Bekkenbodemrevalidatie

Bekkenbodemklachten zijn vaak nog een groot taboe. Heel veel patiënten lopen jarenlang rond met plas- of stoelgangproblemen, maar durven hiermee niet naar een arts gaan of denken dat dit de normale gang van zaken is bij het ouderdomsproces.

Sinds enkele jaren hebben wij in het ZOL een Bekkenbodemcentrum waar zowel mannen, vrouwen als kinderen terecht kunnen met specifieke bekkenbodemklachten die gaan van broekplassen, bedplassen, urine- of stoelgangverlies en seksuele dysfuncties.

Klinische fase

Op de dienst materniteit wordt aan jonge mama’s de nodige educatie/oefeningen  gegeven. Dit gebeurt ook op de dienst urologie na een radicale wegname van de prostaat.

Zij zullen u tevens een verwijslijst van gespecialiseerde therapeuten in uw buurt doorgeven waar u, na uw ziekenhuisopname, terecht kan voor het verdere verloop van uw revalidatieprogramma.

Polyklinische fase

Het bekkenbodemcentrum werkt nauw samen met de artsen van de raadpleging pediatrie, urologie, gastro-enterologie en gynaecologie.

Hier ontvangen wij ambulante patiënten die multidisciplinair opgevolgd worden. Indien u hier uw behandeling wenst aan te vatten, zal u een voorschrift van uw behandelende arts nodig hebben.

Dit kan zowel door een arts van de bovenstaande diensten, als door uw eigen huisarts.

Wanneer u uw behandeling hier start, zal u een uitgebreide educatie krijgen betreffende de werking van de bekkenbodemspieren, het ontstaan en/of het voorkomen van bepaalde klachten en u zal aangepaste oefeningen krijgen die voor uw klacht van toepassing zijn.

Bekkenbodemtherapie helpt om de spieren rond het bekken te herkennen en op de goede manier te gebruiken. De behandeling van de kinesitherapeut kan eventueel worden ondersteund met elektrostimulatie, ballontraining en myofeedback

Deze hulpmiddelen helpen om de spierspanning van de bekkenbodem te registreren.

Naast (oefen)therapie geeft de therapeut bovendien advies over voeding en vochtinname, de juiste toilethouding en hygiëne.

Brochure

Bekkenbodemreëducatie

Praktische informatie

Locatie

ZOL Genk, campus Sint-Jan, Synaps Park 1, 3600 Genk

Benodigdheden

Het voorschrift van je behandelend arts.

Parkeren

Er is een ruime parkeergelegenheid voorzien op de bezoekersparking.

 

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Peter Hallet, Revalidatie - 2019

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg