Hoe blijven artsen zelf gezond?

Hoe blijven artsen zelf gezond?
woensdag, 14 dec 2016

Artsen geven dagelijks tientallen patiënten advies over hun gezondheid. Maar hoe behouden ze zelf een gezonde levensstijl naast hun drukke job? Ine Lowyck, endocrinoloog in het ZOL, vertelt meer over hoe ze bewust omgaat met gezonde en evenwichtige voeding.

Wat doe je zelf om je hormonen en stofwisseling in balans te houden?

“Ik kom dagelijks in contact met patiënten die kampen met overgewicht en de nefaste gevolgen hiervan voor hun gezondheid. Daarom vind ik het enorm belangrijk om zelf zo veel mogelijk gezond en evenwichtig te eten en de principes van gezonde voeding van jongs af aan mijn kinderen door te geven. Natuurlijk geniet ik ook wel eens van uit eten gaan, maar met mate. Ook hecht ik veel belang aan sport, het is belangrijk om je gewicht op peil te houden, maar ook om je algemeen goed in je vel te voelen en in conditie te blijven. Ik ga zelf drie keer per week 10 tot 15 km joggen. Mijn patiënten zeggen soms dat ze daar geen tijd voor hebben, maar ik heb zelf ook een drukke job en drie kleine kinderen. Waar een wil is, is een weg.”

Wat is het grootste misverstand over jouw vakgebied?

“De hormoonstoornis die een endocrinoloog het meest behandelt, is diabetes of suikerziekte. Een groot misverstand is dat deze ziekte zou ontstaan door te veel suiker te eten. Het is een ziekte waarbij suiker niet goed kan opgenomen worden door de lichaamscellen, omdat er een probleem is met het hormoon insuline. Je hebt diabetes type 1, waarbij de alvleesklier door een afweerreactie van het lichaam nauwelijks tot geen insuline meer aanmaakt. Daar heeft de inname van suiker dus niets mee te maken. Diabetes type 2 is vaak erfelijk en wordt sterk in de hand gewerkt door overgewicht. Natuurlijk neemt je gewicht toe als je veel suiker eet en wordt zo onrechtstreeks het ontstaan van diabetes bevorderd, maar het is dus niet zo dat suiker eten suikerziekte veroorzaakt.”

Bron: Feeling, 28 oktober 2016

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg