Breuken overzicht

 

Breuken

Een breuk is het naar buiten komen van buikinhoud doorheen een zwakke plek van de buikwand. Die zwakke plek kan een vroeger litteken zijn, maar daarnaast zijn er een aantal natuurlijke zwakke plekken. 

De navel is bijvoorbeeld zo’n plek, omdat daar ooit de navelstreng zat. Ook de lies is een zwakke plek, zodat daar makkelijk een liesbreuk kan optreden. Omdat bij de geboorte de teelbal bij de man afzakt naar de balzak (scrotum) is dit een traject dat vroeg of laat tot een liesbreuk kan leiden; daardoor komen liesbreuken meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
 

Liesbreuk, dijbreuk en navelbreuk

Liesbreuk (donkerblauw), dijbreuk (lichtblauw), en navelbreuk (paars)

Breuken kunnen ongemak en soms pijn geven. Bij een minderheid van de gevallen kan het leiden tot complicaties, zoals een darminklemming met daardoor een darmobstructie. Ongemak of het risico op een complicatie zijn redenen om te opereren.
Een breuk is meer een mechanisch probleem dan een echte ziekte, zodat er ook geen echt therapeutisch alternatief is dan een operatie.

Behandeling

Een chirurgische behandeling wordt tegenwoordig bijna altijd verricht met behulp van een mesh (= netje).

Voor een liesbreuk kan gekozen worden voor een open herstel (herstel volgens Lichtenstein), waarbij via een insnede van 4-7 cm. de breuk kan worden teruggeduwd en een netje kan worden ingehecht. Een alternatief is een minimaal invasief herstel (laparoscopie/robot), waarbij via drie kleine insnedes van 0.5-1.5 cm. dezelfde operatie kan worden uitgevoerd; wel is er het voordeel dat via dezelfde kleine insnedes een herstel aan de twee kanten kan worden verricht, terwijl dat bij de Lichtenstein-procedure een extra insnede aan de andere kant vereist.

Voor navelbreuken of andere kleine breuken wordt best een insnede gemaakt op de plaats waar de breuk gelocaliseerd is. Per patiënt moet worden bepaald of er wel of geen netje bij het herstel gebruikt wordt.

Grotere breuken zijn moeilijker te herstellen en vereisen het gebruik van een groter net. Hierbij kan ook gekozen worden voor een insnede over de gehele lengte van de breuk (open herstel) of een minimaal invasie operatie in selectieve gevallen; omdat bij robotchirurgie ook makkelijker naar boven, naar “het plafond”, kan worden gekeken en gewerkt, is deze techniek soms een voordeel en dus zeer bruikbaar.

Bij herstel van kleine breuken (oa. liesbreuk, navelbreuk) is meestal geen overnachting in het ziekenhuis nodig, weliswaar afhankelijk van de leeftijd, sociale status en gezondheidsrisico’s van de patient. Voor de grotere breuken is het soms nodig om enkele nachten in het ziekenhuis te blijven.

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. dr. Kurt Van der Speeten, Abdominale Heelkunde - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg