Wat kan je doen tegen maagzuur

Wat kan je doen tegen maagzuur
dinsdag, 09 feb 2016

Regelmatige zuurbranden of oprispingen kunnen je dagelijkse leven erg verstoren.

Dr. Philip Caenepeel, gastro-enteroloog in het ZOL : ” Brandend maagzuur is inderdaad een vervelende en veel gehoorde klacht. Sommige mensen hebben er af en toe last van, anderen ondervinden dagelijks klachten. Vaak kan je de klachten verminderen door aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl.” 

 

Vermijd overgewicht.
Overgewicht veroorzaakt terugvloei van maagzuur door druk op de maag.

Hoogstand van het hoofdeinde van het bed.
Nachtelijke terugvloei van zuur wordt vermeden door het hoofdeinde van het bed te verhogen.  Schouders en hoofd liggen dan 15-20 cm hoger dan de maag en de zwaartekracht verhindert de zure reflux.  Je verhoogt het hoofdeinde van het bed met houten blokken onder de poten van het bed of met een wigvormige extra matras.  Extra kussens helpen niet om reflux te verhinderen omdat die extra kussens een lighouding veroorzaken die de druk op de maag verhoogt.

Vermijd voedsel dat zure terugvloei vergemakkelijkt.
Koffie, chocolade, pepermunt, alcohol en vet eten verlagen de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag en veroorzaken zo zure reflux.

Stop met roken.
Roken verlaagt de speekselaanmaak en verlaagt de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag.  Stoppen met roken kan klachten van maagbrand oplossen.

Eet niet te veel en niet te laat ’s avonds.
Een uitgebreide maaltijd voor het slapen gaan, veroorzaakt terugvloei van zuur van de maag naar de slokdarm.  Eet daarom een lichte maaltijd enkele uren voor je slapen gaat.

Spannende kleren en voorovergebogen werk kunnen ook zure reflux veroorzaken door druk op de maag.

 

Blijven de klachten bestaan, zoek dan hulp bij de huisarts.  Dat moet je in elk geval doen bij ernstige klachten zoals het vastzitten van voedsel, gewichtsverlies, pijn in de borstkas, gevoel van verstikking, tekens van bloedverlies. 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg