Maagtumor

 

Maagtumor

De maag heeft de vorm van een gekromde zak en ligt boven in de buikholte. De slokdarm, die door de borstkast loopt, eindigt in de maag. In de maag start de voedselvertering. Gemiddeld blijft een maaltijd 3-4 uur in de maag.

De spierlaag van de maag bestaat uit glad- en gestreept spierweefsel.

Goedaardige maagtumoren

De meest voorkomende goedaardige maagtumoren zijn het Leiomyoom en GIST (Gastro Intestinal Stromal cell Tumors).

Na het in kaart brengen van het probleem en inschatten van het biologisch gedrag, wordt in een overleg met specialisten van verschillende disciplines een “plan van aanpak” gemaakt.

Kwaadaardige maagtumoren - maagkanker

Nadat de diagnose van een maagkanker is gesteld, moet gekeken worden hoe diep het letsel groeit en of er uitzaaingen zijn. Dat bepaalt de overlevingskansen en de te kiezen strategie. Dit is dus zeer individueel.

Na het in kaart brengen van het probleem door uitvoeren van verschillende onderzoeken, wordt in een overleg met specialisten van verschillende disciplines een “plan van aanpak” gemaakt.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit:

  • Bestraling – Radiotherapie
  • Chemotherapie
  • Immuuntherapie
  • Chirurgie
  • of een combinatie van verschillende behandelingen.

Bij chirurgie is het de bedoeling om het letsel zelf, samen met de bloedvaten en klieren in de buurt, te verwijderen. Zowel het type letsel als de juiste plaats in de maag bepalen welk deel van de maag verwijderd moet worden. Dit kan een deel van de maag (subtotale gastrectomie) zijn of de maag in zijn totaliteit (totale gastrectomie).

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. dr. Kurt Van der Speeten, Abdominale Heelkunde - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg