Naar aanleiding van de ongerustheid die leeft bij patiënten en bezoekers rijzen er heel wat vragen over de aanpak van het coronavirus in het ZOL. Uit voorzichtigheid en om patiënten, bezoekers en zorgverleners te beschermen gelden er een aantal maatregelen. We beseffen dat het niet altijd leuke maatregelen zijn maar ze zijn wel noodzakelijk. Dit om de gezondheid te garanderen van patiënten, bezoekers en zorgverleners. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen.
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
Informatie in meerdere talen vindt u terug op https://integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info.
Bezoek:
Voor meer info over de bezoekregeling klikt u hier.
Begeleiding:
Gelieve steeds strikt alle maatregelen na te leven. Zo blijft het voor iedereen verplicht een mondmasker te dragen. Begeleiders moeten hun eigen mondmasker meebrengen.
Bij raadplegingen is er geen begeleiding toegestaan. Tenzij voor volgende uitzonderingen waarbij er telkens 1 begeleider toegestaan is:
Bij opnames geen begeleiding toegestaan. Tenzij:
Risicopatiënten met hart- of longaandoening of met een zwakke weerstand blijven best thuis tenzij het medisch noodzakelijk is om naar het ZOL te komen.
De maatregelen blijven van kracht zolang het nodig is. We volgen de richtlijnen van de overheid nauw op. Wil u op de hoogte blijven van de huidige situatie dan houdt u de communicatiekanalen van het ZOL best in de gaten.
Heb je na het lezen van dit bericht nog steeds vragen over het coronavirus neem dan een kijkje op deze website van de overheid. Heb je nadien nog vragen neem dan contact op met je huisarts.
Het ZOL volgt de richtlijnen van de overheid nauwgezet op. Met die richtlijnen in het achterhoofd werd er beslist om elke bezoeker slechts één uur toe te laten. Zo proberen we het risico op potentiële besmettingen met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Dit doen we om het zo veilig mogelijk te houden voor onze zorgverleners maar ook voor alle patiënten en bezoekers.
Het ZOL wil de kans op besmettingen zo klein mogelijk houden. Daarom laten we maar 1 vaste bezoeker per week toe, deze bezoekers moeten ook tot de sociale bubbel van de patiënt behoren. Hoe minder contacten er zijn hoe kleiner de kans is dat het virus het ZOL binnensluipt. Daarom laten we andere bezoekers uit dezelfde sociale bubbel van 5 niet toe. Natuurlijk rekenen we verder op de goodwill van bezoekers om alle coronamaatregelen (mondmasker dragen, afstand houden, handen ontsmetten…) strikt na te leven.
We begrijpen dat het niet makkelijk is om een familielid of naaste die in het ZOL verblijft te moeten missen. Helaas kunnen we voorlopig niet toelaten dat er meerdere mensen tegelijk op bezoek komen.
Voorlopig blijft de regel dat er om de andere dag dag 1 bezoeker per patiënt is toegelaten. Deze vaste bezoeker mag wekelijks wijzigen na overleg met de verpleegkundige.
Het ZOL wil het zo veilig mogelijk houden in de gangen van het ziekenhuis. Daarom proberen we het aantal mensen dat tegelijk in het ziekenhuis rondwandelt te beperken. Social distancing blijft immers een van de beste manieren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast willen we ook de contacten met andere mensen in het ziekenhuis beperken. We vragen daarom aan alle bezoekers om zich meteen naar de patiëntenkamer van zijn of haar naaste te begeven. Een trip door de gangen van het ZOL om naar het winkeltje ‘Van harte’ of naar Bar Bouffe te gaan past niet in die filosofie.
Het ZOL oordeelt dat het in een tweepersoonskamer niet mogelijk is om met 4 personen (2 patiënten en 2 bezoekers) de nodige afstand te bewaren. Dit betekent dat er naast de twee patiënten nog 1 bezoeker is toegelaten. Een vierde persoon in dezelfde ruimte vormt een risico met het oog op social distancing en dus op besmetting met het coronavirus.Daarnaast gelden ook hier de algemene richtlijnen zoals het verplicht dragen van een mondmasker en het ontsmetten van de handen.
Wanneer het gaat om een patiënt die besmet is met COVID-19 spreekt het voor zich dat we nog voorzichtiger zijn. Voorheen was er geen bezoek toegelaten voor COVID-19 patiënten.Omdat er al een hele periode minder besmette patiënten in het ZOL zijn, werd deze regel versoepeld. Patiënten die in isolatie verblijven omwille van (een vermoeden van) COVID-19 mogen eenmaal per week bezoek ontvangen gedurende maximaal één uur. Het spreekt voor zich dat de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Het ZOL wil alle patiënten, zorgverleners én bezoekers zo goed mogelijk beschermen.Daarom screenen we iedereen die het ziekenhuis binnenkomt zorgvuldig. Het is verplicht om een mondmasker te dragen, de handen te ontsmetten en steeds afstand te houden.
De vragenlijst dient om na te gaan of er een risico is op besmetting met het coronavirus. We willen onze patiënten beschermen tegen een besmetting met COVID-19. Bezoekers met symptomen of klachten die mogelijk wijzen op COVID-19 houden we om daarom liefst uit het ZOL.
Voor zwangere vrouwen gaan de meeste raadplegingen door, zeker de afspraken voor echografie. Iedere patiënt wordt hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.
Bij raadplegingen mag iedere patiënt 1 begeleider meenemen. We adviseren nog steeds om alleen te komen.
Om dit op een veilige manier te realiseren, zal er op de raadpleging gewerkt worden met ‘bubbels’. Daarbij worden telkens twee aansluitende stoelen voorzien voor de patiënt en diens begeleider.
Zo kan men in de wachtruimtes veilig wachten in de eigen bubbel. De aanpalende stoel aan weerszijde van iedere bubbel blijft vrij. Er worden ook zitjes voorzien voor patiënten die zonder begeleiding naar de raadpleging komen.
Dit leg je best voor aan de dokter op het moment zelf. Als hij of zij akkoord is dat je partner het gesprek volgt, kan dit.
Er mag 1 persoon (steeds dezelfde) bij je blijven voor en na de bevalling. We vragen wel dat hij of zij niet heen en weer loopt en op de kamer blijft. Voor kinderen geldt dezelfde regel als voor andere bezoekers: bezoek is verboden.
Voorlopig mag je partner bij je blijven als het gaat om een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede is dit niet toegelaten.
Je partner kan blijven slapen. Toch raden we de partner aan om thuis te slapen. Blijft je partner toch slapen dan kan hij of zij ook eten in het ZOL. Hier wordt de gebruikelijke kost voor aangerekend.
Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor deze infectie, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Ook zijn er in de leeftijdscategorieën waarin mensen zwanger worden heel weinig ernstige besmettingen. Er zijn geen aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind.
Uiteraard is het ook voor zwangere vrouwen cruciaal om de gekende hygiënemaatregelen toe te passen om zich te beschermen tegen een mogelijke infectie.
Houd afstand van zorgverleners, was je handen regelmatig en pas de andere hygiënemaatregelen toe. Buiten je partner is er op de kraamafdeling geen bezoek toegelaten. Ben je weer thuis met je kindje, pas dan dezelfde regels toe: goede hand- en hoesthygiëne en geen bezoek. Ook bij borstvoeding of het bereiden van kunstvoeding raden wij een goede handhygiëne aan. Op de dienst Materniteit geven we de nodige richtlijnen mee.