Uroloog Thomas De Sutter over penisprotheses.

Vaak moet ik de verwachtingen temperen. Je penis wordt niet groter of harder door een penisprothese

"De helft van de mannen krijgt ooit te maken met erectiestoornissen en dat aantal stijgt met de leeftijd. Bij gevorderde erectieproblemen betekent een penisprothese de ultieme reddingsboei. Uroloog dr. Thomas de Sutter is gespecialiseerd in erectieproblemen en penisprotheses: “Een penisprothese oppompen gaat sneller dan je denkt. Na 10 seconden kan je aan de daad beginnen."

Wie komt in aanmerking voor een penisprothese?
Een penisprothese is voor patiënten met gevorderde erectieproblemen die weinig te verliezen hebben. Vaak moet ik de verwachtingen temperen. Je penis wordt door een prothese zeker niet harder of langer dan deze vroeger was. Daarom is het zo belangrijk om eerst alle behandelmogelijkheden uit te putten. Het plaatsen van een prothese is ingrijpend en kan in het begin pijnlijk en vervelend zijn. Na het plaatsen van een erectieprothese kan je trouwens nooit meer spontane erecties krijgen omdat de functie van de zwellichamen onklaar is gemaakt.

Rust er nog steeds een groot taboe op een penisprothese?
Voor sommige patiënten is het een enorm taboe en een zeer zwaar en serieus onderwerp. Bij andere consultaties ontstaat er een amusant of intrigerend gesprek. Ik vind het mijn taak om steeds realistisch te zijn. Het blijft de beslissing van de patiënt want op zich kan je perfect leven zonder erectie.

Bij de grote meerderheid van de patiënten die u ziet komt een penisprothese nooit ter sprake.
Klopt, er is ook zelden een patiënt die bij de eerste consultatie begint over een penisprothese. Je moet je tijd nemen om een beslissing te maken. Ik wil weten met wie ik te maken heb en de patiënt moet mij ook vertrouwen. Als chirurg draag je toch een hele verantwoordelijkheid. Daarbij is de procedure ook niet gratis. Zo’n prothese kost de patiënt om en bij de 1.000 euro. De kost voor de maatschappij is maal vijf.

Hoe verloopt het traject van een patiënt?
Vaak komt het ter sprake bij de huisarts, cardioloog of endocrinoloog. Zij verwijzen door. Bij lichte erectiestoornissen gaan we aan de slag met medicatie. De gevorderde gevallen stromen door naar een volgende fase: medicatie via inspuiting. De ultieme piste is de prothese.

Hoe ziet een penisprothese eruit?
Het gaat om puur synthetisch en soepel materiaal. De prothese bestaat uit 2 zwellichamen in de vorm van cilinders. Die worden gevuld door te drukken op een pompje dat in de balzak geplaatst wordt. Zo pomp je je penis op met vocht uit een reservoir dat naast de blaas zit. Hoe komt de prothese op zijn plaats? Eerst wordt er een kleine insnede in de huid gemaakt op de overgang tussen penis en balzak. Daarna worden de zwellichaampjes in de penis over een beperkte lengte opengesneden en open gefreesd om plaats te maken. Door die opening wordt de prothese op maat in het bestaande zwellichaam geplaatst.

Heel de prothese zit dus inwendig. Komt er een infectie op de prothese, dan is dat dramatisch en moeten we ze weghalen.

“De toekomst van de penisprotheses is mechanisch. Minder bestanddelen, een afstandsbediening om het aan te zetten en een stevigere erectie.”

Voel je die penisprothese goed zitten?
Je kan de prothese wel voelen in de penis. Laat je de prothese af, is het mogelijk om de vorm van de prothese wat te zien. Maar je moet al goed kijken om het te zien. Het gevoel van de eikel of het klaarkomen, daar verandert niks aan.

Is penetratie de enige functie van de prothese?
Kort door de bocht wel, ja. Voor het gevoel en het klaarkomen heb je geen erectie nodig. Het zou ook een beetje bekrompen zijn om seks terug te brengen tot penetratie. Een penisprothese is een individuele keuze; ik zie dertigers waarvoor penetrerende seks niet meer van belang is en tachtigers waarvoor het dat wel nog is.

Wat is de impact op seks?
Goh, super spontaan is seks met een penisprothese inderdaad niet. Maar al bij al valt het goed mee. Je prothese oppompen, gaat sneller dan je denkt. Na 10 seconden kan je aan de daad beginnen.

Hoe belangrijk is de partner in dit traject?
Ik heb wel graag dat de partner van de patiënt nauw betrokken is. Als er twijfel is over de beslissing, stuur ik het koppel graag naar een seksuoloog. Ik wil vooral dat er realistische verwachtingen zijn. Elke situatie is anders natuurlijk, zo zijn er ook mensen die wisselende seksuele contacten hebben en voor wie de prothese liefst zo onopvallend mogelijk is.

Hoe zit het met de levensduur van een penisprothese?
Gemiddeld gaat een penisprothese zo’n 8 jaar mee. Een prothese die intensief gebruikt wordt, zal sneller verslijten. Vroeger werd er al eens een onderdeel vervangen maar nu worden de 3 componenten van de prothese samen vervangen. Dat is trouwens niet zonder risico want er is altijd een kans op infectie.

Hoe ziet de toekomst van de penisprothese eruit?
De hydraulische systemen die we vandaag gebruiken hebben hun beperkingen. De erectie is niet superhard, je zit met drie onderdelen… Daarbij kan er op termijn ook slijtage of een defect optreden. De toekomst van de penisprotheses is mechanisch. Minder bestanddelen, een afstandsbediening om het aan te zetten en een stevigere erectie.

Meer info

www.zol.be/urologie
ZOL Genk, campus Sint-Jan
Afspraken: elke dag tussen 8 - 17 uur tel. 089 32 65 42

Vraag ernaar bij je huisarts, psycholoog of psychiater.

Biografie dr. Thomas De Sutter

Behaalde zijn diploma geneeskunde aan de KU Leuven.

Volgde zijn opleiding Urologie aan de UZ Leuven, ZOL in Genk, het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Specialiseerde zich in peniele reconstructieve heelkunde bij prof. De Win en urologische oncologie bij dr. Fransis in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Legt zich sinds 2018 in ZOL naast algemene urologie toe op endo-urologie, reconstructieve peniele heelkunde en de robot Retzius sparende prostatectomie.

 

Lees het artikel 'Uroloog Thomas De Sutter over penisprotheses.' als pdf.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg