Algemene info

Vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogenen en progesteron, maken van een meisjeslichaam een vrouwenlichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij de voortplanting. Bovendien hebben ze een beschermende invloed op vele organen, weefsels en cellen. Door het uitvallen van de werking van de eierstokken komen er minder vrouwelijke hormonen in de circulatie. Dit leidt tot specifieke fysische en psychische veranderingen die een onwelzijnsgevoel creëren.

We onderscheiden hierin verschillende fases:

  • Perimenopauze (overgangsjaren): vanaf +/- 40-45 jaar:
    Doordat de eicelvoorraad in de eierstokken afneemt en de cyclus soms verstoord is, schommelen de oestrogeen- en progesteronspiegels. De menstruaties worden onregelmatiger, ze kunnen overvloediger en pijnlijker zijn. Hormoonschommelingen leiden tot typische en atypische overgangsklachten. Ook stress- en schildklierhormonen veranderen
     
  • Menopauze: gemiddelde leeftijd 51 jaar:
    Menopauze wordt gedefinieerd als de dag waarop een vrouw 1 jaar niet meer gemenstrueerd heeft.
     
  • Postmenopauze: vanaf 50-55 jaar:
    De eicelvoorraad van de eierstokken is uitgeput. De aard en de ernst van de klachten die hiermee gepaard gaan, kunnen verschillen van vrouw tot vrouw. Het uitvallen van de oestrogenensecretie na de menopauze kan leiden tot warmteopwellingen, maar ook de huid zal sneller verouderen. Er kan osteopenie (voorstadium van osteoporose) en osteoporose ontstaan. Het ontwikkelen van atherosclerose (slagaderverkalking) kan versnellen. Er kunnen ook psychische en mentale klachten zoals vermoeidheid, verminderd concentratievermogen en dergelijke ontstaan.
Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Carmen Kerkhofs, Gynaecologie - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg