Gastro-enterologie (ZOL Maas en Kempen)

Een afspraak op gastro-enterologie kan gemaakt worden bij dr. Delen, dr. Schoofs en dr. Stockmans. Bij hen kan u terecht voor de diagnose en behandeling van leverproblematiek,  oncologie, problemen van aambeien, ontstekingsaandoeningen zoals bv. ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, endoscopie (maagonderzoeken en darmonderzoeken) en andere algemene maag-darm problemen.

Een maagonderzoek kan zonder voorafgaande raadpleging ingepland worden. Dit onderzoek wordt op maandag, dinsdag, woensdag en donderdagvoormiddag uitgevoerd. Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Een verwijsbrief van de huisarts is niet noodzakelijk maar wel aangewezen. Dit is een onderzoek op ambulante basis, dat wil zeggen dat u niet opgenomen wordt.  Indien u extra verdoving wenst, raden we wel aan om iemand mee te brengen die u naar huis kan brengen.

Indien u een darmonderzoek moet laten doen, kan dit enkel ingepland worden na voorafgaande consultatie. Ook indien het bevolkingsonderzoek afwijkend was, dient er nog steeds een raadpleging te gebeuren. Dit o.w.v. het feit dat de arts graag op voorhand de klachten kent, eventuele (familiale)  voorgeschiedenis en dat ook de voorbereiding van het onderzoek correct uitgelegd kan worden.
Het effectieve darmonderzoek gebeurt op basis van een dagopname en gaat door op onze dienst Endoscopie. Er gebeuren wekelijks ongeveer 36 darmonderzoeken op onze dienst Endoscopie.

Dienst Endoscopie
Op deze dienst gebeuren zowel de bronchoscopies als de maag- en darmonderzoeken.
Voor een darmonderzoek en bronchoscopie wordt een dagopname gepland. Wij beschikken op de dienst Endoscopie over 4 bedden, een eigen recovery, desinfectieruimte en twee zalen waar de onderzoeken doorgaan.  Voor het darmonderzoek zal u via een infuus verdoving krijgen zodat u weinig last ervaart tijdens de procedure. Als u wakker bent, verblijft u nog even op de recovery vooraleer u terug naar uw kamer mag.
U mag zelf niet naar huis rijden o.w.v. de verdoving en dient steeds iemand mee te brengen die in het ziekenhuis bij u blijft.

Meer info omtrent een coloscopie en bronchoscopie kan u terugvinden bij onze brochures

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg