Wat is migraine en hoe kan je het verhelpen?

Wat is migraine en hoe kan je het verhelpen?
dinsdag, 22 dec 2015

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, maar niet elke hoofdpijn is migraine.
Het is belangrijk dat de dokter, maar ook de patiënt dit onderscheid goed maakt, anders steven je af op een verkeerde aanpak en een behandeling met weinig kans op succes, zegt dr. Ivan Raets, neuroloog in het ZOL.

Kenmerkend voor migraine is pijn met een kloppend karakter, die optreedt aan één zijde van het hoofd. Migrainelijders hebben vaak last van misselijkheid, braken, schuwen hel licht en veel lawaai. Rust doet dan ook meestal goed.
Veel migrainelijders hebben samen met, of net voor de hoofdpijn een aura, dit zijn meestal problemen met het zicht, maar soms ook tintelingen in de ledematen of zelfs beangstigende spraakstoornissen. Toch zijn deze aura’s gewoonlijk maar voorbijgaande en kortdurende ongemakken, de hoofdpijn vormt hét grote probleem.

Hoe migraine behandelen?

De dokter heeft een hele reeks middelen om migraine te behandelen.
Je kan opteren voor een “aanvalsbehandeling”, je neemt dan wat in als de aanval begint, of voor een preventieve behandeling, dit wil zeggen dat je dagelijks medicatie neemt om de aanvallen te voorkomen.
De keuze zal meestal gebaseerd zijn op het aantal aanvallen per week of per maand en op hun ernst. Er zijn de dag van vandaag vrij doeltreffende middelen tegen migraine, maar aanvaardt dat soms even moet worden gezocht naar de beste aanpak.

Kan je zelf iets ondernemen om migraine te verbeteren?

Eens de aanval begonnen is zal je je meestal moeten verlaten op het effect van je medicijnen, maar als je je even kan terugtrekken om wat te slapen, is dit vaak heel doeltreffend.

Een gezonde levenswijze kan helpen het aantal aanvallen te verminderen .
Regelmatige en voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging, gezonde en niet overdadige maaltijden op regelmatige tijdstippen helpen om de aanvallen te verminderen.
Vele migrainelijders menen dat bepaalde voedingsstoffen zoals kaas, rode wijn, zuivel en eieren migraine aanvallen kunnen uitlokken, maar dit mag niet worden veralgemeend.
Bij onderzoek van grote groepen patiënten komt dit naar voor, maar indien je zelf niet met zekerheid hebt vastgesteld dat deze producten bij jou de aanvallen uitlokken, heeft het geen enkele zin ze uit de keuken te weren.

Bij vrouwen is migraine vaak hormonaal beïnvloed.  Ze verdwijnt gedurende de zwangerschap en treedt gemakkelijker op rond de maandstonden. Het effect van de inname van hormonen, met name “de pil”, is echter onvoorspelbaar. De hoofdpijn kan erdoor verergeren, verbeteren, maar meestal brengt ze weinig verandering teweeg.

Als je migrainelijder bent, berust niet te snel in je lot.
Vroeger kon het misschien niet anders, maar de dag van vandaag zijn er heel wat mogelijkheden om je minstens een deel van die vervelende hoofdpijndagen te besparen.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg