'Opsplitsing in Bedrijfskundig en Facilitair departement'

De vloedgolf die ons begin maart 2020 overspoelde, had meteen repercussies voor de werking van het bedrijfskundig departement. De uitbraak kwam heel plots hetgeen vooral op logistiek vlak met enorme uitdagingen gepaard ging. Absoluut prioritair was de bescherming van onze eigen mensen. Vooral van zij die in de frontlinie de strijd met het virus aangingen. Hen bescherming bieden was even belangrijk als de zorg voor de patiënten. Voor hun eigen veiligheid en voor de continuïteit van de zorgverlening.  

Zo waren mondmaskers schaars en we moesten inventief zijn om de voorraden op peil te houden. Tientallen burgers gaven gehoor aan onze oproep om zelf mondmaskers te maken. Duizenden werden er in de gebouwen van de Limburgse Zorgacademie aan mekaar gestikt, zodat we de industrieel gemaakte mondmaskers voor de mensen in de Covid-zorg konden reserveren. We gingen ook zelf in het buitenland op zoek naar grote partijen mondmaskers. Zo lukte het ons om samen met werkgeversorganisatie Voka een luchtbrug te slaan vanuit China voor de levering van 144.000 FFP2 maskers. Samen met onze CEO Erwin Bormans ben ik de maskers persoonlijk gaan ophalen op de luchthaven van Luik. We hebben er tal van Limburgse ziekenhuizen en woonzorgcentra mee kunnen bevoorraden.

Intussen draaide ook de dienst Technische zaken overuren. Afdelingen moesten aangepast worden, sassen werden geplaatst en bergruimtes bij gecreëerd. Spoed werd opgesplitst in een 'vuile' en een 'propere' zone. Kortom, overal in huis drongen zich ad hoc oplossingen op om zowel naar patiëntenflow, bevoorrading als afvalverwerking Covid-stromen te organiseren en te bouwen. 

Ook de dienst Gebouwenreiniging moest zich flexibel opstellen. Het gaat over een grote groep mensen die hun schoonmaaktechnieken moesten aanpassen want de gekende ontsmettingsmethodes moesten aangepast worden aan de nieuwe voorschriften. Van het ontsmetten van individuele kamers moesten ze ook overschakelen naar het ontsmetten van volledige afdelingen. Ze stonden plots ook zij aan zij met verpleegkundigen en artsen op afdelingen met zwaar zieke, besmette patiënten. Allesbehalve vanzelfsprekend. 

In de tweede golf hadden we een bepaalde routine opgebouwd, zowel in de schoonmaak als op de technische dienst, en ook de problemen naar bevoorrading toe waren veel minder precair. We hadden intussen immers een noodstock van drie maanden aangelegd. Iets wat we in de toekomst trouwens steeds zullen blijven doen.

Een aantal andere zaken verhuisden even naar de achtergrond, zeker wat op langere termijn in uitvoering was. Kleine verbouwingen werden uitgesteld en het koeldossier ging even on hold, net als het project met de broodbuffetwagens. Maar anderzijds slaagden we er wel in om op campus Sint-Jan het vertakte systeem voor de aanvoer van medische gassen in ringleiding te leggen. En ook het masterplan werd opnieuw op gang getrokken. Met bijvoorbeeld de aanleg van de bloementuin op campus Sint-Jan en de opstart van het liftrenovatieproject. Voor het nieuwe R-gebouw werd het dossier verder uitgewerkt, zijn de vergunningsaanvragen lopende en is het aanbestedingsdossier bijna afgerond. Ook daar zitten we op schema. 

De fusie met ZMK heeft een herschikking van het bedrijfskundig departement tot gevolg gehad. In augustus 2020 werd het gesplitst in een bedrijfskundig en een facilitair departement. Met de Apotheek, de diensten Logistiek (materiaalbeheer) en Aankoop in het Bedrijfskundig en de facilitaire diensten (dienst Technische zaken, dienst Gebouwenreiniging) en catering in het Facilitair departement. Benny Stevens leidt sinds medio 2020 het Bedrijfskundig departement, vanaf 1 januari 2021 als directeur. Ikzelf neem het Facilitair departement onder mijn hoede. 

Onze focus op middellange termijn ligt nu op de doorstart van het masterplan met als grootste uitdaging de realisatie van de S-blok. Ook de reorganisatie van het bedrijfskundig departement met een grondige hervorming van de dienst Technische zaken staat hoog op de agenda. 

Steven Knuts
Bedrijfskundig directeur