Begin het nieuwe jaar met enkele tips van onze artsen!

Begin het nieuwe jaar met enkele tips van onze artsen!
maandag, 02 jan 2017

Aan het begin van het nieuwe jaar wensen mensen elkaar een goede gezondheid toe. Een goede gezondheid is immers van onschatbare waarde. Hierbij geven we wat adviezen en nuttige tips van enkele van onze artsen mee. Uiteraard moeten we niet meteen het slechtste verwachten maar een verwittigd man of vrouw is er twee waard. Ben je klaar om goede voornemens te maken?

Dr. Yves Kockaerts, endocrinoloog: Beperk je risico op diabetes type 2. Door het inpassen van kleine veranderingen in je dagelijkse bezigheden, kan je onmiddellijk zelf starten. Belangrijk hierbij zijn voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten, overgewicht vermijden en stoppen met roken. Daarnaast is het aangewezen om één keer per jaar een nuchtere bloedname te laten doen. Het is immers belangrijk om diabetes tijdig te detecteren zodat verwikkelingen voorkomen of uitgesteld kunnen worden.

Dr. Alain Wibail, neuroloog: Beroerte is een belangrijke doodsoorzaak: de derde na hartinfarct en kanker. Hoge bloeddruk speelt bij de overgrote meerderheid van de beroertes een oorzakelijke rol. Een goede opvolging kan een groot aantal van de beroertes vermijden.

Dr. Guy Coppens, klinische bioloog: Ik zie de laatste tijd veel mensen met een burn-out rondom mij. Ik denk dat het belangrijk is dat ieder voor zich zoekt naar het evenwicht waarbij hij of zij zich goed voelt. Dit ondanks eventuele extern druk. Belangrijk is ook om goed om te gaan met stress. Iedereen kan zijn eigen keuzes maken. Belangrijk is ook om ‘neen’ te leren zeggen.

Dr. Griet Vander Velpen, medisch directeur: Belangrijk voor het algemeen welzijn is dat we met z’n allen goed samenwerken en zorgen voor een aangename werksfeer. We brengen veel uren door op onze werkplek en als dit op een constructieve manier kan, stijgt ongetwijfeld de werktevredenheid bij al onze medewerkers.

Dr. Liliane Kerkhofs, dermatologe: Een melanoom is een huidkanker die erg agressief kan zijn. Het is een vorm van huidkanker waar ook jonge mensen van kunnen sterven. Een melanoom kan uitgelokt zijn door zonnebrand op jonge leeftijd. Belangrijk is om tijdig met verdachte vlekjes naar de dermatoloog te gaan. Zeker als ze evolueren, onregelmatig of asymmetrisch zijn of als er kleurverschil is. Ook preventie is erg belangrijk. Bescherm je huid tegen de zon, zeker als je een bleke huid hebt en moeilijk pigment aanmaakt.

Dr. Jan Verhaert, pneumoloog: Meer en meer mensen hebben ademhalingsstoornissen tijdens de slaap. De meest mensen kennen dit als apneu. Dit kan op termijn aanleiding geven tot aantasting van de slaapefficiëntie en zelfs tot neurologische en cardiovasculaire stoornissen. Het is dus belangrijk om een goede slaaprust te hebben. Aspecten die een invloed hebben op apneu zijn lichaamsgewicht en het gebruik van spierrelaxantia zoals alcohol die de spieren van de keel verslappen waardoor deze dichtvalt tijdens de slaap.

 
 

Agenda

Infodag Afasie in het ZOL 2017
donderdag, 28 september, 2017 - 14:00 tot 16:00
Informatieavond Borstreconstructie (BRA DAY)
woensdag, 18 oktober, 2017 - 19:00 tot 21:00
Infonamiddag ZOL 21-10-2017
zaterdag, 21 oktober, 2017 - 13:30 tot 16:00

© 2017 Ziekenhuis Oost-Limburg