Cardiochirurgie

Op 25 juni 2014 is de dienst Cardiochirurgie gestart met het gebruik van de Da Vinci operatierobot. De Da Vinci wordt voornamelijk gebruikt bij drie types van hartingrepen: revascularisatieoperaties waarbij enkel de voorzijde van het hart dient overbrugd te worden, het herstel van de mitralis- en tricuspiedklep en bij de resectie van een myxoom (= een tumor in de linkervoorkamer).
Wanneer enkel de voorzijde van het hart dient gerevasculariseerd te worden, wordt de linker arteria mammaria vrijgedisseceerd met de Da Vinci waarbij 3 kleine incisies gemaakt worden voor de robotarmen. Vervolgens wordt via een kleine anterolaterale thoracotomie deze arteria mammaria onder direct zicht op het kloppende hart genaaid (off-pump). Het grote voordeel van deze minder invasieve operatie met de robot, is dat deze arteria mammaria over de volledige lengte kan worden vrijgeprepareerd en nadien voor bescherming onder de long wordt gelegd, net zoals bij klassieke chirurgie. Dit is heel belangrijk voor een eventuele latere (klep)heroperatie.

Daarnaast wordt de robot ook gebruikt voor het herstel van de mitralis- en tricuspiedklep. Door het haarscherpe (HD) driedimensionele beeld en de unieke beweeglijkheid van de instrumenten, kunnen dezelfde hersteltechnieken gebruikt worden als bij klassieke openhartchirurgie. Hierdoor is een robot-geassisteerd mitralisklepherstel qua kwaliteit en duurzaamheid evenwaardig, en biedt het tevens de voordelen van een minder invasieve toegangsweg: minder bloedverlies, minder pijn en een korter verblijf op intensieve zorgen en in het ziekenhuis. Ook de revalidatieperiode nadien is beduidend korter met een sneller functioneel herstel. Uiteraard is er ook een duidelijk cosmetisch voordeel.

De unieke eigenschappen van de da Vinci operatierobot maken hem ook zeer geschikt voor de resectie van goedaardige tumoren in de linkervoorkamer (myxomen).
Een meer gedetaileerde uitleg over de robot en de voordelen binnen hartchirurgie vindt u op de website van de dienst cardiochirurgie: https://www.zol.be/cardiochirurgie/patienteninformatie/robotchirurgie.

 

Robotchirurgie Abdominale Heelkunde

 

Robotchirurgen (v.l.n.r.)

  • Dr. Herbert Gutermann
  • Dr. Matteo Pettinari 

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg