Medicatie kan worden voorgeschreven om de hormonale cyclus te stimuleren. In overleg met de geneesheer wordt een keuze gemaakt uit tabletten, neussprays en/of inspuitingen.

1. Tabletten Clomid®

Dit is het meest bekende uit deze groep. Clomid® is een anti-vrouwelijk hormoon. Wanneer Clomid® wordt ingenomen, krijgt het lichaam de valse indruk dat er een tekort is aan vrouwelijk hormoon. De hypofyse reageert hierop door meer FSH aan te maken zodat de eierstokken meer Oestradiol vrijzetten. Deze behandeling is een zwakke stimulatie en leidt niet bij iedereen tot een eisprong.
Het voordeel is dat deze behandeling vrij veilig is, met weinig risico op meerlingen. Het risico op tweelingen is verdubbeld, d.w.z. 1 kans op 40.

2. Inspuitingen

Een meer directe aanpak is het inspuiten van producten die FSH bevatten zodat de eierstokken rechtstreeks gestimuleerd worden. Hierdoor is het risico op meerlingen hoger.

Dit betekent dat regelmatige controles van de eierstokken door echografie en hormoondosages nodig zijn. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar zoals Menopur®, Puregon®, ...

Indien een eicel voldoende rijp is, kan de ovulatie opgewekt worden met een HCG-injectie (Pregnyl®).

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. Dr. Willem Ombelet, Fertiliteit - 2015

Interesse om zaaddonor te worden?

Interesse om eiceldonor te worden?

© 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg