Excelleren in onderzoek en ontwikkeling

Excelleren in onderzoek en ontwikkeling

“Het accreditatietraject was een uitdaging maar heeft voor een grote verbondenheid gezorgd in het ziekenhuis,” zegt medisch directeur dr. Griet Vander Velpen. Ze kijkt terug op een intensief jaar met vele verwezenlijkingen.

"Het algemene ‘veiligheidsdenken’ is toegenomen. We hebben door de accreditatie geleerd het louter operationele denken achter ons te laten en te werken volgens vaste procedures."

Wat beschouwt u vanuit het medisch departement als de hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Net als voor alle andere medewerkers was ook voor de artsen de JCI-accreditatie de meest opmerkelijke realisatie van het afgelopen jaar. Het artsenkorps toonde, samen met alle andere medewerkers, een opvallend groot engagement. Iedereen heeft prima  zijn best gedaan. Daar ben ik erg blij om. En de meest kritische personen waren achteraf nog het meest tevreden dat het ZOL het JCI-label gehaald heeft.

Ik ervaar dat er door de accreditatie een ‘ZOL-gevoel’ ontstaan is in het ziekenhuis. Dit maakt dat er beter gecommuniceerd wordt, dat er meer projectmatig gewerkt wordt en dat de samenwerking tussen de verschillende ‘eilandjes’ meer gestroomlijnd verloopt.

JCI heeft ons tot slot ook wel voorbereid op de huidige coronacrisis, ook al was dit specifieke noodplan natuurlijk nog niet geschreven. JCI heeft ons geleerd hoe we snel moeten reageren en efficiënt de problemen aanpakken.

Ik heb het idee dat we het ziekenhuis klaar gemaakt hebben voor de toekomst met de implementatie van een geïntegreerd elektronisch patiëntendossier in 2018 en het behalen van de JCI-accreditatie in 2019. We beschikken nu over een solide fundament om op verder te bouwen.

En de realisaties op medisch vlak in 2019?

We hebben heel wat verwezenlijkt op medisch vlak, maar ik zal mij nu beperken tot enkele opvallende en belangrijke realisaties voor het ziekenhuis uit 2019.

Onder andere de implementatie van de next-generation sequencing (NGS)-technologie voor de niet-invasieve prenatale testen (NIPT) bij zwangere vrouwen, en voor de genetische hematologische en oncologische diagnostiek. Verregaande samenwerking met UZ Leuven zorgt ervoor dat we onze expertise met betrekking tot NGS in het ZOL kunnen uitbouwen.

Andere belangrijke realisatie is het feit dat we de erkenning voor slokdarm- en pancreaschirurgie, samen met het Jessa-ziekenhuis, hebben kunnen bekomen. Slokdarmchirurgie gebeurt nu in het ZOL, pancreaschirurgie in het Jessa-ziekenhuis, ook voor onze patiënten maar door onze artsen. Dat we complexe, zeldzame pathologie in Limburg kunnen blijven aanbieden, is een belangrijke meerwaarde voor onze patiënten. Nu doen we er alles aan om te bewijzen dat we dit ook waard zijn.

Hetzelfde geldt voor de vitreo-retinale chirurgie. Met de komst van een tweede oftalmoloog, gespecialiseerd in deze chirurgie, kunnen we als enige ziekenhuis in Limburg 24/7 permanentie aanbieden voor dringende netvlieschirurgie en andere oftalmologische urgenties. Ook dit is voor de Limburgse patiënt zeker een meerwaarde.

Het ZOL is een derdelijnsziekenhuis dat zich profileert met onderzoek en innovatie. Vele artsen werken aan klinische studies of nemen hier aan deel. Welke zijn op dit vlak de realisaties uit 2019?

Ik ben heel erg trots op onze Clinical Trial Unit die opgericht is in 2019. Binnen de CTU is er een EBM flow opgesteld zodat alle klinisch wetenschappelijke studies onderworpen worden aan een gestandaardiseerde opvolging en kwaliteitscontrole. Het kader waarbinnen het klinisch wetenschappelijk onderzoek gebeurt, wordt  immers steeds strenger gereguleerd. Professionele ondersteuning bieden aan de artsen/onderzoekers en hun studieteams is hierbij een must. De CTU van het ZOL is trouwens erkend door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg als een van de eerste centra buiten de universitaire ziekenhuizen. En hier zijn we heel fier over.

Intussen zijn jullie in het afgelopen jaar ook al druk bezig geweest met de voorbereiding van de fusie met het Ziekenhuis Maas en Kempen?

Er moet nog veel werk gebeuren maar de aanloop voor de groepering en de fusie werd op artsenniveau al mooi voorbereid. Veel diensten hebben reeds overkoepelende samenwerkingsinitiatieven opgestart. De uitdaging ligt in de groei naar een gezamenlijk medisch beleid en een overkoepelend zorgstrategisch plan voor het ZOL en ZMK in de regio Oost-Limburg.

"Er moet nog veel werk gebeuren maar de aanloop voor groepering en fusie met het Ziekenhuis Maas en Kempen werd op artsenniveau al mooi voorbereid."

Onderzoek, projecten en samenwerking

Onderscheidingen

Promoties