Tai Chi

Tai Chi programma in ZOL Maas en Kempen

Vanaf 1 april 2014 biedt Ziekenhuis Maas en Kempen een Tai Chi-programma aan. Tai Chi is een trainingsprogramma, ontwikkeld door de Australische arts Dr. Paul Lam, waarvan de gezondheids-bevorderende effecten wetenschappelijk bewezen werden. Studies toonden aan dat Tai Chi bijdraagt tot vermindering van pijn en stijfheid in de gewrichten, een verbetering van het evenwichtsgevoel en bijdraagt tot valpreventie bij senioren. Ook bij gezonde mensen nemen pijn, stress en angstgevoelens af bij regelmatige beoefening van Tai Chi. In het Tai Chi programma van Paul Lam worden de bewegingen langzaam uitgevoerd in zittende of staande positie. Daardoor is het programma geschikt voor mensen van alle leeftijden en een absolute meerwaarde voor patiënten met onder andere mobiliteitsproblemen, valrisico en chronische pijnen.

Het voordeel van het volgen van het Tai Chi-programma in ZMK is dat de aangeboden sessies 2 uur duren, waarvan 1 uur Tai Chi en 1 uur kinesitherapie.  Daarbij wordt  zo nodig professionele testing op valrisico uitgevoerd en krijgen de deelnemers de nodige informatie. Het programma gaat door in de goed uitgeruste kinézaal  van de ambulante revalidatie te Bree, waarnaast een lokaal is voorzien voor de Tai Chi-lessen.

De Tai Chi lessen worden gegeven door Dominique Vermeulen en bij afwezigheid door Martine Coolen, ergotherapeuten Bree. De kinesitherapie wordt gegeven door Kurt Lipkens en bij afwezigheid door Lieve Vrolix, kinesisten Bree.

Er wordt  gewerkt met groepen van telkens 8 deelnemers.  De lessen zullen telkens op woensdagnamiddag doorgaan.

Patiënten, die willen deelnemen aan het Tai Chi programma, kunnen zich inschrijven via Dominique Vermeulen op het nummer 089/505 565 of via Colen Martine op het nummer 089/505 562.

Bekijk hier een filmpje over Tai Chi in ons ziekenhuis gemaakt door TV Limburg.

Lees hier een HBvL krantenartikel over Tai Chi.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg