Fellowship

Opleidingen urgentiegeneeskunde: Voor prospectieve Assistenten en Fellows

Inleiding

Welkom bij de dienst urgentiegeneeskunde van Ziekenhuis Oost-Limburg. Als een opleidingsplaats urgentiegeneeskunde van het eerste uur leiden we jaarlijks tientallen assistenten en fellows anesthesie, urgentiegeneeskunde, HAIOs en stagiairs op. 
Ons opleidingsprogramma is gekenmerkt door een gevariëerd aanbod in pathologie met een goed gevulde didactische kalender. Dankzij onze ruime staf anesthesie, intensieve zorgen en urgentiegeneeskunde komen ook de wetenschappelijke criteria van de opleiding ruim aan bod. Het didactische programma voor assistenten en fellows bestaat uit een intensieve voorbereidingscursus op het European Board Exam of Emergency Medicine (EBEEM) part A, aangevuld met uitgebreide praktische aanvullingen in de tweede jaarhelft.

Pathologie

Ziekenhuis Oost-Limburg ontvangt jaarlijks ongeveer 45.000 patiënten op de dienst spoedgevallen. Onze spoeddienst beschikt over 2 MUG-voertuigen en een PIT, we beantwoorden jaarlijks 1.500 tot 2.000 MUG oproepen. Ons centrum is erkend als trauma-centrum volgens de criteria van de DGU (Deutsche Gemeinschaft Unfallchirurgie) en geldt als belangrijk verwijscentrum binnen de regio voor neurochirurgie en neuroradiologie. Ziekenhuis Oost-Limburg is ook een cardiochirurgisch centrum met belangrijke functie als cathlab binnen Noord-Oost Limburg. Dit alles creëert een ideale omgeving om de arts-specialist in opleiding urgentiegeneeskunde in contact te brengen met een ruim aanbod van gevariëerde pathologie, zowel in-hospitaal als pre-hospitaal. Dankzij de integratie van de dienst spoedgevallen binnen de Kritieke Diensten (Urgentiegeneeskunde, Intensieve Zorgen, Anesthesie) kunnen ook subrotaties van de assistentenopleiding binnen ons centrum binnen éénzelfde didactische ruimte georganiseerd worden.

Didactiek

De dienst urgentiegeneeskunde organiseert 2x per week simulatie sessies voor de assistenten, fellows en stagiairs spoedgevallen. Bovendien is er minstens 2x per week een didactische sessie over een vooraf bepaald onderwerp. Quasi dagelijks zijn er korte opleidingsmomenten waarbij een welbepaald topic in de urgentiegeneeskunde toegelicht wordt. Tijdens de eerste jaarhelft is dit vooral toegespitst op de voorbereiding van de fellows en ouderejaars ASOs urgentie op het EBEEM Part A examen. Er zijn ook wekelijks evaluatiemomenten ingebouwd om de fellows te helpen sterktes en zwaktes te identificeren in anticipatie van hun deelname. Om het zelfstudieproces te faciliteren stelt de dienst ook verschillende didactische materialen ter beschikking (Tintinalli's Just the Facts, online resources, ...). In de tweede jaarhelft wordt er vooral gefocust op het ontwikkelen van praktische skills zoals point-of-care ultrasound en simulatie onderwijs. Er worden ook meerdere keren per jaar praktische oefeningen georganiseerd rond prehospitaal geneeskunde, trauma skills, luchtwegmanagement (kadaver of dier-lab) en rampengeneeskunde.
Jaarlijks wordt binnen de dienst een ATLS cursus georganiseerd. Alle fellows en assistenten worden uitgenodigd om hieraan kostenloos deel te nemen. De instructeurs komen allemaal van binnen die dienst urgentiegeneeskunde, wat de begeleiding tijdens de cursus ten goede komt. ASOs en fellows die de cursus met succes afleggen krijgen een ATLS provider certificaat dat 4 jaar geldig blijft.

Klinische opleiding

Naast theorie-onderwijs bestaat de hoofdactiviteit natuurlijk uit onderwijs en ervaring opdoen in de dagelijkse kliniek. In de praktijk zullen ASOs en fellows ingezet worden in de dagelijkse klinische taken op de spoedgevallen dienst, met inbegrip van de prehospitaal en interhospitaal interventies. De ASO of fellow wordt ingepland in dagshiften, late shiften en 24u-shiften. Er is 24/7 een staflid urgentiegeneeskunde in huis. De dubbele bestaffing tijdens de daguren staat toe dat er uitstekende begeleiding mogelijk is van de ASO of fellow in de kliniek. Naarmate het opleidingsniveau en de acuïteit van de casuïstiek wordt ernaar gestreefd de ASO of fellow zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren, ook in de prehospitaal omgeving. Tijdens de opleiding streven we ernaar senior ASOs en fellows in te zetten als coördinerend arts van de spoedgevallendienst en als opleider voor de jongere collega's. 
De spoedgevallendienst in het Ziekenhuis Oost-Limburg biedt een gevarieerd aanbod van pathologie, met een 140-tal consulten per dag. Onze afdeling is uitgerust met alle hedendaagse technologie, met inbegrip van point-of-care ultrasound. Het opleiden van ASOs in bedside echografie is dankzij de accreditatie van opleiders binnen onze staf door de Belgian Emergency Ultrasound Society gegarandeerd. Dankzij de integratie van onze dienst binnen de kritieke diensten zijn bepaalde electieve deelrotaties mogelijk in afspraak met de stagemeester (luchtwegmanagment en vasculair access op anesthesie/operatiekwartier voor fellows met een niet-anesthetische achtergrond, intensieve zorgen, hyperbare zuurstoftherapie).

Workload

In de praktijk zullen ASOs en fellows werken in een schema van dagshiften en late shiften. Hierbij komt de wachtdienst, georganiseerd in 24u.-shiften, met een belasting van een 4-tal wachten per maand, met inbegrip van weekenddagen (max 2 per maand). Bij de organisatie van de werkschema's wordt rekening gehouden met de wettelijk bepaalde maxima volgens de wetgeving m.b.t. de gepresteerde uren voor artsen in opleiding.

Wetenschappelijk curriculum

Elke ASO en staflid moet in de loop van zijn/haar opleiding een engagement aangaan in wetenschappelijk werk. Dankzij de integratie van de dienst spoedgevallen in de kritieke diensten en de aanwezigheid van een volwaardige clinical trial unit binnen het ziekenhuis, bestaat er een sterk wetenschappelijk engagement waarin ook de ASOs en fellows kunnen deelnemen. Onze dienst is jaarlijks vertegenwoordigd op meerdere nationale en internationale congressen.

Staf urgentiegeneeskunde

Prof. Dr. Pascal Vanelderen, diensthoofd, stagemeester

Dr. Willem Boer
Dr. Ruben Haesendonck
Prof. Dr. Dieter Mesotten
Dr. Pieter Jan Van Asbroeck
Dr. Sam Van Boxtael
Dr. Ben Van Bylen
Dr. Cedric Van Dijck
Dr. Sven Van Poucke
Dr. Joris Vundelinckx

Interesse in een fellowship of periode assistentschap op spoed in ZOL?

Neem contact op: secretariaat.spoed@zol.be

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg