Internationale Dag van het Bedplassen 2018

Internationale Dag van het Bedplassen 2018
Datum
dinsdag, 29 mei, 2018 - 09:00
Locatie
ZOL, Sint-Jan, Inkomhal

Op 29 mei is het de Internationale Dag van het Bedplassen. Daarom staat er al vanaf deze week een informatiestand in de inkomhal van campus Sint-Jan. Neem er gerust een flyer mee.

Bedplassen is een ongewild en onbewust urineverlies tijdens de slaap op een leeftijd dat een kind al ‘droog’ zou zijn. Op de leeftijd van 6 jaar is er nog steeds meer dan 12% van de kinderen niet droog ’s nachts. Pas als een kind op de leeftijd van 7 jaar ‘s nachts nog niet droog is, spreekt men van bedplassen. Oorzaken zijn divers en variëren van een slechte capaciteit tot ontwaken, een zenuwachtige of onstabiele blaas of een te hoge urineproductie. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol. De perceptie dat bedplassen een psychologisch probleem is klopt niet. In eerste instantie gaat het om een medisch probleem, psychische problemen (ADHD, ASS, stress) kunnen het bedplassen wel verergeren. Raadpleeg daarom steeds een arts zodat hij/zij kan uitzoeken wat de oorzaak is van bedplassen bij uw kind.

Ook in het ZOL is er aandacht voor bedplassen. In het Plascentrum behandelt dr. Van Hoyweghen nier- en blaasdysfuncties bij kinderen.

© 2019 Ziekenhuis Oost-Limburg