Hepatitis B virale infectie

Wat je moet weten over hepatitis B virus infectie

Korte samenvatting van hepatitis B virus infectie

  • een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis B virus
  • wordt overgedragen door bloedcontact en onveilige seks met iemand die hepatitis B virus infectie heeft
  • Na besmetting verdwijnt bij de meeste volwassenen het hepatitis B virus spontaan binnen zes maanden. Indien dit niet gebeurt, leidt dit tot chronische hepatitis B infectie
  • Meeste mensen met chronische hepatitis B infectie hebben geen klachten
  • Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose (ernstige verlittekening), leverkanker en leverfalen
  • Chronische hepatitis B kan makkelijk en snel vastgesteld worden met een specifiek bloedonderzoek
  • Een effectieve behandeling is beschikbaar tegen chronische hepatitis B infectie
  • Vaccinatie is de beste manier om hepatitis B virus infectie te voorkomen

1. Wat is hepatitis B virus infectie?

Hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Bij besmetting hiermee, kan iemand een “acute” infectie ontwikkelen. Acute hepatitis B infectie verwijst naar de eerste 6 maanden nadat iemand wordt blootgesteld aan het hepatitis B virus. Vaak is het lichaam het virus binnen 6 maanden de baas en de infectie is dan voorbij. Het virus is dan verdwenen uit het bloed en heeft het lichaam antistoffen aangemaakt. Men is dan beschermd tegen een eventuele nieuwe besmetting met het hepatitis B virus. Soms kan het lichaam het virus echter niet aan. Er ontstaat dan een chronische hepatitis B infectie. Chronische hepatitis B infectie verwijst naar de ziekte die optreedt wanneer het hepatitis B virus na 6 maanden nog steeds in een iemands lichaam aanwezig blijft. Chronische hepatitis B infectie kan leiden tot levercirrose (ernstige verlittekening van het weefsel waardoor de lever niet normaal meer kan functioneren), leverkanker en leverfalen.

2. Hoe raakt men besmet?

Hepatitis B is een zeer besmettelijk virus, namelijk 100 keer besmettelijker dan hiv/aids. U kunt besmet raken met het hepatitis B virus door bloedcontact en door onveilige seks met iemand die reeds besmet is. Lang niet iedereen weet of hij/zij besmet is omdat iemand die reeds besmet is niet altijd klachten heeft of er ziek uitziet.

Het virus wordt overgedragen:

  • Van geïnfecteerde moeder op kind (bij geboorte)
  • Via scheermesjes
    Door scheermesjes van huisgenoten te gebruiken die reeds besmet zijn, kunt u het virus oplopen. Ook via besmette scheermesjes of scheerapparatuur bij de kapper kan het virus overgedragen worden, met name in niet-westerse landen.
  • Door gezamenlijk gebruik van tandenborstels
    Speeksel vermengd met bloed (bloedend tandvlees) kan een risico zijn. Speeksel zelf speelt geen rol in de besmettingsroute.
  • Via bloedtransfusie
    In België is dit uitgesloten omdat het bloed gecontroleerd wordt op het hepatitis B virus. In niet-westerse landen is dit nog niet altijd zo.
  • Door onveilig vrijen, zonder condoom
  • Via gebruikte besmette injectienaalden
    Bijvoorbeeld bij het spuiten van drugs, maar ook besmette naalden die worden gebruikt bij tatoeage, piercing of accupunctuur in niet-erkende studio of in omstandigheden die niet hygiënisch zijn.

3. Komt hepatitis B virus infectie vaak voor?

Ja. Hepatitis B virus infectie is wereldwijd één van de meest voorkomende infectieziekten en een belangrijke doodsoorzaak. Ongeveer 257 miljoen mensen zijn wereldwijd besmet met het hepatitis B virus. Het grootste aantal besmettingen zijn beschreven in West-Afrikaanse landen. Het voorkomen van hepatitis B virus infectie in de algemene bevolking in West-Europa is laag, namelijk 2 op de 1000 personen.In bepaalde risicogroepen is het aantal besmettingen echter groter.

Risicogroepen voor hepatitis B virus infectie zijn:

  • Mensen geboren in Azië, Afrika en andere regio’s met matig of hoog aantal gevallen van hepatitis B virus infectie (zie wereldkaart)
  • Niet-gevaccineerde personen waarvan de ouders afkomstig zijn van regio’s met matig of hoog aantal gevallen van hepatitis B virus infectie
  • Huisgenoten van een persoon besmet met het hepatitis B virus
  • Seksuele partner van een persoon die hepatitis B virus infectie heeft
  • Mannen die seksueel contact hebben met andere mannen
  • Mensen die drugs in de ader spuiten
  • Mensen die hemodialyse krijgen

Wereldkaart: aantal chronische hepatitis B infecties wereldwijd

4. Wat zijn de klachten bij hepatitis B virus infectie?

Meestal merkt u niets van de infectie en heeft u geen klachten. U bent dan wel besmettelijk voor anderen. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen helemaal niet weten dat ze hepatitis B virus infectie hebben. Een minderheid van de geïnfecteerde mensen krijgt wel klachten: ernstige vermoeidheid, misselijkheid, braken, spier- en gewrichtspijn, verminderde eetlust, jeuk, pijn in de bovenbuik en geelzucht (gele verkleuring van de huid en het oogwit).

5. Hoe ernstig is hepatitis B virus infectie?

Bij chronisch actieve hepatitis B infectie veroorzaakt het hepatitis B virus een langdurige (chronische) ontsteking in de lever. Na verloop van tijd ontwikkelt ongeveer 15-25% van de patiënten met deze chronische infectie ernstige leverproblemen waaronder levercirrose (ernstige verlittekening waardoor de lever minder goed functioneert), leverfalen en leverkanker. Elk jaar sterven er meer dan 600.000 mensen wereldwijd aan hepatitis B gerelateerde leverziekte.

6. Hoe wordt hepatitis B virus infectie vastgesteld?

Artsen gebruiken één of meer specifieke bloedonderzoeken voor de diagnose hepatitis B virus infectie. Deze bloedonderzoeken worden namelijk niet standaard verricht tijdens een reguliere bezoek bij de (huis)arts.

7. Waarom is het belangrijk om getest te worden op het hepatitis B virus?

Bloedonderzoek is de beste manier om te achterhalen of iemand wel of geen hepatitis B virus infectie heeft. Meeste mensen met hepatitis B virus infectie weten niet dat ze geïnfecteerd zijn omdat ze geen klachten hebben of er niet ziek uitzien. Het achterhalen of iemand geïnfecteerd is, is belangrijk voor het vroeg vaststellen van de infectie en het tijdig starten van de passende medische zorg.

8. Kan hepatitis B virus infectie voorkomen worden?

Ja. De beste manier om hepatitis B virus infectie te voorkomen is door zich te vaccineren. Voor volwassenen wordt het hepatitis B vaccin door middel van 3 injecties toegediend over een periode van 6 maanden. De tweede vaccinatie wordt 1 maand na de eerste vaccinatie gegeven en de derde vaccinatie 5 maanden na de tweede vaccinatie. Deze 3 injecties zijn nodig voor een langdurige bescherming tegen het hepatitis B virus.

9. Behandelingsmogelijkheden voor hepatitis B virus infectie.

Er zijn momenteel 2 groepen medicaties voor de behandeling van hepatitis B virus infectie.

  1. PEGinterferon:
    Dit medicijn stimuleert het immuunsysteem sterk en zet zo aan om het virus te doen verdwijnen. Het is succesvol in 25% van de gevallen en kan griepachtige bijwerkingen hebben. Het PEGinterferon moet gedurende 1 jaar wekelijks onderhuids worden ingespoten. De arts of verpleegkundige leert u hoe u het medicijn zelfstandig kunt toedienen.
  2. Nucleoside analogen:
    Dit zijn medicijnen die via de mond kunnen ingenomen worden, zoals Viread®, Vemlidy® en Baraclude®, die in tegenstelling tot PEGinterferon weinig bijwerkingen hebben. Deze medicaties dienen voor een langere periode ingenomen te worden totdat de virusdeeltjes niet meer in het bloed gevonden kunnen worden.

10. Tips

  1. Laat u vaccineren, indien dit nog niet gebeurd is
  2. Indien u behoort tot een risicogroep en u bent niet gevaccineerd, laat dan via een bloedtest nagaan of u chronische hepatitis B infectie heeft.
  3. Indien blijkt dat u chronische hepatitis B infectie heeft, consulteer dan een leverspecialist om voor u specifiek na te kijken of een medicamenteuze behandeling op dat ogenblik aangewezen is
  4. Vermijd onbeschermde seksuele contacten
  5. Informeer u bij uw arts
Inhoudsverantwoordelijke
Prof. Dr. Philip Caenepeel, Gastro-enterologie - 2020

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg