. Daarnaast werd de verpleegkundige bestaffing uitgebreid. Verder werd de doorstroming van patiënten naar het beddenhuis verbeterd en werden werkwijzen waar mogelijk aangepast met het oog op tijdswinst.

    Tot slot werden patiënten gesensibiliseerd met betrekking tot de wachttijden. Via een poster en een filmpje in de wachtruimte wordt uitgelegd waarom ze moeten wachten bij bepaalde onderzoeken of handelingen.

  • 3D-printing op dienst MKA

    3D-printing op dienst MKA

    December

    De dienst MKA maakt steeds meer gebruik van 3D-technologie. Op dit moment worden osteotomien (kaakoperaties) en reconstructies van de onderkaak (met vrije flap chirurgie) met 3D-geprinte mallen uitgevoerd.

    Ook heel wat reconstructies worden met 3D geprinte implantaten uitgevoerd. Het gaat om orbita-reconstructies, kaak-hoek-reconstructies, jukboog-reconstructies en op maat gemaakt tand-implantaten.

    Een deel van de 3D-printing wordt in huis uitgevoerd en een deel wordt uitbesteed. Bedoeling is om in de toekomst zoveel als mogelijk in huis te printen, via een partnership in het kader van het Future Health project.

  • Trace verstevigt samenwerking

    Trace verstevigt samenwerking

    December

    Trace is een translationeel onderzoekscentrum op het domein van de medische psychologie. In 2020 werden de samenwerkingsverbanden met kernpartner KU Leuven en andere regionale partners Universiteit Hasselt en Maastricht University verder verstevigd.

    Met betrekking tot clusterspeerpunt ‘chronische pijn’ werd begin 2020 met een drukbezocht avondsymposium een aftrap gegeven voor de FearedBack/WABS studie, en kregen een aantal onderzoeksprojecten gebaseerd op digitaal verzamelde data bij chronische pijnpatiënten definitief vorm.

    Met betrekking tot clusterspeerpunt ‘neuropsychologie’ startte een klinisch psycholoog van ZOL met een gedeeld klinisch/onderzoeksmandaat. Dit komt de recrutering en vlotte voortgang van de projecten binnen deze onderzoekslijn ten goede.

    De Covid-19-pandemie hield in 2020 ook de TRACE-werking stevig in zijn greep. In een aantal onderzoeksprojecten werd de dataverzameling tijdelijk ‘on hold’ gezet of gereduceerd. Een vormingsinitiatief rond Single Case Designs werd noodgedwongen tot een latere datum uitgesteld.

    Vanuit de TRACE-brugfunctie tussen wetenschap en praktijk konden wetenschappelijke inzichten en kennis met betrekking tot ‘evidence based care’ snel gedeeld worden met clinici. TRACE creëerde draagvlak voor academici en clinici om samen na te denken over enkele onvoorziene uitdagingen in de klinische zorg (o.a. neurocognitieve opvolging van Covid-19-patiënten, aanbieden van psychodiagnostiek op afstand en ondersteunen van zorgpersoneel).

  • Verdere optimalisatie HiX

    Verdere optimalisatie HiX

    December

    De verdere optimalisatie van het elektronisch patiëntendossier HiX was ook in het afgelopen jaar belangrijk. Wat betreft de zorg was vooral het bestendigen van de interdisciplinaire samenwerking in het dossier met betrekking tot onder andere anamnese en briefing een belangrijke realisatie.