Wanneer moet je dringend naar de oogarts?

Wanneer moet je dringend naar de oogarts?
donderdag, 02 dec 2021

Het ‘probleem’ is dat mensen twee ogen hebben. Omdat het goede oog overneemt en compenseert bij een probleem, kan het soms maanden duren voor iemand door heeft dat het zicht aan één oog verslechtert.
Zelfs in geval van een netvliesloslating kan dit gebeuren. Pas als hun beeld grote vervormingen vertoont en het zicht sterk achteruit gaat, kan het zijn dat mensen dit opmerken.
Een ander probleem is dat het netvlies geen pijn doet. Je kan helemaal blind worden, zonder dat je iets hebt gevoeld.
Daarom zeggen we altijd: test thuis regelmatig zelf je beide ogen apart en als je iets merkt, probeer dan zo snel mogelijk een oogarts te zien. Hoe langer het duurt voor iemand bij de oogarts komt bij problemen als een netvliesloslating, hoe slechter de prognose.

Daarnaast is het belangrijk om bij alarmsignalen snel te reageren. Plots lichtflitsen zien of heel veel bewegende vlekjes, zijn de typische alarmsymptomen. 1 op 40 van de mensen met deze verschijnselen heeft een netvliesscheur. En de helft daarvan krijgt een netvliesloslating nog voor ze bij de oogarts zijn. Dat zijn relatief grote aantallen, want de meeste mensen hebben in hun leven al eens last van plotse lichtflitsen in hun zicht.

 

Dr. Catherine Deghislage en dr. Koen Willekens, netvlieschirurgie.

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg